Annonce
Kolding

Koldings politikere trues med erstatningskrav i havnesagen: - Det er usmageligt

Virksomhederne her på Kolding Havn truer gennem deres advokat med at gøre byrådets politikere personligt ansvarlige for tab, hvis byrådets beslutning i havnesagen viser sig at være ulovlig. Arkivfoto: Søren Gylling
Nu pudser 12 havnevirksomheder deres advokater på politikerne for at få dem til at opgive eller i hvert fald ændre den store aftale om byudvikling på Kolding Havn.

Kolding: Kolding Byråds politikere bliver nu personligt truet med store krav om erstatning fra 12 virksomheder på Kolding Havn, hvis de som planlagt 24. november vedtager den store aftale mellem Kolding Kommune og erhvervshavnens bestyrelse om byudvikling på dele af havnearealerne.

Truslen fremgår af et tre sider langt brev fra havnevirksomhedernes advokatfirma Plesner i København til hver enkelt af byrådets 25 medlemmer. Brevet blev sendt tirsdag, efter at havneaftalen var godkendt i økonomiudvalget.

Formålet er blandt andet at "gøre opmærksom på de indsigelser, som erhvervsvirksomhederne på Kolding Havn forventer at påberåbe sig, såfremt det mod forventning ikke lykkes at få en fælles aftale om Kolding Havns fremtid", skriver advokat og partner Niklas Korsgaard Christensen og advokat Ellen Skodborggaard. De meddeler, at deres klienter forudser, at de "vil lide betragtelige tab, hvis der ikke findes en løsning", og at "vores rådgivning vil omfatte vejledning om, hvordan vores klienter i givet fald kan søge erstatning herfor".

Annonce

Interesseområdet bekymrer

JydskeVestkysten har flere gange de seneste dage omtalt den store havneaftale, der omfatter en samarbejdsaftale og en ejerstrategi.

Aftalekomplekset udlægger et 169.000 kvadratmeter stort areal især langs åen i Trindholmsgade til byudvikling, mens et 150.000 kvadratmeter stort areal primært midt på sydhavnen derudover udpeges som "interesseområde". Her forpligtes bestyrelsen for den kommunale selvstyrehavn til at gå i dialog med kommunen hver gang, der skal ske ændringer i erhvervslejekontrakterne. Det er den forpligtelse, som bekymrer havnevirksomhederne, og som ifølge Plesner-advokaterne "risikerer at forringe vilkårene for vores klienter betragteligt".

Advokaterne argumenterer i 14 punkter for, at Kolding Kommune ifølge havneloven ikke hverken direkte eller indirekte kan overtage havnebestyrelsens bemyndigelse til at indgå, afslå eller forlænge lejekontrakter, og at politikerne individuelt kan ifalde erstatningsvar, hvis havnebestyrelsen har følt sig nødsaget til at følge en ulovlig instruks fra Kolding Kommune.

Annonce

Usmageligt

Advokatbrevet får ikke de førende politikere, som JydskeVestkysten har talt med, til at ryste på hånden før den afgørende beslutning om havnens fremtid. De er sikre på, at de har juridisk sikker grund under fødderne.

-  Det er ikke noget, der påvirker mig, men jeg synes, det er en mærkelig måde at opføre sig på. Vi har flere gange forsøgt at finde en løsning, og nu har vi fundet et kompromis, som både havn og by kan leve med. Det synes jeg, havnevirksomhederne skulle tage at samarbejde om, siger gruppeformand Poul Erik Jensen (S).

Enhedslistens Benny Dall kalder havnevirksomhedernes advokattrusler "helt ude i hampen".

- De siger, at de gerne vil have dialog - og så svarer de igen med trusler. Jeg synes, det er usmageligt. Juridisk er der heller intet, der bekymrer mig - og hvis det endelig skulle være, ville det tage os tre måneder at ændre havnens status fra selvstyrehavn til rent kommunal havn, siger Dall.

Venstres gruppeformand Jakob Ville fastslår, at brevet "ikke får mig til at ligge søvnløs".

- Jeg læste det, og så slettede jeg det igen. Det er op til havnevirksomhederne, hvordan de vil kommunikere, men det her er ikke en brugbar måde, siger han.

De 12

  • De 12 havnevirksomheder er:
  • S.A Christensen & Co, Rimeco, Danish Agro, Grau Shipping, H. Daugaard, Svane Shipping, Aalborg Portland, Dansk Landbrugs Grovvareselskab, Hjaltelin, Vejer og Måler i Kolding, NCC Danmark, Kolding Havneentreprenør.
  • Virksomhederne har tilsammen 292 medarbejdere.
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce