Annonce
Sønderborg

Julepynten er lavet af pap, grene, politikere og toiletruller: - Det bliver unikt og vi gør noget godt for jorden

Valgmateriale fra de seneste ugers valgkamp blev også genbrugt som julepynt. Foto Ludvig Dittmann
På Det Blå Gymnasium klippede og klistrede eleverne i anledningen af, at det snart er jul. Men i år var det mere grønt, end det plejer.

Sønderborg: Papkasser, genbrugt julepynt fra forældrenes kasser, tørrede frugter og toiletruller i massevis fyldte klasselokalerne på Det Blå Gymnasium onsdag til den årlige juleklippedag. Væk var det farvede karton, snespray og guirlandepapiret, for i år skal julepynten være bæredygtig. Det er et initiativ fra eleverne selv, som blev taget op i skolens Verdensmålsråd.

Særligt hos 3.G eleverne blev det initiativ taget rigtig godt imod. Med Mariah Careys 'All I want for christmas' spillende i baggrunden blev det hvide klasselokale pyntet op med det fineste hjemmelavede pynt.

- Vi kunne undervise mere i ligestilling. Vi går på en skole, hvor vi er målrettet handel, men i den branche er direktøren ofte en mand, fordi det i mange lande stadig er ilde set, at det er en kvinde, der er direktør.

Mette Lee Odefey, elev på Det Blå Gymnasium

Nogle havde medbragt pynt hjemmefra, som ikke længere skulle bruges, og det gav en helt særlig stemning.

Annonce

- Det bliver virkelig hyggeligt. Og så er der lidt minder i det, forklarer Nanna Dierks Schmidt, mens Michelle Yde Junker fortsætter:

- Der plejede at være kamp om det farvede pap. Men det er mere personligt nu.

Det Blå Gymnasium er en verdensmålsskole. Det betyder, at skolen arbejder med de 17 verdensmål - både i undervisning, men også mere praktisk ved eksempelvis at sikre grøn strøm.

Unikt julepynt

I Verdensmålsrådet på Det Blå Gymnasium sidder Mette Lee Odefey. Hun er en af de elever, som engagerer sig i verdensmålene og sørger for at få flere af dem implementeret i hverdagen.

Før indkøbte skolen farvet karton til julepynten. Det blev smidt ud efter juleferien, men sådan er det ikke længere. Nu kan pynten genbruges eller tages med hjem. Foto Ludvig Dittmann

I Verdensmålsrådet er de kommet med flere forslag til, hvordan skolen kan arbejde med målene.

- Vi kom med en række idéer og syn på verdensmålene. Vi vil gerne have en grønnere kantine og foreslog, at man kunne pakke den overskudsmad ned, som der bliver hver dag, og sælge den sidst på dagen, siger hun og fortsætter:

- Personligt kunne jeg også godt tænke mig, at der kom solceller på skolen. Vi bruger primært computere i undervisningen, og det kræver en masse strøm, som vi kan gøre grønnere.

De 17 verdensmål

1. Afskaf fattigdom

2. Stop sult

3. Sundhed og trivsel

4. Kvalitetsuddannelse

5. Ligestilling mellem kønnene

6. Rent vand og sanitet

7. Bæredygtig energi

8. Anstændige jobs og økonomisk vækst

9. Industri, innovation og infratruktur

10. Mindre ulighed

11. Bæredygtige byer og lokalsamfund

12. Ansvarligt forbrug og produktion

13. Klimaindsats

14. Livet i havet

15. Livet på land

16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner

17. Partnerskaber for handling

Et lille sted at starte med, at gøre skolen grønnere var til juleklippedagen. Det tog eleverne godt imod og løste det på forskellige måder.

Nanna Dierks Schmidt, Isabella Fleggaard og Michelle Yde Junker fra 3.G havde taget tørret frugt med, som et bidrag til pynten. De ser gerne, at unge også tager ansvar i klimadebatten. Foto Ludvig Dittmann

Isabella Fleggaard stod med en række tørrede appelsin-skiver og kom dem på en krans ved døren. Hun mener, at det bæredygtige julepynt kan noget, som helt nyt ikke kan.

- Det bliver unikt, og så kan vi samtidig gøre noget godt for jorden, siger hun mens flere fra hendes klasse juler videre med valgmateriale, gamle papkasser og flamingo.

Annonce

Alle mål er vigtige

Mette Lee Odefey håber, at det bæredygtige juleklip er kommet for at blive. Hun minder om, at selvom Danmark klarer sig godt, så er der mange ting at gøre endnu. Derfor ser hun også gerne, at skolen får implementeret mere af arbejdet med målene i elevernes undervisning.

- Vi kunne undervise mere i ligestilling. Vi går på en skole, hvor vi er målrettet handel, men i den branche er direktøren ofte en mand, fordi det i mange lande stadig er ilde set, at det er en kvinde, der er direktør, siger hun.

I verdensmålsrådet samarbejder elever, lærere og ledere på Det Blå Gymnasium for at implementere endnu flere verdensmål. Mette Lee Odefey,18, er en af de elever. Foto Ludvig Dittmann

Derfor kunne det være oplagt at undervise i, hvordan verden fungerer, mener den studerende.

Hun har selv interesseret sig for politik i længere tid og kan godt lide at arbejde med ligestillings-målet. Hun understreger, at alle mål er vigtige, fordi alle lande har deres forskellige udfordringer.

Flere havde været i skoven for at samle grene. De blev brugt til kranse og stjerner. Foto Ludvig Dittmann

Klima interesserer hende ikke allermest, og hun har ikke deltaget demonstrationerne 'Fridays for future', hvor gymnasie- og skoleelever afbrød deres undervisning og demonstrerede for klimaet - inspireret af den svenske klimaaktivist Gretha Thunberg.

- Jeg vægter selvfølgelig også klimaet. Men unge bør generelt have en bedre forståelse for verdensmålene, og hvordan verden fungerer. Derfor bør det også være noget, som vi arbejder med på skolerne, så man allerede som 16-årig  kan lære, hvad det er, forklarer Mette Lee Odefey.

Hun gør det klart, at en bæredygtig juleklippedag selvfølgelig ikke er nok - men et skridt på vejen mod en større bæredygtighedsforståelse.

En pakkes emballage blev brugt til at skabe en julemand i naturtro størrelse. Foto Ludvig Dittmann
Gamle aviser, poser, flamingo fra pakker og julepapir var blot nogle af de ting, som eleverne havde medbragt. Det var helt op til dem, hvad de ville have med. Foto Ludvig Dittmann
Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Kolding

Sydøstjyllands Politi indfører nattelivszone for dømte personer i Kolding: Her må de ikke vise sig

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Tønder For abonnenter

Politiet kommer: Nu er lokalerne til ny nærpolitistation fundet

Kultur For abonnenter

Han overtager ansvaret for Nicolai Bio: Thomas var engang Danmarks yngste biografdirektør

Sønderborg

Flere læger giver et stik mod covid-19: Se listen her

Annonce