Annonce
Esbjerg

Ikea-salg redder overskuddet hos kendt erhvervsmand i Esbjerg

Bjarne Pedersen her fotograferet med to af sine døtre, da det i 2017 kom frem, at Ikea ville bygge et varehus på Pedersens jord i Kjersing. Siden meddelte Ikea, at kæden satte planerne på standby, men grunden er købt, og det kan aflæses i Pedersens årsrapport.
Manden bag Dokken-projektet, Bjarne Pedersen, fik sidste år et overskud på knap tre millioner kroner i sit moderselskab, som samler trådene fra en stribe datterselskaber. Salget af stor grund til Ikea hjælper i den rigtige retning.

Esbjerg: Man kan nemt blive søsyg på en tur gennem regnskaberne i manden bag Dokken-projektet, direktør Bjarne Pedersens, mange regnskaber.

Det er op og ned - en rutsjebanetur, hvor der tjenes på gyngerne, hvad der sættes til på karrusellerne i Pedersens minikonglomerat af selskaber, som rummer to markante ejendomsudviklingsprojekter, en restaurant, en håndboldklub og faste indtægter i store kontor- og butikslejemål.

Alt sammen er samlet i moderselskabet Bjarne Pedersen Holding A/S, populært kaldet Pedersen Gruppen, som netop har offentliggjort sin årsrapport for 2018/2019.

Moderselskabets hovedformål at drive aktiviteter i relation til to udviklingsprojekter Dokken og City Nord, mens sekundære aktiviteter drives i Restaurant Gammelhavn og Team Esbjerg, som Bjarne Pedersen ejer en tredjedel af.

Og årets resultat i Bjarne Pedersen Holding A/S endte med et overskud før skat på 2,8 millioner kroner mod et overskud på 5,5 millioner kroner i 2017/18. Det betegner Bjarne Pedersen som et tilfredsstillende resultat. Egenkapitalen i selskabet endte på 86,5 millioner kroner.

Annonce

Gammelhavn forbedrer sig

Restaurant Gammelhavn A/S er en sekundær aktivitet i Bjarne Pedersen Holding A/S. Selskabets drift har i regnskabsåret bestået i drift af "Huset Gammelhavn”, ”Dit Køkken” og ”Dokken City Beach."

Årets drift resulterede i et underskud før skat på 190.000 kroner mod et underskud på 439.000 i 2017/18.

Fint grundsalg

Pedersens forretningseventyr begyndte i sin tid, da han tidligt så mulighederne i, at Esbjerg ville brede sig mod nord, og at der ville være behov for at etablere et handelscentrum i området. Han købte således den første grund af Esbjerg Kommune, som blev forløberen til City Nord med egne butikslejemål i forbindelse med Bilka-varehuset.

Her har han i selskabet Ejendomsselskabet City Nord, Esbjerg A/S, været vant til et pænt årligt overskud fra lejeindtægter, men sidste år endte årets resultat i et minus før skat på 4,9 millioner kroner imod et overskud på 9,8 millioner kroner i 2017/18. Forklaringen er, at selskabets lejemål i ejendomme ved City Nord ikke har ikke været fuldt udlejet i 2018/19 (H&M), men fra 2019/20 er alle selskabets lejemål udlejet, fremgår det af årsrapporten, og man forventer igen et positivt resultat i 2019/20.

Til gengæld opvejes tabet af en ekstraordinær indtægt i selskabet City Nord Retail Park A/S, hvis aktiv er et stort jordlod på den anden side af jernbanen ved City Nord. Her har Bjarne Pedersen sidste år solgt et stort areal til møbelgiganten Ikea.

"Salget har medført en væsentlig indtægt på 13,8 millioner kroner før skat," fremgår det i regnskabet.

Dokken-udvikling går i rødt

På havnen har Bjarne Pedersen siden 2003 været i gang med det storstilede Dokken-projekt i dokhavnen.

Lejeindtægten fra selskaberne Bjarne Pedersen A/S og Parkestone A/S, der huser væsentlige lejere i henholdsvis ejendommen Dokken 1 (Retsbygningen) og Parkestone House, giver sammenlagt et overskud før skat på næsten 11 millioner kroner.

Men det koster også dyrt for Pedersen at projektudvikle på Dokken. Således får han et nyt underskud i Udviklingsselskabet Esbjerg Dokhavn A/S på 16,2 millioner kroner før skat. Året før lød underskuddet på 10,4 millioner kroner året før.

Der fremgår desuden, at der i 2018/19 er ydet et kapitaltilskud til udviklingselskabet på 14 millioner kroner fra hovedaktionæren, ligesom det fremgår, at selskabets årsrapport, at "der forventes realiseret nye projekter i de kommende regnskabsår - projekter som forventes at medføre positive afkast for selskabet. De fremtidige driftsresultater er helt afhængige af hastigheden i udviklingen af projektet og igangsætningen af egentlige byggerier og projekter. Selskabet har en beholdning af uudnyttede byggeretter på cirka 53.000 etagemeter."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce