Annonce
Esbjerg

Millioner til sygehus: Forskere samarbejder om hurtigere hjælp til uhelbredeligt syge kræftpatienter

Jarl Sigard skal stå i spidsen for forskning på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, der blandt andet skal støtte og hjælpe kræftpatienter, der er uhelbredeligt syge. Foto: Sydvestjysk Sygehus
Alvorligt syge patienter må vente for længe på hjælp og støtte i den sidste tid før døden. Det skal forskning på Sydvestjysk Sygehus i samarbejde med universitetshospital og universitet prøve at løse med digitale hjælpemidler, så de kan få hjælp i hjemmet via chat, infobank og tele- og videomøder.

Esbjerg: Forsker Jarl Sigaard ved Sydvestjysk Sygehus modtager sammen med sine forskningskolleger på to andre forsker-institutioner en bevilling på 2,6 millioner kroner fra Knæk Cancer.

Bevillingen skal gå til et forskningsprojekt om en ny digital platform, som skal give tryghed for uhelbredeligt syge patienter i den sidste tid før døden - heraf er mange kræftpatienter.

Patienter, der har en livstruende sygdom, kan få hjælp og støtte af et palliativt team. Desværre venter mange patienter  alt for længe på hjælpen. Men det vil et nyt forskningsprojekt lave om på. Med millionbevillingen og 188.000 kroner fra Sydvestjysk Sygehus til udstyr bliver projektet muligt.

Annonce

Vil øge livskvalitet og tryghed

Direktionen på Sydvestjysk Sygehus er glade og stolte over starten.

- Det er meget vigtigt for os at give vores støtte til denne meget sårbare patientgruppe. Derfor har vi heller ikke været et øjeblik i tvivl om, at vi skulle støtte med midler til indkøb af nyt it-udstyr, lyder det fra Anna-Marie Bloch Münster, lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i en meddelelse.

I projektet sammen med forskere fra Odense Universitetshospital og Aalborg Universitet vil man undersøge, om en ny digital platform kan være med til at øge livskvalitet og tryghed hos patienter og pårørende i den sidste tid.


Jarl Sigaard ser frem til arbejdet med projektet, ligesom han glæder sig over, at Sydvestjysk Sygehus kan tilbyde de kommende medicinstuderende forskningsmuligheder inden for palliative behandling.

Fra artiklen


Platformen er udviklet i et samarbejde mellem patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle for at sikre, at platformen tager udgangspunkt i patienternes erfaringer og behov.

Annonce

Hjælp over nettet i eget hjem

Fra Sydvestjysk Sygehus er det overlæge og lektor Jarl Sigaard, som står i spidsen i forskningsprojektet. Han har arbejdet med palliative patienter siden 2012, men det er første gang, at han i forskningsregi skal se på betydningen af tele-palliation.

Forsker på Sydvestjysk Sygehus har fået milliontilskud til forskning i digital hjælp og støtte til livstruende og uhelbredeligt syge - blandt andet kræftpatienter. Foto: Sydvestjysk Sygehus

- Mange palliative patienter foretrækker at være hjemme i egne trygge rammer i den sidste tid, men har samtidig et behov for at opleve den tryghed, som et palliativt team kan bidrage til, siger han og  håber, at den digitale platform netop kan bidrage til mere tryghed.

Den nye platform – TelePal.dk - rummer informationer med let adgang for patienterne. Andre nye kommunikationsmuligheder er video- og chat-funktion, som kan bruges af den enkelte patient, pårørende og sundhedspersonale på tværs af sektorer, når de vil samles om patienten.

Annonce

Kan anvendes til andre sygdomme

Selvom langt størstedelen af patienterne i forskningsprojektet består af kræftpatienter, kan den nye digitale platform også anvendes af andre patientgrupper. Det gælder for eksempel KOL-, hjertesvigts-patienter og patienter med ALS, som er i et palliativt forløb.

Forskningsprojektet starter den 1. januar 2020, og Jarl Sigaard ser frem til arbejdet med projektet, ligesom han glæder sig over, at Sydvestjysk Sygehus kan tilbyde de kommende medicinstuderende forskningsmuligheder inden for den palliative behandling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce