Annonce
Esbjerg

Initiativ ved lukket varmestue hyldes landet over: Støtten vælter ind til hjemløse-venner

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Jens Jørn Bertelsen (yderst til højre) i godt selskab. René (tv.) og Kim-Marie (forrest i midten) er to af varmestuens brugere, og de er begge lykkelige over de Hjemløses Venners initiativ. Bagerst i midten er det Isa, der er ny formand for Recovery Bulls i Esbjerg. Privatfoto
Efter den kontroversielle nedlukning af Kirkens Korshær Varmestue er den frivillige organisation De Hjemløses Venner i Esbjerg i samarbejde med spisestedet Marina Trafikbar trådt til med madudlevering til byens udsatte. Det møder massiv opbakning fra selv fjerne kroge af landet.
Annonce

ESBJERG: Da Kirkens Korshær for tre uger siden besluttede sig for at lukke varmestuen i Esbjerg, kom det som et chok for byens hjemløse og udsatte. Fra at have et sted at gå hen og socialisere og få et måltid mad, stod de fra den ene dag til den anden uden et fast holdepunkt i hverdagen.

Så da den frivillige organisation De Hjemløses Venner i Esbjerg kort tid efter begyndte at uddele mad på alle hverdage ved frokosttid, kom det som en tiltrængt redningskrans for brugerne af varmestuen.

Initiativet er tidligere af JydskeVestkysten og Sydbank blevet hædret som ”Hverdagens Helt” og opbakningen til initiativet har i det hele taget været stor.

Siden etableringen af maduddelingen har organisationen og varmestuen blandt andet modtaget 25.000 kroner fra Gadejuristen i København, en række gavekort til en værdi af 18.000 kroner fra Hus Forbi og 500 sæt ”værktøj”, kanyler og så videre, fra Brugernes Akademi.

Og i sidste uge donerede den lokale velgørenhedsfond Alice og Tage Sørensens Fond 100.000 kroner til initiativet.

- Donationen er givet, fordi pengene går direkte til de mest udsatte mennesker i vores nærområde, som har behov for særlig støtte, og hvor det offentlige system ikke evner at yde den hjælp, der er behov for, siger bestyrelsesformand i Alice og Tage Sørensens Fond, John Andersen.

Annonce

Brugerne føler sig hørt

Trine Timmerby, der er tovholder på maduddelingen ved varmestuen i Exnersgade fortæller, at hun er dybt rørt over opbakningen.

- Det betyder, at vi bedre kan få styr på tingene i denne hårdtprøvede tid. At vi ved, at økonomien kan løbe rundt. Så kan vi bedre koncentrere os om andre ting. Om fremtiden. Og så giver det brugerne og de frivillige noget vilje og en tro på tingene.

Trine Timmerby fik i fredags mange rosende ord med på vejen fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Hun har som tidligere frivillig i varmestuen og nuværende tovholder på maduddelingen et stort kendskab til brugerne. Privatfoto

Men det er ikke kun de store pengegaver, der gør en forskel. I sidste uge var der for eksempel også to små piger, der kom forbi varmestuen med en kage, der skulle vise deres opbakning til varmestuen.

- For hver donation, der kommer ind, store som små, viser det brugerne, at der er nogen, der vil dem. De ser det som en gave og ikke som almisser. De føler, at de bliver hørt, og det er helt vildt vigtigt. Men pengene får jo hurtigt ben at gå på. Der er jo mange huller at dække, siger hun.

Annonce

Politik i øjenhøjde

Gennem de sidste to uger har lukningen af varmestuen fået stor politisk interesse, og flere af byrådspolitikerne har undervejs været nede for at overvære De Hjemløses Venners initiativ.

Tidligere har formand for social og arbejdsmarkedsudvalget Henrik Vallø (Borgerlisten) været forbi varmestuen, og fredag var borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på banen i Exnersgade.

- Det var en stor oplevelse at se initiativet ved selvsyn. De hjemløse og udsatte var enormt taknemmelige og glade, og det var rart at hilse på dem. Det er jo en trist baggrund, men initiativet er fantastisk, og det gør en stor forskel, siger han.

Kvickly i Broen leverede fredag kage til varmestuens brugere. Det vakte glæde hos blandt andre Rune (i midten), der har været fast gæst på varmestuen i en længere periode. Privatfoto

Og at netop den politiske opbakning har stor betydning for brugerne af varmestuen.

- De oplever for en gangs skyld politik i øjenhøjde. De føler sig set, og det viser dem, at politikerne har en lokal forankring. De får lov til at tale med dem og give deres mening til kende, og det betyder, at man i højere grad ser Esbjerg som en by med sammenhold og som en helhed. Når borgmesteren støtter op om vores frustrationer er det ikke ligegyldigt, siger Trine Timmerby, der er tovholder ved De Hjemløses Venners maduddeling og frivillig ved varmestuen.

De Hjemløses Venner på varmestuen

For nyligt blev Susanne Nielsen fyret fra sit job som afdelingsleder på Kirkens Korshærs Varmestue. Det skabte uro blandt varmestuens brugere, der var imod beslutningen.

Torsdag den 25. juni blev der afholdt et informationsmøde, hvor brugere og frivillige blev orienteret om fyringen. Mødet måtte stoppes efter ganske kort tid, da stemningen ifølge ledelsen i Kirkens Korshær blev for urolig. Kort efter blev det af ledelsen besluttet at varmestuen skulle lukkes.

Det skete knap tre uger før varmestuen efter planen skulle have holdt sommerlukket. Fra og med torsdag den 2. juli har De Hjemløses Venner i samarbejde med Marina Trafikbar uddelt mad på alle hverdage fra varmestuens lokaler.

Lørdag blev fyringen af Susanne Nielsen efter hårdt pres trukket tilbage. Varmestuen er dog stadig lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Annonce