Sønderborg: Man ville nemt kunne høre, hvis der faldt en brik på gulvet i det store lokale i Frivillighedens Hus i Sønderborg. For der er musestille hos spillerne af brætspillet GO, som er i gang med det nordiske mesterskab.
For kloge og koncentrerede hoveder dyster her i weekenden om NM-titlen i det flere tusinde år gamle asiatiske spil, der har sit udspring i Kina for op mod 5000 år siden. For 50-årige Kjeld Mathias Petersen fra Sønderborg er det 35. år, han dyrker det asiatiske svar på skak.
- Det begyndte ved en tilfældighed, da jeg var 15 år og lånte en bog "GO for begyndere" på biblioteket, forklarer Kjeld M. Petersen, der blev bidt af spillet og i dag bestemt ikke kan kaldes begynder. Han er i øvrigt eneste lokale deltager ved mesterskabet.
Søn på vej i fars fodspor
- Jeg plejer at sige, at man lærer reglerne hurtigt, men aldrig lærer spillet helt at kende. Man skal ville det for at drive det til noget, tilføjer han og håber, at hans nu ti-årige søn også kan fanges af spillet.
- Han er i hvert fald i gang og meget interesseret i det, supplerer Kjeld M. Petersen, som arbejder med softwareudvikling hos Saab Danmark i Sønderborg.
Det er også ham, der har sørget for, at det nordiske mesterskab kan spilles i Sønderborg i år. København, Odense og Aarhus var ellers udset til mesterskabet, der kører fra fredag til søndag i påsken. Men gratis lokaler i Frivillighedens Hus i gågaden og støtte fra Fabrikant Mads Clausens Fond hjalp godt på vej.
Kjeld Mathias PetersenJeg plejer at sige, at man lærer reglerne hurtigt, men aldrig lærer spillet helt at kende. Man skal ville det for at drive det til noget.
Støtten er blandt andet gået til at hyre storspilleren Young Sun Yoon fra Sydkorea til at undervise og byde ind med efterkritik til spillerne under mesterskabet. Hun bor i dag i Hamborg.
Selv har Kjeld Mathias Petersen fundet gode venner i Flensborg til at dyrke spillet.
- Det er lidt større i Tyskland end herhjemme, hvor der vel er omkring knap 30, som officielt dyrker det på turneringsplan. Jeg håber bare at vinde flere kampe, end jeg taber, så jeg kan ryge lidt højere op på ranglisten.
Fakta om GO
Go er et orientalsk brætspil for to personer. Spillet er Østens svar på skak, og er meget strategisk orienteret. I det gamle Japan betragtedes spillet som en naturlig del af en krigeruddannelse. Det siges, at det kræver 1000 spil, før man kan kalde sig dan-spiller, eller kompetent udøver af spillet.
Reglerne for spillet.
Go er cirka 4000 år gammelt og stammer fra Kina eller et område meget tæt på. De første skriftlige kilder til spillets historie stammer fra omkring 500 år f.Kr., hvor blandt andre Konfutse skrev om spillet.
I Danmark har spillet været kendt i en del år og har siden Københavns Go Klub blev stiftet i 1970'erne vundet udbredelse i hele landet.
Spillet indledes med et tomt bræt. Brættet består af linier, der skærer hinanden. Det kan være af varierende størrelse, men det mest almindelige er 19x19, 13x13 og 9x9. Spillerne skiftes til at trække, det vil sige placere sorte, henholdsvis hvide sten på liniernes skæringspunkter. Spillet afgøres ved at tælle, hvem der har flest point. Point tildeles for sten der er fanget - eller ikke kan undgå at blive det - og for territorium - det vil sige omringede punkter på brættet.
Kilde: Københavns Go Klub