Annonce
Aabenraa

DF'er vil være fri for nøgne vinterbadere på Sønderstrand: - Hvis de gerne vil være, hvor de er nu, skal det være en pligt at være påklædt

En gruppe, som kalder sig De Bare Damer i Aabenraa, mødes hver morgen for at  vinterbade fra den lange badebro på Sønderstrand i Aabenraa. Kvinderne fremhæver, at det kolde chok udløser endorfiner - også kaldet lykkehormoner - i kroppen. Arkivfoto: André Thorup
Iskoldt vand imod huden skulle være så sundt, men det er ikke så lige til, når vinterbaderne skal i vandet ved Sønderstrand.

Aabenraa: Nøgenhed og vinterbadning er for mange to sider af samme sag, men samtidig kan det nu blive en politisk sag.

Byrådet har dårligt stemt frigivelsen af 2,8 millioner kroner til vinterbaderfaciliteter ved Sønderstrand igennem, inden Dansk Folkepartis Jette Julius Kristiansen - medlem af kultur- og fritidsudvalget - lancerer et ønske om, at vinterbaderne benytter tekstiler, når de bruger stranden – og samtidig foreslår, at man flytter vinterbaderne ud til Kallemosen, et stykke mod syd.

- Hvis de gerne vil være, hvor de er nu, skal det være en pligt at være påklædt. Så hopper man ikke i uden tøj, siger Jette Julius Kristiansen, som efter onsdag aftens byrådsmøde drøftede sagen med Theis Kylling Hommeltoft (S), der var indkaldt som suppleant for Dorrit Knudsen, og samtidig er ivrig vinterbader ved Sønderstrand.

Annonce

DF’eren erkender, at man ikke overtræder nogen lovgivning ved at nøgenbade. Kigger man nærmere på juraen, kan offentlig nøgenhed kun blive problematisk, hvis man ikke opfører sig som enhver anden badegæst. Nøgenhed i sig selv konflikter kun med straffelovens bestemmelser om blufærdighedskrænkelse, hvis man bevist provokerer med sin nøgenhed. Og politiets ordensbekendtgørelse er kun en forhindring, hvis man udviser anstødelig opførsel for at forulempe andre.

Det skæmmer udsigten

I stedet peger hun på, at alle – også mindre sarte sjæle – kan få en ubehagelig oplevelse.

- Hvis man går langs vores fine strandpromenade, og går ind ved sejlklubbens spisested, inden man fortsætter ind ad molen, hvor vinterbaderne gerne vil være. Men dér kan de ikke være. Jeg har da ikke lyst til at komme der med mine teenagebørn eller min gamle far for at hygge mig  og kigge ud over vandet, når de så kommer rendende i bar mås, lyder det fra Jette Julius Kristiansen.

- For min skyld måtte de rende nøgne rundt oppe i byen, men jeg ved, der er mange, der synes, det er ubehageligt, tilføjer hun.

Og hun tog dialogen direkte med socialdemokraten Theis Kylling Hommeltoft, der var stedfortræder på byrådsmødet onsdag aften, men også er ivrig vinterbader. Hans hustru er medlem af vikingeklubben.

- Dét, at bade nøgen som vinterbader, er helt naturligt. Man gør det ikke nødvendigvis, fordi det er fedt at være nøgen. Man gør det, fordi det er for koldt at stå i vådt badetøj bagefter og ikke ønsker at blive syg, siger Theis Kylling Hommeltoft.

Annonce

De kan flyttes

Jette Julius Kristiansen peger på, at man kan etablere vinterbaderfaciliteter et stykke længere ude ad stranden, hvor Kallemosen rammer Flensborgvej. Her er der en tange ud i vandet, som kan være udgangspunkt.

- Her kan man bygge en lang, bred bro ud i vandet, som fundamenteres. Og så skal der være nogle huse, vinterbaderne kan gå om bagved og hvor de kan klæde om, så husene skærmer dem og hvor de kan være i fred, forklarer Jette Julius Kristiansen.

Det er imidlertid ikke et problem, som varer hele året, men er begrænset til sommerhalvåret, mener Theis Kylling Hommeltoft.

- Om sommeren har man badetøj på, i hvert fald os, der bader om formiddagen. Man skal huske på, at pilen peger begge veje. Det er heller ikke sjovt at føle sig begloet indimellem, for det kan man også risikere. At folk tager billeder, siger Theis Kylling Hommeltoft, som selv vinterbader som minimum hver weekend og ellers så tit, som han kan.


Det er en helt naturlig del af at vinterbade, at man er nøgen.

Theis Kylling Hommeltoft (S)

Vi kan ikke have nøgne mennesker rendende rundt inde i byen, og sådan er dét bare.

Jette Julius Kristiansen (DF), medlem af kultur- og fritidsudvalget


Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hele børnehaven var fuld af glas: Flere institutioner i Aabenraa lukker legepladsen af for offentligheden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Spøgelsesbilist: Forvirret pårørende kørte den forkerte vej på motorvejen og mistede bilen

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Esbjerg For abonnenter

I Esbjergs nye gør-det-selv-skov skal vi selv plante træerne: Lissi og Tom besøger deres træer flere gange om ugen

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Esbjerg

23-årig mand død i arbejdsulykke: Klemt ihjel på havnen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Haderslev

Veteraner takkede af på Sydpark Park

Vejen For abonnenter

Martin Beck frygter at slide sin krop i stykker: Nu satser han i stedet på at sælge legetøj

Sønderborg

Ny tradition: Damefrokosten er klar med plan for de næste tre år

Annonce