Annonce
Erhverv

I politiets søgelys: Transportvirksomhed færdig med brancheorganisation

Peter Therkelsen (t.v.), administrerende direktør for og hovedaktionær i H.P. Therkelsen A/S, forklarer, hvorfor den Padborg-baserede transport- og logistik-virksomhed har meldt sig ud af brancheorganisationen ITD, som hans far, Mogens Therkelsen, var formand for i en årrække. Arkivfoto: Claus Thorsted
Transport- og logistikvirksomheden H.P. Therkelsen A/S i Padborg efterforskes lige nu af politiet, men den siger alligevel farvel til sit organisatoriske bagland.

Padborg: Transport- og logistikvirksomheden H.P. Therkelsen A/S smed onsdag aften en mindre bombe, da man meldte sig ud af brancheorganisationen ITD. Det er sket i utilfredshed med bestyrelsens politiske linje og kommer da også efter, at administrerende direktør og hovedaktionær Peter Therkelsen sammen sin far, Mogens Therkelsen, som er nuværende bestyrelsesformand, forsøgte at vælte bestyrelsen op til forårets generalforsamling.

- Vi har igennem flere år givet udtryk for, at vi ikke synes, den politiske linje, som ITD har lagt for dagen de seneste år, støtter op om de internationale medlemmer og de forretningsmodeller, vi har, og de markeder, vi er på, siger Peter Therkelsen om udmeldelsen af ITD, der ellers på sin hjemmeside konstaterer, at "vi varetager transport- og logistikbranchens interesser politisk nationalt og internationalt".

H.P. Therkelsen tror ikke på en ændring af tingenes tilstand. Der er ganske enkelt ikke længere et match, mener virksomheden.

- Det er ikke, fordi der er drama, eller at vi skilles som uvenner, forklarer Peter Therkelsen, der sammenligner det med en skilsmisse, hvor man er vokset fra hinanden.

Annonce
Der er for meget fokus på forholdene i Danmark og ikke internationalt. I vores optik varetager de (ITD, red.) udelukkende de rene nationale vognmænds interesser.

Peter Therkelsen, administrerende direktør og hovedaktionær, H.P. Therkelsen A/S

Far og farfar var formand

Bruddet med ITD er også et brud med en organisation, som familievirksomheden med hovedsæde i Padborg har været særdeles engageret i, og som Mogens Therkelsen fra 2004 til 2012 var formand for. Som hans far, Hans Peter Therkelsen, også havde været det.

- Det er da heller ikke en beslutning, der har været let, men vi har givet udtryk for vores holdning på de to seneste generalforsamlinger, men også før dem. Det er ikke noget, der er kommet fra i går til i dag, siger Peter Therkelsen.

Han lægger op til, at ITD skal erstattes, men vil ikke fortælle med hvad.

- Vi må finde andre veje. Andre organisationer, der bedre støtter op om vores forretningsmodel. Der er forskellige muligheder, men dem vil jeg ikke lige sætte navn på, fortæller Peter Therkelsen.

H.P. Therkelsen A/S er aktuelt under mistanke for ulovlig cabotagekørsel og er genstand for en efterforskning af Midt- og Vestsjællands Politi.

Det er ikke lykkedes at træffe ITD-formand Christian S. Madsen for en kommentar.

Det står ITD for

  • En privat brancheorganisation for professionelle transport- og logistikvirksomheder med hovedsæde i Padborg. Den har 744 medlemmer.
  • En organisation, der oprindeligt hed FDE. I 1999 skilte man de kommercielle aktiviteter ud fra foreningen, der skiftede navn til det nuværende ITD: International Transport Danmark. Den kommercielle sektor fortsatte under navnet FDE A/S, der nu er et datterselskab. De kommercielle aktiviteter omfatter også datterselskabet Vialtis A/S. I det seneste regnskabsår havde datterselskaberne samlet et overskud på knap 72 millioner kroner.
  • Produkterne er eksempelvis momsrefusion og betalingsløsninger til transportvirksomheder i hele Europa.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce