Annonce
EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Mads Larsen er en af de spillere, træneren er mest skuffet over - han blev gjort til anfører for ikke ret mange dage siden, onsdag skrev han under på protestbrevet. Larsen går formentlig en svær tid i møde med Hyballa som træner. Foto: Ole Nielsen.

Jeg kan af gode grunde ikke vide, hvad den enkelte spiller havde tænkt sig, da han skrev under på det åbne klagebrev til ledelsen, der onsdag aften blev afleveret på EfB’s kontor.

Men jeg er ret sikker på, at han ikke havde forventet den iskolde reaktion, den amerikanske investor og bestyrelsesmedlem Paul Conway mødte brevet med.

Total og blank afvisning.

Annonce

Den havde de 21 spillere formentlig ikke set komme. Der skal således nok være en og anden af dem, der her torsdag aften sidder og tænker, om det nu var oprøret værd.

Om det ikke havde været klogere at gøre som de 14 holdkammerater, der forholdt sig i ro.

Måske de 21 spillere havde forventet en eller anden form for opblødning fra Conways side. Måske endda et halvt løfte om, at hvis tingene ikke ændrer sig markant, må vi fyre træneren.

De fik intet. Absolut intet.

Og det markerer et skifte i EfB’s nyere klubhistorie. Et markant skifte. For reelt er spillerne blevet sat fuldstændig uden for indflydelse på deres egen arbejdsplads. De har utvetydigt fået at vide, at de skal passe deres arbejde på banen, alt det andet skal ledelsen nok stå for.

Det skal de slet ikke bekymre jer om.

Om det er rimeligt?

Tja, det skal jeg ikke gøre mig til herre over. Jeg hører både og om den sag – om spillere, der føler sig voldsomt urimeligt behandlet, og om spillere, der slet ikke kan forstå, at det her er blevet en sag.

Det nemmeste er nu engang at forholde sig til fakta, og fakta er, at spillerne ikke ser ud til at have en chance for at vinde den magtkamp, de har indladt sig på.

Og det vil nok være kommet som et chok, for sådan har det som bekendt ikke altid været i den klub.

Havde det her været for et, tre eller fem år siden, havde Peter Hyballa helt givet været fortid for flere uger siden. For sådan opførte man sig ikke i EfB. Det var ikke EfB’s dna. Nu er EfB’s dna i gang med et større hamskifte. Og de, der ikke bryder sig om det hamskifte, kan så foretage et andet skifte – et klubskifte.

På den måde er der skabt helt klare linjer i klubben nu.

Træneren er fredet, ham har bestyrelsen selv fundet, så han er per definition en god opfindelse og på det nærmeste urørlig. Fordi ledelsen ser ham som manden, der skal indføre den nye spillestil i klubben. Og vel sagtens også en ny kultur. En hårdere kultur. Peter Hyballa har flere gange sagt, at han blandt andet er blevet ansat til at gøre spillerne klar til udlandet, fordi klubben skal leve af at sælge spillere – det gør han så på sin helt egen måde.

At han så – efter danske standarder – indimellem eller måske endda ofte – går over stregen i sin mandskabsbehandling, det lever ledelsen tilsyneladende fint med.

Så det er en ny virkelighed, der har ramt spillertruppen, og det bliver i de kommende dage og uger meget interessant at følge med i, hvem der tager skridtet fuldt ud og forlader den klub, de åbenbart ikke kan ud holde at være i, og hvem der retter ind og lever med Hyballas ledelsesstil.

Forvent ikke en samlet reaktion fra de 21 spillere, der stod sammen om at skrive under. Alle spillere er deres eget lille aktieselskab, alle vurderer individuelt, hvad der gavner dem – og for nogle vil der jo være den måske triste erkendelse, at de ikke har andre muligheder end at blive i EfB.

For andre vil der være andre muligheder. Det var nok ikke tilfældigt, at Jakob Ankersens agent torsdag eftermiddag sad på EfB’s kontor. Det er jo helt åbenlyst, at han skal væk. Og det har det så i øvrigt været hele tiden.

Godt nok har både træner og ejere udadtil holdt facaden og holdt fast i søforklaringen om, at han og de tre andre var siet fra af sportslige grunde, fordi der ellers vankede en decideret sag fra Spillerforeningen, men degraderingen var været en farce, der kunne være undgået, hvis klubben med det samme havde grebet til handling og enten solgt de fire eller kommet af med dem på anden vis. Forvisningen til U19-holdet var en fejl.

Det har fra dag et været klart, at de aldrig ville kunne vende tilbage til førsteholdet under Peter Hyballas ledelse – nu ligger det så også fast, at Hyballa bliver. Derfor skal de fire selvfølgelig videre. På den ene eller anden måde.

Hvordan EfB kommer videre, synes ret åbenlyst.

Det bliver med Peter Hyballa som cheftræner – en styrket cheftræner. En cheftræner, der nu med 100 procents sikkerhed ved, at han har ejerne bag sig. Det bliver så op til ham at administrere den sikkerhed på forsvarlig vis i omgangen med de spillere, der vil og kan finde sig i at træne under hans ledelse.

Og måske med Rafael van der Vaart på sidelinjen. Ifølge avisens oplysninger var der torsdag aften møde mellem van der Vaart, Hyballa og Conway…

Det bliver i hvert fald med en amerikansk ledelse, der er uhyre fast i kødet, og som ikke lader sig presse. Eller afpresse. Hverken af den spilleragent, der ifølge Paul Conway forsøgte at afpresse ham for en million kroner, hvis han, agenten, ikke skulle sprede smuds om klubben, eller af den folkelige opinion, selv om den lige nu formentlig hælder i retning af sympati for spillerne.

Jo, man kunne måske forestille sig, at Paul Conway og co. ville lytte – måske endda vakle – hvis EfB’s største lokale sponsorer begyndte at overveje deres engagement. Det er der imidlertid intet, der tyder på. At der falder nogle enkelte fra, og det gør der givetvis, fordi det her er så langt væk fra noget, vi har oplevet før i denne del af landet, ryster ikke amerikanerne.

De er her på en mission om at skabe sportslige resultater og økonomisk balance, og de viger ikke en tomme i deres måde at gribe det an på.

21 spilleres åbne protest gjorde i hvert fald intet indtryk.

Og det er tankevækkende.

Ikke mindst for spillerne.

Spillerbrevet var også på programmet torsdag i Radio4 Morgen, hvor de talte med Caspar Rose, professor fra Department of International Economics and Management på CBS, om hvorfor den amerikanske ledelse reagerer med at giver den tyske træner sin fulde støtte. Lyt med her.

Annonce
EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce