Annonce
Sønderborg

Kampen om Skansegården: Telefonidirektør har sit eget talerør

Skansegården 150 meter fra Skanse 3 og med udsigt ud over Sønderborg Bugt var forfalden ved salget sidste år, så køber måtte påregne en del udgifter til renovering. Men den er nedrivningsmoden, mener Dansk Miljørådgivning, der har undersøgt den for køberen, Charles Ginnerskov. Arkivfoto: Henrik Rath
Den politiske blæst om Skansegården, der muligvis bliver revet ned, har selskab af en sidedebat fra den ellers tavse Ipnordic-direktør, som købte ejendommen. Via en Facebook-gruppe argumenterer han for nedrivning af bygningen.

Sønderborg: Hvorvidt det ender med en nedrivning af den efterhånden forfaldne Skansegården på Dybbøl Banke eller ej, så deler sagen vandene blandt befolkningen. Selv har køber, Ipnordic-direktør Charles Ginnerskov, valgt at forholde sig tavs, når JydskeVestkysten har henvendt sig for en kommentar til planerne for ejendommen og grunden.

Men siden maj sidste år har han stået bag Facebook-gruppen "Dybbøl Banke Skansegården", der i øjeblikket har 241 følgere og den senere tid har fået ekstra aktivitet.

Der er blandt andet flere henvisninger til sager, hvor bevaringsværdige bygninger er revet ned til fordel for nybyggeri. Blandt andet en sag fra 2004, hvor Fredningsnævnet har givet lov til nedrivning af ældre hus i bedre stand end Skansegården. Nedrivningstilladelsen er givet, for at der kan opføres 785 kvdratmeter bygning med swimmingpool og solcelleanlæg.

Siden redegør også for Skansegårdens dårlige tilstand på baggrund af en undersøgelse fra juni 2019 lavet af Dansk Miljørådgivning. Her står der i sammenfatningen, at ejendommen er nedrivningsmoden og ikke mulig af gøre til lavenergi-klasse efter 2020-standard.

Annonce

Skansegården

Skansegården har adresse på Grønnekærvej 1 i et område, der blev fredet i 1987. Selve Skansegården er ikke fredet, men bevaringsværdig i klasse 3 på SAVE skalaen.

Skansegården blev hårdt medtaget efter krigen i 1864, men blev genopbygget få år senere. Ejendommen havde oprindelig stråtag, men fremstår nu med eternittag.

Efter at have fungeret som familiegård i mange år blev den købt af staten. Historiecentret har også benyttet sig af stedet til forskellige aktiviteter. I 1990 blev der opført et par træbarakker til formålet.

Skansegården, der ligger cirka 150 meter fra Skanse 3, var udbudt til salg for 2,5 mio. kroner i juni 2018 og solgt for 5 mio. til direktør for Ipnordic, Charles Ginnerskov, i januar 2019. I salgsmaterialet var der nævnt, at køber måtte påregne en del udgifter til renovering.

Grunden, der ligger cirka 500 meter fra kysten, er på i alt 6842 kvadratmeter og består ifølge BBR af et samlet bygningsareal på 290 kvadratmeter og et samlet boligareal på 310 kvadratmeter.

Kritik af proces

Planerne om nedrivning af Skansegården har særlig mødt kritik fra byrådsmedlemmerne Peter Hansen(V) og Stefan Lydal(DF).

Peter Hansen har specielt peget på købsprocessen og mener, at det ikke på noget tidspunkt har været Charles Ginnerskovs hensigt at renovere Skansegården, men derimod at sikre sig en attraktiv byggegrund ved at betale det dobbelte af udbudsprisen.

Stefan Lydal har desuden peget på en bekymring for udviklingen af det fredede skanseområde, hvis der bare rives ned og undrer sig over behovet for en 145 kvadratmeter stor carport i tilknytning til et nybygget hus på grunden.

Der er endnu ikke indgivet nogen ansøgning om nedrivning, som kommunalpolitikerne i givet fald kommer til at tage stilling, da Peter Hansen tidligere har udtalt, at han vil bringe en sådan ansøgning for byrådet. Hvorvidt der er flertal for en nedrivning, kan endnu ikke siges.

Betalt kampagne

Stefan Lydal undrer sig over, at Ginnerskov ikke søger dialogen i forhold til den igangværende debat.

- Jeg synes, det er en uhørt måde at begynde at køre en sag. Jeg havde da meget hellere set en åben samlet debat. Det er jo en sag, vi alle skal leve med resultatet af. Men det her er jo ren betalt kampagne, der skal påvirke holdningerne, mener Stefan Lydal om opslagene i Facebookgruppen.

Selv beskriver Charles Ginnerskov på Facebooksiden sit initiativ med ordene: "Da der har været nogle misforståelser om Skansegården, fremlægger vi alle fakta, så folk selv kan vurdere".

Charles Ginnerskov, direktør for Ipnordic, har via sit holdingselskab købt Skansegården, som han gerne vil rive ned for at bygge nyt. Det redegør han for i sin egen Facebook-gruppe, men forholder sig tavs i den mere offentlige mediedebat. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Annonce