Annonce
Erhverv

Hun sejler 4,5 meter på en liter olie

Emma Mærsk, verdens største containerskib, bruger 200.000 liter tung olie i døgnet - lige så meget som en middelstor dansk provinsby.

FORURENING: 4,5 meter. Så langt – eller rettere kort – sejler verdens største containerskib Emma Maersk på en enkelt liter olie.

Hvert døgn sluger containerkæmpens motorer 200.000 liter tung olie eller lige så meget som en større dansk provinsbys samlede forbrug.

Det viser hidtil mørklagte tal om koncernens energiforbrug, som A.P. Møller – Mærsk i går lagde frem for Berlingske Tidende.

Alene fra koncernens 1.000 skibe og aktiviteterne i Nordsøen bliver der udledt lige så meget CO2 som fra resten af Danmark tilsammen – nemlig 40-50 mio. ton om året.

- Vi står over for en kæmpe udfordring på miljøområdet, erkender A.P. Møller – Mærsks øverste direktør, Nils Smedegaard Andersen.

Udledning fra søfart regnes slet ikke med i Danmarks og andre landes nationale CO2-regnskaber. Og det møder stor kritik, at de enorme mængder CO2 er uden for regeringens rækkevidde, erfarer Berlingske Tidende.

- Hvis man vil opnå de store effekter på CO2-området, såsom at begrænse temperaturen, er det ikke nok, at vi taler om vindmøller i Danmark. Så er det klart, at vi også skal se på CO2-reduktionsmuligheder i skibstrafikken, siger forskningspecialist i klima og bæredygtig udvikling ved Risø-DTU, Kirsten Halsnæs.

Som flere andre miljøorganisationer mener Greenpeace, at ansvaret for Mærsks udledning skal placeres. Og gerne i Danmark.

- Selv om en stor del af Mærsk-flåden ikke formelt er hjemmehørende i Danmark, er det i sidste ende Mærsks – og Danmarks – ansvar at begrænse CO2-udledningen, siger Tarjei Haaland, klimamedarbejder i Greenpeace.

Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra klimaminister Connie Hedegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce