Annonce
Esbjerg

Hvem taler usandt: Havneformand skal forklare sig i Dokken-mysterie

Flemming Enevoldsen, bestyrelsesformand i Esbjerg Havn (t.v) og direktør Bjarne Pedersen, manden bag ønsket om boliger på Dokken på Esbjerg Havn.
Hvem taler sandt, og hvem taler usandt i forløbet om Esbjerg Havns kontraktlige dobbeltspil i sagen om mulighed for boliger på Dokken? Det bør Esbjerg Kommune gøre en indsats for at opklare, mener formanden for havnens advisory board. Borgmester er enig.

Esbjerg Kommune bør gøre en ekstra indsats for at efterforske havneformand Flemming Enevoldsens rolle i forløbet omkring direktør Bjarne Pedersens 100-årige lejekontrakt med Esbjerg Havn, så det kommer til at fremstå krystalklart, hvem af de to, der taler sandt.

Det mener Søren Stougaard, der er formand for Esbjerg Havn advisory board - det, der i gamle dage var Den Rådgivende Havnekomité på Esbjerg Havn.

Sagen er kort fortalt den, at det forleden højst overraskende blev afsløret, at Esbjerg Havn tilsyneladende i flere år har spillet et dobbeltspil i sagen om mulighed for boliger på Dokken-området. I sidste uge kom det således frem, at havnen selv har åbnet døren for et boligbyggeri i de lejekontrakter, der er blevet indgået i december 2002 og justeret i årene frem, idet en standardpassus om forbud mod boliger er blevet slettet af kontrakterne. Da det kom for dagens lys, sendte det chokbølger gennem direktionen på rådhuset og politikere i Esbjerg Byråd.

Annonce

Sagen kort

  • JydskeVestkysten kunne fredag afsløre, at Esbjerg Havn trods mangeårig, offentlig modstand mod boligbyggeri på Dokken allerede i 2002 har indgået en 100-årig lejekontrakt, hvori en passus om forbud mod at bygge boliger på havnearealet er fjernet.
  • Kontraktens indhold er først kommet frem i forbindelse med, at Esbjerg Kommunes direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, for et par uger siden udtalte til JydskeVestkysten, at et eventuelt kommende boligprojekt er afhængigt af to forhold: Først og fremmest accept fra grundens ejer, nemlig Esbjerg Havn, dernæst en ændring af lokalplanen, så den tillader boligbyggeri. Den udlægning var Bjarne Pedersen ikke enig i, og det fik borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Jespersen til at henvende sig til Esbjerg Havn for at se lejekontrakten, hvoraf det altså fremgår, at Esbjerg Havn for mange år siden gav formel accept af boliger på Dokken-arealet ved at overstrege de omtalte passager.
  • Mandag aften i sidste uge blev Esbjerg Byråd på en lukket del af byrådsmøde orienteret om den forbløffende drejning, sagen har taget, og også Esbjerg Havns bestyrelse blev også informeret.

Redegørelse på møde

Flemming Enevoldsen benægtede efterfølgende ethvert kendskab til overstregningen, som han kaldte for "en kæmpe overraskelse", men det modsiges af Bjarne Pedersen, der fastholder, at Flemming Enevoldsen var direkte involveret i forhandlingerne om kontrakten, og nu ønsker Søren Stougaard altså at få opklaret, hvad der er op og ned på den historie.

- Det er for det første uforståeligt, hvordan situationen overhovedet har kunnet opstå, at man i en kontrakt på et havneareal tillader boliger. For det andet står vi nu med to forskellige udlægninger, hvoraf kun den ene kan være sand. Jeg mener, at vi skal have undersøgt, hvordan det hænger sammen, siger Søren Stougaard.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) siger til Søren Stougaards ønske om en opklaring:

- JydskeVestkysten har afdækket to vidt forskellige udmeldinger fra henholdsvis Bjarne Pedersen og Flemming Enevoldsen i nogle artikler i sidste uge, og det må vi jo så drøfte i havnens bestyrelse, siger Jesper Frost Rasmussen.

Det er Esbjerg Kommune, der ejer Esbjerg Havn. Kan du som borgmester leve med, at der er sået tvivl om troværdigheden hos Esbjerg Havns bestyrelsesformand?

- Esbjerg Havns bestyrelsesformand må jo komme med en redegørelse for forløbet på det kommende bestyrelsesmøde, siger borgmesteren.

Tre punkter

Ifølge Bjarne Pedersen blev boligforbuddet i standard-lejekontrakten slettet allerede, da kontrakten første gang blev indgået i december 2002, fordi det var et krav fra Pedersen Gruppen, at man på et tidspunkt i løbet af de 100 år, lejekontrakten gælder, ville have mulighed for at bygge boliger på Dokken, hvis plangrundlaget skulle ændres. Og det accepterede havnen.

Ifølge Bjarne Pedersen blev lejeaftalen indgået og forhandlet på plads mellem Flemming Enevoldsen på den ene side og Bjarne Pedersen og hans advokat på den anden i forhold til spørgsmålet om boliger, havneleje og kontraktens længde.

Esbjerg Havn overgik i år 2000 fra statshavn til selvstyrehavn, ejet af Esbjerg Kommune. Den første havnedirektør var Per Wistoft, der i 2003 blev afløst af Ole Ingrisch, som tidligere i år gik på pension. I dag er Dennis Jul Pedersen direktør. I perioden har der været to formænd for Esbjerg Havn, nemlig først Erling Damkjær (nu afdød, mangeårig Vestfrost-direktør, red.) og siden Flemming Enevoldsen, der tiltrådte 1. januar 2002.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce