Annonce
Esbjerg

- Jeg har gennem mange år næret en varm kærlighed til tyske stumfilm fra 20’erne

Kåre Johannessen er aktuel med bogen ”Lyst og lidenskab i middelalderen”. Foto: Turbine

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- De fleste oplevelser i mit liv er på en eller anden måde kulturoplevelser; naturen er formet af tusindvis af års menneskelig aktivitet, så en rask spaderetur er også en kulturoplevelse. Kulturen vækker til eftertanke, den sætter alting i perspektiv, den vidner om baggrund og rødder. Kultur er også mødet med andre mennesker, når man samles til ud- eller forestillinger, arrangementer og events. Kultur både udvider og bekræfter horisont og identitet og inspirerer til udvikling. En bog kan være en tidsrejse; Boccaccio og Chaucer er fribilletter til fortiden.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Åh, der er mange! Emily Brontës ”Wuthering Heights” har jeg læst et utal af gange. ”Don Quixote”, Tom Kristensens ”Hærværk” og alle de andre solide travere kan man altid finde fornøjelse i (der er en grund til, at klassikerne er klassikere). Af nyere litteratur holder jeg umådeligt meget af Terry Pratchetts ”Discworld”-serie og Susanna Clarkes ”Piranesi”, men dét, jeg ufravigeligt vender tilbage til igen og igen, er selvfølgelig det ypperste blandt udødelige klassikere: Carl Barks’ Anders And-historier, samtlige Claus Deleuran-albums og Olfax’ vidunderlige ”Egoland”.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg er ikke den helt store koncertgænger, men ud over klassiske koncerter har jeg haft rigtig gode koncertoplevelser med Elvis Costello, Sparks, Roger Waters og Jethro Tull. Til min store sorg er det aldrig lykkedes mig at opleve Kate Bush. I cd-afspilleren ligger som regel guldalder-jazz, mellemkrigs-kabaretmusik og en masse andet. Ingen vinter uden Beethoven, ingen sommer uden Django Reinhardt!

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg har gennem mange år næret en varm kærlighed til tyske stumfilm fra 20’erne - Fritz Lang, F.W. Murnau m.v. Er vild med Bergman, Woody Allen, Stanley Kubrick og klassisk Hollywood, men jeg nærer også meget varme følelser for hæsblæsende amerikanske superheltefilm - nemlig et intenst, brændende had! Tv har gennem tiden budt på rigtig mange gode oplevelser: ”Jeg, Claudius” og ”Når der kommer en båd”, ”Gensyn med Brideshead” og Fassbinders ”Berlin Alexanderplatz”. Dennis Potters stilskabende mesterværker ”Pennies from Heaven” og ”The Singing Detective” åbnede en helt ny verden for mig - og i nyere tid har jeg da været fint underholdt af de første sæsoner af ”Peaky Blinders” og ”Babylon Berlin”. På scenen har jeg i de senere år virkelig nydt teaterture til London, for eksempel Tom Hollander og Freddie Fox i Tom Stoppards ”Travesties”, og sceneversionen af Ben Eltons BBC-komedieserie ”Upstart Crow” med David Mitchell.


Tv har gennem tiden budt på rigtig mange gode oplevelser: ”Jeg, Claudius” og ”Når der kommer en båd”, ”Gensyn med Brideshead” og Fassbinders ”Berlin Alexanderplatz”.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Vestfrontmuseet i Ypres i Belgien, In Flanders Fields Museum, er en af de mest suverænt stringente kulturhistoriske udstillinger, jeg har oplevet - og skal så vidt muligt helst besøges mindst én gang om året. The Burrell Collection i Glasgow er fantastisk, og Rijksmuseum i Amsterdam er det rene skatkammer. Ved et tilfælde havnede jeg for år tilbage på det lille museum, der er indrettet i den engelske 1700-tals-forfatter Lawrence Sternes hjem, Shandy Hall i Yorkshire, og jeg har sjældent oplevet mere engageret, smittende og inspirerende formidling end på denne lille, stort set ukendte perle.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Alt veludført håndværk, skabt med kærlighed, engagement og omhu, er betagende, fra essesmedning over tøjdesign til plakatkunst. Personligt nyder jeg fortrinsvis de traditionelle - Art Nouveau, William Morris, Arts & Craft, Art Deco, Bauhaus - i så henseende er jeg ikke voldsomt eventyrligt anlagt.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Det er egentlig ikke tid, jeg mangler, heller ikke til kulturoplevelser. Jeg mangler lejlighed - særligt til oplevelser, jeg selv kan deltage i. For en foredragsholdende historieformidler har det forløbne år været en jammerlig ørkenvandring, og jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og møde mit publikum igen rundtom i landet. Jeg glæder mig til, at de historiske events bliver genstartet, så jeg kan klaske pikkelhuen på hovedet, pudse monoklen og drage i felten med mine legekammerater.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Ubetinget et dilettantskuespil, jeg lavede på en ungdomsskole i Næstved i 1978. Det var rædselsfuldt, jeg vågner stadig af og til om natten, badet i sved ved mindet ... /DB

Kåre Johannessen

Født i 1964 og cand.mag. i historie og middelalderarkæologi fra hhv. Odense og Aarhus Universitet.

Han har siden uddannelsens afslutning i 1993 arbejdet som lærer på Ryslinge Højskole, som informationsmedarbejder på DTU, som overviking på Museet ved Trelleborg nær Slagelse og som inspektør på Middelaldercentret i Nykøbing F.

Siden 2015 har han været selvstændig historieformidler, både med foredrag, konsulentopgaver og tv-projekter, blandt andet som fast paneldeltager i ”Historiequizzen” på DR.

Han har skrevet flere historiske bøger - blandt andet de tre bind ”Blodsbånd”, ”Vredens dag” og ”Forræderen”, i romanserien ”Slægten” og fagbøger om blandt andet vikingetiden og middelalderen.

Kåre Johannessen er aktuel med bogen ”Lyst og lidenskab i middelalderen”.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Smitten falder i halvdelen af kommunerne: Men i en kommune må et sogn lukke med for høje tal

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce