Annonce
Varde

Kamp om magten i Din Forsyning – forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer vil have fuld indflydelse

Carsten Sohl fra Varde er sammen med Erhardt Jull forbrugernes øjne, ører og stemme i Din Forsyning. Men kun når det drejer sig om vand og spildevand. I fremtiden bliver de sendt ud fra bestyrelsesmødet, når det drejer sig om fjernvarme og affald. Arkivfoto: Morten Nielsen
På grund af reglerne i selskabsloven køres de forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer i Din Forsyning ud på et sidespor og må i fremtiden kun deltage i områder, der handler om vand og spildevand. Men ikke når det gælder fjernvarme og affald.

Varde/Esbjerg: Han fik i dén grad kaffen galt i halsen. Carsten Sohl fra Varde og forbrugervalgt medlem af bestyrelsen i Din Forsyning. Det var torsdag lige inden Store Bededag, at han blev gjort bekendt med, at både han og Erhardt Jull som forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer i Din Forsyning i fremtiden kun må være med til bestyrelsesmødet, når det gælder vand og spildevand, men ikke når det gælder så væsentlige områder som fjernvarme og affald. Så er det ud ad døren.


De gør ikke noget, der er ulovligt, men det burde ikke være sådan og er bare meget udemokratisk. Så mister forbrugerne og almindelige mennesker indsigt.

Bestyrelsesmedlem Carsten Sohl, Din Forsyning


Annonce

Årsagen er, at de rent formelt kun er valgt til bestyrelserne Din Forsyning Vand A/S og Din Forsyning Spildevand A/S.

- De gør ikke noget, der er ulovligt, men det burde ikke være sådan og er bare meget udemokratisk. Så mister forbrugerne og almindelige mennesker indsigt, siger Carsten Sohl.

Den går ikke

Problematikken kom frem, da byrådene i både Esbjerg og Varde i denne uge skulle vedtage en ny ejeraftale. I bygge byråd er sagen nu udskudt. Her gjorde forvaltningerne i både Esbjerg og Varde kommuner politikerne opmærksomme på, at den hidtidige praksis med, at Carsten Sohl og Erhardt Jull også deltager i bestyrelsesmødet for Din Forsyning Varme A/S og Din Forsyning Affald A/S, ikke er forenelig med reglerne i selskabsloven.

I dag har de fast observatørstatus, men den går ikke ifølge selskabslovens §123. De må kun deltage lejlighedsvist og kun, hvis det har værdi for selskabet.

Annonce

Ejerne bestemmer

Men det kan løses let og elegant ved, at der i fremtiden også er forbrugerrepræsentanter i Varme A/S og Affald A/S. Det vil falde i tråd med intentionerne med at få udskilt forsyningsvirksomhederne fra kommunerne. De var blevet alt for politiske, da kommunernes økonomi var blandet sammen med forsyningsselskaberne.

Det rådede Vandsektorloven fra 2009 bod på og er selve baggrunden for, at vi i dag har Din Forsyning. Men der er kun lovkrav om forbrugerrepræsentanter i bestyrelserne for vand og spildevand.

- Det er et spørgsmål, hvad ejerne vil. Der er ikke noget til hinder for, at man kan blive udpeget til bestyrelsen i varme og affald, siger direktør for Plan, Kultur og Teknik, Thomas Jaap, i Varde Kommune.

Annonce

Færre politikere

Og det, finder Carsten Sohl, vil være en naturlig konsekvens og samtidig en ligestilling med andre andelsbaserede forsyningsselskaber som eksempelvis fjernvarmeværker og vandværker.

- Vi skal have færre politikere i bestyrelsen. Det kan ikke være rigtigt, at politikerne skal bestemme det hele. Tag eksempelvis Oksbøl Varmeværk. Forbrugerne har valgt en bestyrelse, der kan blive sparket ud hvert andet år, siger Carsten Sohl.

Seks byrådspolitikere, tre fra hver kommune, sidder fast og sikkert i bestyrelsen i Din Forsyning i fire år. Grundlæggende er Din Forsyning mere lukket, end godt er ifølge Erhardt Juul. Sådan burde det ikke være, når der er tale om et monopol og en hvile-i-sig-selv virksomhed. Vel og mærke ejet af borgerne.

- Jeg har aldrig kunnet forstå, at bestyrelsen ikke er med til generalforsamlingen, siger Erhardt Jull med henvisning til, at generalforsamlingen kun er for de to borgmestre og de to kommunaldirektører fra Varde og Esbjerg kommuner.

Og ønsket til byrådene og derved ejerne  er klart:

- Der skal vælges forbrugere til alle fire bestyrelser. Det er forbrugerne, det handler om, siger Erhardt Jull.

Din Forsyning

Din Forsyning Holding er ejet af Varde og Esbjerg kommuner.

Under holdingselskabet er der fem selskaber, hvoraf det ene omhandler selve administrationen. De fire andre selskaber er: Din Forsyning Vand A/S, Din Forsyning Spildevand A/S, Din Forsyning Varme A/S og Din Forsyning Affald A/S.

De to brugervalgte repræsentanter, Carsten Sohl og Erhardt Jull, er kun valgt til Vand og Spildevand.

I alle fem selskaber sidder seks byrådspolitikere. Det er formand Anders Linde (V), næstformand Henning Ravn (V), Jesper Frost Rasmussen (V), Mussa Utto (S), Niels Christiansen (K), Søren Laulund (S).

For god ordens skyld skal nævnes, at Affald A/S kun omhandler Varde Kommune, da Esbjerg Byråd ikke har ønsket at give slip på det kommunale affaldsselskab.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Lystfiskere fatter ikke Fødevarestyrelsens forbud: Årtiers succesfyldt yngelpleje sat på pause på grund af fiskevirus i dambrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Varde

Stig hænger plakater op, selv om han og Conny måtte have krisehjælp: Derfor bakker hustruen op om genvalg

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce