Annonce
Sønderborg

Kjeld er vild med flere tusind år gammelt kinesisk brætspil: Påsken bruges på nordisk mesterskab i Sønderborg

Kjeld Mathias Petersen i et koncentreret øjeblik under et spil GO under mesterskabet i Frivillighedens Hus. Foto: Henrik Rath
Der er kun omkring 30, der dyrker det på højt plan herhjemme. Men i Korea er det flere tusinde år gamle brætspil GO vildt stort med egne tv-kanaler. I weekenden spiller knap 20 nordisk mesterskab i Sønderborg

Sønderborg: Man ville nemt kunne høre, hvis der faldt en brik på gulvet i det store lokale i Frivillighedens Hus i Sønderborg. For der er musestille hos spillerne af brætspillet GO, som er i gang med det nordiske mesterskab.

For kloge og koncentrerede hoveder dyster her i weekenden om NM-titlen i det flere tusinde år gamle asiatiske spil, der har sit udspring i Kina for op mod 5000 år siden. For 50-årige Kjeld Mathias Petersen fra Sønderborg er det 35. år, han dyrker det asiatiske svar på skak.

- Det begyndte ved en tilfældighed, da jeg var 15 år og lånte en bog "GO for begyndere" på biblioteket, forklarer Kjeld M. Petersen, der blev bidt af spillet og i dag bestemt ikke kan kaldes begynder. Han er i øvrigt eneste lokale deltager ved mesterskabet.

Annonce

Søn på vej i fars fodspor

- Jeg plejer at sige, at man lærer reglerne hurtigt, men aldrig lærer spillet helt at kende. Man skal ville det for at drive det til noget, tilføjer han og håber, at hans nu ti-årige søn også kan fanges af spillet.

- Han er i hvert fald i gang og meget interesseret i det, supplerer Kjeld M. Petersen, som arbejder med softwareudvikling hos Saab Danmark i Sønderborg.

Det er også ham, der har sørget for, at det nordiske mesterskab kan spilles i Sønderborg i år. København, Odense og Aarhus var ellers udset til mesterskabet, der kører fra fredag til søndag i påsken. Men gratis lokaler i Frivillighedens Hus i gågaden og støtte fra Fabrikant Mads Clausens Fond hjalp godt på vej.

Jeg plejer at sige, at man lærer reglerne hurtigt, men aldrig lærer spillet helt at kende. Man skal ville det for at drive det til noget.

Kjeld Mathias Petersen

Støtten er blandt andet gået til at hyre storspilleren Young Sun Yoon fra Sydkorea til at undervise og byde ind med efterkritik til spillerne under mesterskabet. Hun bor i dag i Hamborg.

Selv har Kjeld Mathias Petersen fundet gode venner i Flensborg til at dyrke spillet.

- Det er lidt større i Tyskland end herhjemme, hvor der vel er omkring knap 30, som officielt dyrker det på turneringsplan. Jeg håber bare at vinde flere kampe, end jeg taber, så jeg kan ryge lidt højere op på ranglisten.

Fakta om GO

Go er et orientalsk brætspil for to personer. Spillet er Østens svar på skak, og er meget strategisk orienteret. I det gamle Japan betragtedes spillet som en naturlig del af en krigeruddannelse. Det siges, at det kræver 1000 spil, før man kan kalde sig dan-spiller, eller kompetent udøver af spillet.
Reglerne for spillet.

Go er cirka 4000 år gammelt og stammer fra Kina eller et område meget tæt på. De første skriftlige kilder til spillets historie stammer fra omkring 500 år f.Kr., hvor blandt andre Konfutse skrev om spillet.

I Danmark har spillet været kendt i en del år og har siden Københavns Go Klub blev stiftet i 1970'erne vundet udbredelse i hele landet.

Spillet indledes med et tomt bræt. Brættet består af linier, der skærer hinanden. Det kan være af varierende størrelse, men det mest almindelige er 19x19, 13x13 og 9x9. Spillerne skiftes til at trække, det vil sige placere sorte, henholdsvis hvide sten på liniernes skæringspunkter.  Spillet afgøres ved at tælle, hvem der har flest point. Point tildeles for sten der er fanget - eller ikke kan undgå at blive det - og for territorium - det vil sige omringede punkter på brættet.

Kilde: Københavns Go Klub

I GO gælder det blandt andet om at omkranse og afskære modstanderens brikker fra at kunne bygges videre på. Et spil kan tage fra et kvarters tid og op til tre-fire timer. Foto: Henrik Rath
Verdensspilleren Young Sun Yoon fra Sydkorea bor i dag i Hamborg og var hyret til at undervise spillerne, når der var pause mellems deres spil. Hun sidder her overfor Mathis Elmgaard Isaksen fra København, som blev Danmarksmester i 2020. Foto: Henrik Rath
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Sønderborg Kommune

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Annonce