Annonce
Esbjerg

Kendt fagforeningsboss vil være Esbjergs næste S-borgmester

Fra venstre ses formanden for Fællesledelsen, Hardy Jack Rasmussen, 3F Esbjerg Transports formand, Jakob Lykke, der håber at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg, samt Jørgen Ahlquist, gruppeformand for Socialdemokratiet i Esbjerg Byråd. Foto: Kim Bruun Lykkegaard.
Formanden for 3F Esbjerg Transport, 52-årige Jakob Lykke, melder sig nu ind i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget i november 2021. Både formanden for partiets Fællesledelse og gruppeformanden i Esbjerg Byråd roser Jakob Lykke som et fantastisk godt bud på en ny, samlende figur.

Esbjerg Kommune: Den 52-årige formand for 3F Esbjerg Transport, Jakob Lykke, smider nu sit lod i den skål, hvorfra partiets medlemmer skal hente navnet på Socialdemokratiets næste borgmesterkandidat.

I indeværende år skal medlemmerne af Socialdemokratiet i Esbjerg Kommune ved en urafstemning – i fald der er flere kandidater, der bejler til posten som spidskandidat – vælge den person, der sammen med partiet skal sætte alt ind på at vippe den nuværende borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) af pinden og gøre op med til den tid 28 års borgerligt styre i Esbjerg Kommune.

Den første, der hermed stiller sig til rådighed for medlemmernes valg, er altså Jakob Lykke.

Siden kommunalvalget i november 2017, hvor Socialdemokratiets daværende borgmesterkandidat, John Snedker, for tredje gang forgæves forsøgte at erobre borgmesterposten i landets femtestørste by, har partiet været i vildrede, og der er således ikke noget at sige til, at formanden for Fællesledelsen, Hardy Jack Rasmussen, stråler som en sol over pludselig at stå med en klassisk socialdemokrat, formet af arbejderbevægelsen og højskolen, opvokset i Østerbyen og værdikriger med en særlig social begavelse.

- Jeg er forholdsvis ny på posten som formand for Fællesledelsen, men jeg er gammel i den politiske organisation. Mit bekendtskab med Jakob går mange år tilbage i tid, mens jeg var kasserer i partiforeningen, og han var formand. Jeg sætter stor pris på Jakob, så jeg er rigtig glad for, at han stiller op til spidskandidaturet – han har de helt rigtige egenskaber og menneskelige værdier, siger Hardy Jack Rasmussen.

Borgmester-rækken

 • Inden borgmester Johnny Søtrup (V) ved valget i november 1993 overtog nøglerne til borgmesterkontoret, havde der i 34 år siddet en socialdemokratisk førstemand ved roret.
  Den historiske kongerække i kommunalpolitisk regi ser sådan ud:
 • Jørgen Lyngbye, kongelig udnævnt, upolitisk 1898-1908.
  Knud Holch (K), kongelig udnævnt 1908-1921.
  A.P. Brandholt (S) 1921-1925.
  Niels Jæger (V) 1925-1929.
  Morten Mortensen (S) 1929-1941.
  P. Nielsen Kock (S) 1941-1942.
  L. Høyer-Nielsen (S) 1942-1950.
  Hans Nissen (V) 1950-1954.
  L. Høyer-Nielsen (S) 1954-1958.
  Hans Nissen (V) 1958-1959.
  L. Høyer-Nielsen (S) 1959-1964.
  Henning Rasmussen (S) 1964-1979.
  A.K. Nielsen (S) 1979-1989.
  Flemming Bay-Jensen (S) 1989-1993.
  Johnny Søtrup (V) 1993-2017
  Jesper Frost Rasmussen (V) 2018-?

Fortid i byråd

Jakob Lykke er ingen politisk novice. Han har således været medlem af Esbjerg Byråd i to perioder - fra 1. januar 2002 til 31.december 2009 – det var tiden med først Flemming Bay-Jensen (S) og siden Helge Mortensen (S) i byrådsgruppens førersæde.

I dag hedder byrådsgruppens formand Jørgen Ahlquist, og som det vil være de fleste bekendt, tiltrådte han midt i december efter en mildt sagt tumultarisk periode, hvor først daværende gruppeformand Søren Heide Lambertsen forlod posten og siden helt partiet, og hvor også en konstitueret gruppeformand, Connie Geissler, valgte at smide håndklædet i ringen efter blot omtrent en uge på posten.

Jørgen Ahlquist fra Ribe er en politisk veteran og har derfor kendt Jakob Lykke godt siden den fælles tid sammen i det såkaldte sammenlægningsbyråd, der ved valget i 2005 kom til at bestå af byrådsmedlemmer fra de tre fusionskommuner Esbjerg, Ribe og Bramming:

- Jeg er glad for som gruppeformand at kunne byde ham velkommen – jeg er sikker på, at Jakob kan være en samlende figur i partiet og for hele kommunen. Jeg kender hans sociale sind og værdier, der ligger det helt rigtige sted, og det passer mig vældig godt, at Jakob nu stiller sig til rådighed. Jeg ser ham som en innovativ politiker, der tør at tænke helt nye politiske retninger for Esbjerg Kommune, siger Jørgen Ahlquist.

Annonce

Svær beslutning

Jakob Lykke selv lægger ikke skjul på, at det for ham har været en hård beslutning at nå frem til:

- For jeg har jo verdens bedste job som afdelingsformand for 3F Esbjerg Transport. Men der er sket så meget i byen og i hele kommunen, at jeg ikke bare kan stå og se på. Det er nu, der skal et skifte til i kommunens styre, det er nu, vi alle i Esbjerg, Ribe og Bramming skal stå sammen om en fælles udvikling til alles bedste. Jeg har aldrig været bange for at stille mig op og tage de tæv, der mere eller mindre fortjent bliver delt ud, når man giver udtryk for sin holdning, og hvis man mener, man har noget at give af, må man også risikere noget. Det er så det, jeg gør nu ved at stille mig til rådighed, siger Jakob Lykke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce