Annonce
Sydjylland

Kolding-præst har begravet 12 selvmordere: Dødsårsagen skal nævnes til begravelsen

Iben Munkgaard Davids fortæller altid pårørende og efterladte efter selvmord, at de gerne må være vrede. Selv har hun forestået 12 begravelser af folk, som har begået selvmord. Foto: Søren Gylling

Iben Munkgaard Davids har som sognepræst i Brændkjærkirken i Kolding forestået mindst 12 begravelser, hvor en person har begået selvmord. Hun prioriterer altid at nævne dødsårsagen i sin tale, for det kan virke nærmest befriende for forsamlingen i kirken, når den bliver nævnt. I løbet af sine 16 år som præst har hun ikke oplevet, at selvmord er blevet mindre tabubelagt at tale om.

''Du må ikke slå ihjel''. Sådan lyder det femte af de i alt 10 bud, som Moses blev givet af Gud på Sinaibjerget. Herunder gælder det også, at du ikke må slå dig selv ihjel.

Men selvmord er ikke en fjern problemstilling inden for Folkekirken. Ifølge rapporten ''Præsters forebyggelse af selvmordsadfærd blandt sårbare og udsatte grupper'' fra marts 2017, så begraver hver dansk præst i gennemsnit én person, som har taget sit eget liv, årligt.

Rapporten er udarbejdet af Center for Selvmordsforskning og bygger på en spørgeundersøgelse med 914 deltagende præster. En af dem var Iben Munkgaard Davids, som er sognepræst i Brændkjærkirken i Kolding. I sine år som præst har hun forestået mindst 12 begravelser, hvor en person har begået selvmord. For hende er det meget vigtigt, at døden og dødsårsagen ikke bliver pakket ind i vat.

- Personerne i kirken kender godt til dødsårsagen, men de skal høre det blive sagt højt. De sidder måske og føler sig skyldige, så det er også vigtigt for mig at italesætte til begravelsen, at jeg er der for at tage hånd om dem. Den døde er jo død. Jeg er der for at trøste dem, siger hun.

Skal også fortælle om de grimme tanker
Hun mener, at det nærmest kan virke befriende for de pårørende, når en præst i sin tale ved begravelsen nævner dødsårsagen, og at det kan være med til at løsne en krampagtig stemning. For hun ønsker altid at fortælle et så sandfærdigt billede af den døde, som det er muligt. Og derfor siger hun altid til de pårørende og efterladte, at de gerne må være vrede, når de sidder overfor hinanden til de svære samtaler efter et selvmord.

- De skal også give udtryk for alle de tanker, som de selv kan tænke som grimme tanker. Ellers forsøger de af bedste vilje at finde alt det positive frem, og nogle gange kan de så få tegnet et billede af den døde, som er lidt for rosenrødt. Folk skal kunne genkende personen nede i kirken, når jeg holder min tale, siger Iben Munkgaard Davids, som udover egne erfaringer med at begrave folk, der har begået selvmord, også er forfatter til bogen ''Begravelse er en påske'', som fokuserer på blandt andet begravelsesritualet og afsked.

Hendes erfaring er, at den sorg, som efterladte efter folk, som har begået selvmord, oplever, på nogle måder ikke adskiller sig synderligt fra sorgen efter et hvilket som helst andet dødsfald. Men de pårørende står ofte tilbage med en række spørgsmål, som de aldrig vil få svar på. ''Kunne personen ikke lide mig?''. ''Hvorfor så jeg det ikke komme?''.

- De kan godt finde på at dreje skylden indad. Jeg møder folk, som siger, at de oplevede, at der var nogle indikationer, men at de ikke tænkte, at personen kunne finde på at gøre det, siger Iben Munkgaard Davids.

Skal have omsorg og trøst


Iben Munkgaard Davids har tidligere arbejdet som gadepræst i Aarhus, hvor hun især mødte mange unge piger, der var selvmordstruede. I sine i alt 16 år som præst føler hun ikke, at det er blevet mindre tabubelagt at tale om selvmord.

Iben Munkgaard Davids


  • Sognepræst i Brændkjærkirken i Kolding siden 2007.
  • Har forestået 12 begravelser, hvor en person har begået selvmord.
  • Er forfatter til bogen ''Begravelse er en påske''.
  • Var gadepræst i Aarhus, før hun blev sognepræst i Kolding.
  • Ved siden af sit arbejde som sognepræst har hun siden den 1. august været uddannelseskonsulent i Haderslev Stift.
Inden sin tid som sognepræst i Brændkjærkirken var Iben Munkgaard Davids gadepræst i Aarhus. Her mødte hun flere unge piger, som var selvmordstruede.

Derfor prioriterer hun altid at være åben i sine samtaler med de pårørende. De efterladte skal have lov til at udtrykke deres frustrationer, og de skal have plads til at ''komme ud'' med så meget som muligt.

- De her mennesker har oplevet noget af det værste, man kan forestille sig. Så skal de have den største omsorg og trøst, siger Iben Munkgaard Davids og fortsætter:

- Det er meget vigtigt for mig at sige til de efterladte, at Gud elsker det familiemedlem, som de ikke har længere, lige så højt som alle andre, selvom personen har begået selvmord. Det mener jeg, og det tror jeg på.

I gennemsnit begår to personer selvmord om dagen i Danmark.

Om selvmord


  • Har du selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11-04. Når du ringer til Livslinien, er du anonym. Rådgiveren præsenterer sig ved fornavn.
  • JydskeVestkysten har i sin artikelserie om selvmord været opmærksom på de etiske overvejelser ved emnet. Avisen har derfor læst og fulgt WHO's råd for ansvarlig journalistik omhandlende selvmord. Historierne er blevet fortalt på kildernes præmisser, og de har læst artiklerne igennem, før de er blevet publiceret.
  • I år 2016 var der i alt 568 personer, der begik selvmord i Danmark. I Region Syddanmark, hvor der både målt på antal og per indbygger blev begået næstflest, blev der begået 132 selvmord.
  • Selvmord som dødsårsag er tre gange så stor som trafikulykker i Danmark.
  • Der er flere mænd end kvinder, som begår selvmord, men der er flere kvinder end mænd, som forsøger at begå selvmord.

Kilder: Center for Selvmordsforskning og Livslinien
Annonce
Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Sønderborg

Sønderborgs sækkepiber er klar med ny formand og ungdomsafdeling

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Soulas skal finde fodfæste og må afvente superligabold for SønderjyskE: Onsdag skal han vise sig moden i pokalkamp på Fyn

Annonce