Annonce
Kultur

Kinesere bliver hjemme: Coronavirus truer danske museer

- Vi havde 20.000 kinesere sidste år, mængden af kinesiske turister er steget fra få håndfulde til flere tusinde inden for få år, så det rammer os, det er ikke noget vi jubler over, siger Torben Grøngaard Jeppesen. Odense Bys Museer
Coronavirussens hærgen betyder færre kinesiske turister i Danmark. Kronborg er påvirket, men særligt én turistattraktion er hårdt ramt. - Der er nok ikke mange, der vil være tilfredse, hvis vi står og mangler tre-fire millioner sidst på året, siger direktøren for H.C. Andersen Museum i Odense.

Coronavirus: Det vrimler ikke med kinesiske turister i Danmark for tiden. SAS har for eksempel aflyst alle flyvninger til Kina frem til 29. marts, og den københavnske detailhandel kan også mærke, at de købestærke kinesere er væk. I kulturens verden spiller virusen også en væsentlig rolle. I Italien har virussen eksempelvis medført, at det årlige karneval i Venedig er blevet aflyst.

Det danske kulturliv er også påvirket af, at færre kinesere for tiden rejser til Danmark. Eksempelvis er der på foranledning af de kinesiske myndigheder anmodet om, at der ikke arrangeres grupperejser ud af Kina, før kalenderen siger maj.

Særligt på H.C Andersen Museum i Odense har det en enorm betydning, at kineserne ikke rejser ud, som de plejer.

Torben Grøngaard Jeppesen er direktør for Odense Bys Museer, som H.C. Andersen Museum hører under, og han mærker tydeligt coronavirussens effekt.

- I 2019 havde vi i uge syv 261 kinesere på besøg, i år havde vi 44 kinesiske gæster i uge syv, og vi regner med det går helt ned på nul, siger han og understreger, at det kan gå endnu værre senere på året.

70 procent af museets kinesiske besøgende kommer primært i andet halvår.

- Det har påvirket os meget allerede. Vi bliver nødt til at gøre noget, så vi ikke går fallit i den her tid. Vi krydser fingre for, at det ikke går så slemt, men kan jo ikke vide det, det betyder meget for os, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

I reelle entréindtægter tjener H.C. Andersen Museum hvert år tre millioner kroner alene på turisterne fra Kina. Hertil kan man "snildt smide én million kroner oveni" på salg af souvenirs som eksempelvis miniudgaver af Den lille havfrue, papirklip og kuverter.

Torben Grøngaard Jeppesens bekymringer går på, hvor længe udrejseforbuddet fortsætter.

- Er det kun nogle få uger og måneder, så overlever vi nok, men ryger vi hen i juni, juli og august, så det strækker sig over hele året, så er det mange penge for os, forklarer Torben Grøngaard Jeppesen.

I Odense kigger de allerede på, hvilke initiativer man kan sætte i værk. Museet har en buffer ved svigtende indtægter på entréen som følge af dårligt vejr og lignende, men den er ikke i så stort omfang.

- Vi kigger på, om vi kan gøre andre ting, eksempelvis en indefrysning af nogle af vores driftsbudgetter. Sådan nogle ting bliver vi nødt til at gøre for ikke at gå fallit. Der er nok ikke mange, der vil være tilfredse, hvis vi står og mangler tre-fire millioner sidst på året. Vores budgetter er lavet, så vi går i nul. Vi er en kulturinstitution, der både lever af indtægter og af offentlige indtægter, vi skal ikke generere et overskud. Men vi kan jo ikke leve med pludselig at stå med et hul på den størrelse, siger han

Torben Grøngaard Jeppesen understreger, at udviklingen i antallet af kinesiske turister er steget massivt de senere år. Alene i de første uger af 2020, kunne man fortsat måle stigningen i antallet af besøgende, men det er nu målbart faldet i kraft af coronavirussen. Generelt er kineserne meget glade for H.C. Andersen.

- Vi havde 20.000 kinesere sidste år, mængden af kinesiske turister er steget fra få håndfulde til flere tusinde inden for få år, så det rammer os, det er ikke noget vi jubler over, siger han.

I Odense holder de med egne ord vejret og ser situationen an.

En anden frygt, der lurer i horisonten, er museets planer om et nyt 375 millioner kroner dyrt H.C. Andersen Museum, der står til at åbne i sommeren 2021. Her skal den internationale lancering efter planen skydes i gang ved sommerens OL i Tokyo.

- Vi vil gerne lancere på den danske stand i Tokyo, og der er kun fem måneder til. Japanerne er også begyndt at blive nervøse for OL. Det ville være frygteligt ærgerligt, hvis den mulighed ryger, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

H.C Andersen Museum følger situationen nøje og håber, at turisterne vender tilbage.

- Det kan godt være, at de får virussen inddæmmet, men inden rejsevirksomheden kommer op at køre igen, kan der gå tid. Foreløbig har de kinesiske myndigheder jo sagt til rejsebureauerne, at nu lukker I ned indtil til maj, og inden de så får startet op igen, kan der jo gå lang tid, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Aflysninger på Kronborg

På Kronborg har man også oplevet problemet med de manglende kinesere.

- Vi har fået aflysninger fra nogle grupper i løbet af de første par måneder. Det drejer sig om 70 mennesker, for det er jo vores lavsæson. Derudover er der 160-170, der har aflyst i forbindelse med en konference, hvor der kommer en del fra Kina. Her har arrangøren valgt at udsætte arrangementet, forklarer Mikael Rasmus Nielsen, der er slotschef på Kronborg.

Generelt kommer der mange kinesiske turister på Kronborg. Skrækscenariet er, at grupper fra Kina vil aflyse, og at det vil betyde noget for besøgstalene og få økonomiske konsekvenser.

- I den størrelsesorden, vi oplever nu, gør det ikke noget, men det er klar, at når vi til højsæsonen, er det en helt anden snak. Den starter i maj, så vi håber på en afklaring inden da, siger Mikael Rasmus Nielsen.

- Vi kan ikke gøre så meget ved det, men vi kigger på, om der er andre kundegrupper man kunne satse mere på, hvis kineserne udebliver.

Københavnerne tager det afslappet

Hos flere andre kulturinstitutioner i hovedstadsområdet er man mindre bekymrede over manglende kinesiske turister.

I Tivoli er 40 procent af gæsterne fra udlandet, og Tivoli deler ikke tallene for, hvor deres gæster kommer fra, men der kommer flere og flere kinesere. I Tivoli ser man situationen an.

- Med hensyn til kinesiske turister i København og i Tivoli, så har vi under Vinter i Tivoli ikke oplevet et dramatisk fald af besøgende. Vi har ikke specifikt målt på antallet af kinesiske turister. Vi håber som alle andre, at der snart kommer skik på den omtalte coronavirus, så de kinesere, der gerne vil ud i verden, også kommer til Danmark, lyder det fra pressechef i Tivoli Torben Plank.

Torben Plank ønsker ikke at svare på, hvad han selv kalder "hypotetiske spørgsmål" om, hvorvidt man i Tivoli frygter, at coronavirussen vil betyde færre kinesiske turister i Danmark.

- Vi har ikke gjort os de store overvejelser endnu, for det er jo en process, der er i gang, og man skal lige holde benene på jorden, men det ville da være trist, hvis kineserne ikke kommer til Danmark. Selvfølgelig har det da betydning for København, hvis der kommer færre kinesere, men vi ønsker ikke at puste en stemning op. Men vi følger naturligvis udviklingen, siger Torben Plank.

Hos Kongernes Samling, der står bag Rosenborg og Amalienborg Slotte, har man heller ikke oplevet en nedgang i besøgstallene, efter coronavirussen er brudt ud.

- Vi har samme antal besøgende turister som sidste år, så vi oplever ikke besøgsnedgang. Generelt udgør de kinesiske turister en forholdsvis lille del af vores samlede besøgstal, så vi er ikke nervøse for besøgstallet i forbindelse med coronavirus, lyder det fra kommunikationsmedarbejder Jeanne Sølbeck.

Hos Nationalmuseet oplever man ingen nedgang i besøgstallene for februar måned. Hos Louisiana og på Glyptoteket tracker man ikke på nationalitet og kan derfor ikke komme med konkrete tal. Man har heller ikke endnu opgjort besøgstallene for februar måned, så man kan ikke måle, om der har været fremgang eller tilbagegang.

- I 2019 havde vi i uge syv 261 kinesere på besøg (på H.C. Andersen Museum, red.), i år havde vi 44 kinesiske gæster i uge syv, og vi regner med det går helt ned på nul.

Torben Grøngaard Jeppesen, direktør for Odense Bys Museer

På H.C. Andersen Museum i Odense kan man allerede nu mærke en tilbagegang i antallet af besøgende fra Kina på grund af coronavirus. Fortsætter turiserne fra Kina med at udeblive, kan det få økonomiske konsekvenser for museet. Foto: Odense Bys Museer
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Kultur For abonnenter

Nyt drama på TV 2: 'Overleverne' er velment brevkasse-tv

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce