Annonce
Esbjerg

Ingen corona-smittede på Esbjerg Kommunes 17 plejehjem: Nøglen er tests og kortlægning

Direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, er generalen i kampen mod coronasmittens udbredelse blandt Esbjerg Kommunes ældre. Arkivfoto: André Thorup
Det er indtil videre lykkedes Esbjerg Kommune at holde coronasmitten ude af de 17 kommunale plejehjem, og nøglen til det er tests, minutiøs kortlægning af smittedes færden, værnemidler og en hygiejne, der skal være i top, siger direktør Arne Nikolajsen, Sundhed & Omsorg.
Annonce

Esbjerg Kommune: Mens coronasmitten har fundet vej ind bag murerne på plejehjem i anslået 35 af landets 98 kommuner og i flere tilfælde har bragt kritisk sygdom og død med sig, er Esbjerg Kommunes 17 plejehjem gået helt fri.

I Esbjerg Kommune har der således ikke været en eneste konstateret smittet plejehjemsbeboer til nu - mere end godt en måned efter, at landet lukkede ned - og direktøren for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, og hans stab af kommunale medarbejdere i ældresektoren er fast besluttede på, at det skal forblive sådan.

- Det er lykkedes at skabe et enormt engagement blandt ledere og medarbejdere, der allesammen og hele tiden gør deres ypperste. Det er en fantastisk korpsånd, der er opstået, og et stærkt fokus på hygiejnereglerne lige fra rengøringen til hjemmeplejen, sygeplejen og plejehjemmene, roser Arne Nikolajsen.

Bag murene

  • Trods besøgsforbud og brug af værnemidler finder coronavirus ind på mange af landets plejehjem. Forleden kom det frem, at coronavirussen havde ramt et af landets største plejehjem hårdt, nemlig Plejecenteret Sølund i København, der den seneste måned har haft 12 dødsfald med beboere, der alle har været smittet med coronavirus. Flere af plejecentrets medarbejdere er også smittet.
  • Og på det private plejehjem Vonsildhave ved Kolding er i alt ni beboere blevet konstateret smittet med corona-virus. Heraf af fem afgået ved døden.
Annonce

Smittede medarbejdere

Den opmuntrende status fik politikerne i Sundhed & Omsorgsudvalget forelagt på et udvalgsmøde forleden, hvor Arne Nikolajsen derudover erklærede sig optimistisk i forhold til fortsat at holde smitten fra dørene ved hjælp af blandt andet et solidt lager af værnemidler, der i sig selv kan række tre uger endnu alt imens, der produceres mere hos lokale virksomheder.

Men værnemidler alene gør det ikke. Når corona-virus skal håndteres, gælder det om at være vågen og teste, teste, teste, konstaterer Arne Nikolajsen, der med omkring 2.800 medarbejdere og 900 plejehjemspladser har nok at holde et vågent øje med.

- Vi har haft seks medarbejdere, der er konstaterede smittede med coronavirus, men det blev observeret så tidligt, at de ingen borgerkontakt nåede at have, før de blev fjernet fra driften. Vi har et godt samarbejde med Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, og det betyder, at vi efter aftale har kunnet få testet medarbejdere, hver gang der har været symptomer, og det har vi kunnet fra dag ét. Ingen af de seks har været indlagt, men de har været hjemsendt og er siden kommet sygdomsfrie tilbage på arbejde, fortæller Arne Nikolajsen.

Nøglen til at holde smitten fra livet eller i det mindste få den inddæmmet er test, men også en grundig analyse fra sag til sag:

- Vi har anvendt gis kort (Geografisk InformationsSystem, red.) til at analysere, hvor folk har været, og hvem de har været i kontakt med. Der har været eksempler på borgere i ældreboliger, der har fået smitten, men vi har kunnet konstatere, at det ikke er Esbjerg Kommunes medarbejdere, der har bragt smitte rundt, og de analyser har vi også kørt fra dag ét, fortæller Arne Nikolajsen.

Annonce

Ny procedure

I ét tilfælde har det dog været tæt på at glippe - Odense Universitets Hospital udskrev på et tidspunkt en coronasmittet borger, der hidtil havde boet i eget hjem, til en kommunal plejehjemsplads på grund af svækkelse, men den pågældende nåede aldrig Områdecenter Strandby.

- Borgere, der ikke er absolut smittefri, må ikke komme ind på vores plejehjem, så vedkommende blev i stedet henvist til vores isolationsafdeling på Områdecenter Højvang. Vi fik i den forbindelse en aftale på plads med Region Syddanmark om, at man først efter at have været symptomfri i 48 timer, kan modtages hos hjemkommunen, og den procedure gælder nu for alle 22 kommuner i regionen, fortæller Arne Nikolajsen, der lige nu arbejder på, at Esbjerg Kommune - og dermed også de andre kommuner i Syddanmark - kan få lov selv at forestå coronatest:

- Jeg er i dialog med Region Syddanmark, så vi eksempelvis med den førnævnte borger selv kan få lov at teste, inden vedkommende bliver sendt videre til den blivende plejehjemsplads. Vi vil gerne have, at vi - hvis der skulle et tilfælde på et plejehjem eller boinstitution - også kan få lov at teste alle dem, vedkommende har været i kontakt med. Det er nøglen til at undgå smittespredning.

Annonce

Krigen er kun lige begyndt

I forhold til at opretholde et tætpakket lager af værnemidler er Arne Nikolajsen også ganske fortrøstningsfuld, selv om værnemidlerne hurtigt får ben at gå på, idet Sundhed & Omsorg også forsyner skoler, daginstitutioner, kommunal genoptræning og tandpleje med værnemidler, håndsprit og hospitalssprit til rengøring.

Fra begyndelsen har Esbjerg Kommune dog haft en aftale med en lokal virksomhed, der i nogen hemmelighed fabrikerer håndsprit til kommunen, ligesom der også lokalt produceres plastikvisirer. Derudover er Arne Nikolajsen i dialog med flere af byens virksomheder om at starte en produktion af mundbind.

- Vi skal gøre os klart, at vi kun står ved begyndelsen af det her. Vi kommer til at fortsætte, indtil der er fundet en vaccine, og det er stadig vigtigt at følge anvisninger fra Sundhedsstyrelsen om at holde afstand, holde god håndhygiejne ved at vaske hænder hyppigt, undgå håndtryk med videre samt hoste og nyse i ærmet, siger Arne Nikolajsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce