Annonce
Erhverv

Kolding-firma får kæmpe millionbeløb til at bygge stort anlæg som gemmer grøn strøm til vindstille dage

Hvordan opbevarer man den strøm, som vindmøller producerer, når det er vindstille? Green Hydrogen Systems med hovedsæde i Kolding har fået 66 mio. kr. i bidrag til at bygge storstilet anlæg til netop at gemme grøn strøm. (Arkivfoto)
Grøn strøm skal lagres som enten brint eller andre brændstoffer, så energien kan bruges i vindstille perioder. Green Hydrogen Systems i Kolding har fået bevilliget 66 mio. kr. fra et stort EU-projekt til at bygge et nyt anlæg i den såkaldte energipark GreenLab Skive.

Kolding: Hvordan sikrer man grøn strøm i stikkontakterne hos både virksomheder, i huse og lejligheder, når Danmarks mange vindmøller står stille?

Her kommer især brint ind i billedet, fordi vindmøllestrøm gennem den såkaldte elektrolyse kan omdannes til brint, der kan opbevares, indtil den skal bruges - og her kommer koldingvirksomheden Green Hydrogen Systems ind i billedet.

Virksomheden, der har specialiseret sig i brintteknologi, kan se frem til en bevilling på 66 mio. kr., som skal bruges til at bygge et nyt elektrolyseanlæg, der gemmer grøn strøm.

Annonce

- Endelig får vi noget gavn af det dårlige vejr i Danmark. Det blæser ad pommern til ude på Nordsøen, og vi kan stille mange flere vindmøller op, end vi har brug for strøm på land. Derfor er vi nødt til at lave noget af strømmen om til for eksempel brint eller andre brændstoffer, udtaler Kasper T. Therkildsen, der er teknologichef i Green Hydrogen Systems i en pressemeddelelse.

Prisen på produktion af brint skal ned

De 66 mio. kr. indgår som en del af et større EU-finansieret projekt på i alt 225 mio. kr., som fordeles på virksomheder i Danmark, Norge, Frankrig og Storbritannien. Hovedformålet er, at prisen på at producere brint eller lignende brændsler, som er omdannet fra eksempelvis vindmøllestrøm, skal ned.

- Det endelige mål er jo, at det ikke skal kunne betale sig andet end at lave grønne løsninger. Det er det, det går ud på. Det er der, vi skal hen, udtaler Kasper T. Therkildsen fra Green Hydrogen Systems.

Bevillingen skal bruges på projektet døbt GreenHyScale, som skydes i gang i løbet af oktober 2021. I 2024 skal der så stå et 100 MW elektrolyseanlæg klar i GreenLab Skive, der ventes at blive det største af sin slags.

Selvom Green Hydrogen Systems er specialiserede i elektrolyseanlæg og bæredygtig produktion af brint, krævede det grundige overvejelser at indsende en ansøgning til et projekt af den størrelsesorden.

- Call’et kom jo i efteråret, og det skulle vi lige tygge lidt på. Vi er en virksomhed i voldsom vækst, så på det tidspunkt var vi slet ikke lige så store, som vi er nu. Derfor skulle vi lige overveje, om vi kunne bide over et projekt af den kaliber, siger Kasper T. Therkildsen.

Det skal millionerne bruges på

Green Hydrogen Systems med hovedsæde i Kolding har fået bevilliget 66 mio. kr. fra et stort EU-projekt, der skal gøre produktionen af brint billigere. 

Konkret skal der bygges et nyt anlæg i den såkaldte energipark GreenLab Skive, der kan gemme den grønne strøm fra vindmøllerne til perioder, hvor der er vindstille. Strømmen gemmes enten som brint eller et andet brændsel.

Anlægget i Skive skal bestå af et 100 MW elektrolyseanlæg, som skal stå færdigt i 2024. Projektet skydes i gang i oktober 2021.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Erhverv

34-årig fra talentprogram skal være erhvervsdirektør for Sydbank Kolding

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce