Annonce
Erhverv

Kolding Havn tæt på at slå alle tiders rekord – manglede kun to af de store læs

Trods uro om havnens fremtid og en corona-pandemi leverer Kolding Havn den næsthøjeste godsomsætning nogensinde i 2020. Det er blandt andets større aktivitet i bygge- og anlægsbranchen, der trækker op. Foto: Henri Rix
Travlhed i specielt bygge- og anlægsbranchen førte til, at Kolding Havn trods en pandemi og uro om fremtiden var snublende tæt på at slå rekorden i godshåndtering.

Kolding: Godsomsætningen på Kolding Havn nærmede sig sidste år det rekordhøje niveau fra 2017, der målt i tons var det største i havnens historie.

- Vi var kun to skibe fra at nå rekorden. Godsomsætningen var kun godt 20.000 ton fra at slå rekorden fra 2017. Det svarer til kapaciteten på to af de største skibe, som lægger til i Kolding Havn, siger Anders Vangbjerg Sørensen, der er administrerende direktør på Kolding Havn.

- Vi er godt tilfredse, men vi ville selvfølgelig gerne have slået rekorden, siger Anders Vangbjerg Sørensen.

Annonce

Fremtiden for den kommunalt ejede havn kom endelig på plads i november 2020, hvor et stort flertal i byrådet besluttede, at havnen i fremtiden skal afgive arealer til byudvikling. Samtidig har det været et år, hvor havnen skulle styre gennem en pandemi.


Vi er en havn i vækst, og vi er dygtige til det, vi gør, og vi bliver hele tiden dygtigere,

Anders Vangsbjerg Sørensen, direktør for Kolding Havn


- Det har været et kaotisk år. Når vi kigger på det politiske, så har det været interessant. Det er den ene ting. Samtidig forventede vi, at corona ville presse os på omsætningen. Men det har vist sig, at fordi byggeriet har haft travlt, så har havnen også haft travlt. Samtidig er vi en del af fødevarekæden. Hvis vi ikke leverede råvarer til foder til kyllinger, grise og malkekøer, så var der ikke noget i køledisken. Når der er corona, så holder man jo ikke op med at spise, siger Anders Vangbjerg Sørensen.

Marked i vækst

Samlet blev der flyttet ikke mindre end 1,28 millioner ton gods over kajkanterne. Det er en fremgang på 14 procent i forhold til 2019. Det er særligt større mængder af materialer til bygge- og anlægsbranchen, blandt andet cement, grus og skærver, der trækker op.

- Vi er en havn i vækst, og vi er dygtige til det, vi gør, og vi bliver hele tiden dygtigere, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, der fortæller, at antallet at skibe i 2020 landede lige omkring 500 for hele året.

Det er på niveau med 2019.

- En af de fordomme, vi nogle gange hører, det er, at det er nogle gamle coastere, der kommer til Kolding. Det er ikke rigtigt. Det kigger vi hele tiden på. Skibene bliver nyere. De bliver længere og bredere. Men de stikker ikke dybere, siger Anders Vangsbjerg Sørensen, der lige nu oplever, at markedet for de mindre havne, som den i Kolding vokser.

- Der er mindst 100 havne i Europa, der minder om Kolding Havn, og det er et marked, der oplever vækst. Der bliver også bygget nye skibe til det her marked. Man kan godt få den opfattelse, at det er de helt store containerskibe, der rykker. Men det her marked - som går under navnet short sea shipping - er i vækst, siger Anders Vangsbjerg Sørensen.

Annonce

Sikre arbejdspladser

I Kolding Havns bestyrelse er formand Tobias Jørgensen (V) først og fremmest godt tilfreds med, at det er lykkedes at holde et højt aktivitetsniveau i et år, som på flere områder har været udfordrende, lyder det i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for, at Kolding Havn i en tid med både tumult omkring havnens fremtid og midt i en corona-pandemi leverer den næstbedste godsomsætning nogensinde, udtaler bestyrelses­formanden og tilføjer:

- Som lokalpolitiker ser jeg en stor værdi i den rolle, som havnen spiller i erhvervslivets forsyningskæder. Vores omsætning af gods taler et tydeligt sprog om, at virksomhederne i regionen har brug for en lokal havn. Kort afstand til en havn er med til at holde virksomhedernes omkostninger nede, og på den måde er det med til at sikre arbejdspladser i Kolding og omegn.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Erhverv For abonnenter

Mangel på chauffører tvinger vognmand til at sælge ti lastbiler: - Vi mangler mellem fem og ti mand

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Følg med her: SønderjyskE er ved at sende AGF ud i pokalmørket

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Vejen

Politikere forkaster forslag om rundkørsel: Svingbaner er betydeligt billigere

Annonce