x
Annonce
Sønderborg

Kommunal chef sendte sin BMW og Mercedes på værksted - lod skatteyderne betale

En 61-årig mand er dømt for mandatsvig og misbrug af sin stilling som leder i Sønderborg Kommune. Foto: Claus Thorsted
En 61-årig mand er dømt for mandatsvig og for at misbruge sin stilling som leder i Sønderborg Kommune. Han sendte sine egne og datterens biler på værksted, bad dem sende regningen til kommunen, hvor han godkendte faktura'erne, så skatteyderne betalte de dyre mekanikerregninger.

Sønderborg: Det går lidt nemmere at køre i luksusbiler, når skatteborgerne betaler for at holde bilerne kørende. Sådan var det for en nu 61-årig mand, der fra 2015 til 2018 har sendt flere private luksusbiler på værksted og lod Sønderborg Kommune betale regningerne. Hvordan kunne det så lade sig gøre? Jo, den 61-årige mand var daglig leder af en kommunal afdeling, der rådede over en flåde af køretøjer. Så når han fik sine private biler - herunder en BMW, en Mercedes sportsvogn, en ældre rallybil og datterens lille VW - serviceret, så fik han Mercedes-værkstedet Bent Pedersen A/S i Glansager ved Sønderborg til at ændre registreringsnummer på faktura'erne.

Hokuspokus var en smart luksusbil blevet til en lidt småkedelig Fiat eller Iveco varevogn, som var ejet af Sønderborg Kommune. Regningen blev sendt til kommunen, og manden selv godkendte som budgetansvarlig for afdelingen faktura'erne, der blev så betalt af Sønderborg Kommune - og i sidste ende skatteyderne.

Mandag blev den 61-årige mand dømt for at have fået skatteyderne til at betale mekaniker-regninger for i alt næsten 82.000 kroner. Syd- & Sønderjyllands Politi har tidligere efterforsket helt tilbage til hans ansættelse i Sønderborg Kommune i 2011 - for et noget større beløb, men har måttet opgive at få den del med i Retten i Sønderborg. Derfor blev anklageskriftet rettet til på selve dagen. Det skal også kunne bevises.

Manden nægtede sig skyldig, men han modtog dommen på fire måneders betinget fængsel - med en prøvetid på to år. Han skal også udføre 100 timers samfundstjeneste og betale Bent Pedersen A/S de 82.000 kroner. Bilfirmaet har nemlig betalt kommunen for tabet. Så skatteyderne har ikke mistet penge. En chef fra Bent Pedersen A/S forklarede, at det ikke var en sag, firmaet var stolte over. Men det var et tip fra en værkfører, der førte til opklaringen.

Efter en intern undersøgelse kontaktede Bent Pedersen A/S Sønderborg Kommune og forklarede om uoverensstemmelserne. Siden blev den daglige leder bortvist fra sin arbejdsplads - og sagen meldt til Syd- & Sønderjyllands Politi.

- Jeg har ligget søvnløs over det her. Min verden brød fuldstændig sammen. Jeg kan stadig ikke forstå, hvordan det er gået til, sagde den 61-årige mand i retten.

Annonce

Han (tiltalte, red.) er kommet mange gange med mange biler for at få ændret registreringsnummer på regningen.

Tidligere værkfører i retten

Han kom ofte

Men retten kunne godt forstå, hvordan det hele hang sammen. Den holdt sig til de arbejdskort, der var blevet lavet på hans egne biler. Sammenholdt med regningerne, hvor registreringsnumrene blev ændret og regningen stilet til Sønderborg Kommune i stedet for til manden privat. Sammenhold med flere vidneforklaringer - ikke mindst fra tidligere værkførere - der fortalte, at det var en slags kutyme, at hans private biler blev faktureret til kommunen.

- Jeg kan godt huske, det var sådan, sagde en tidligere værkfører.

- Så det var ham (tiltalte, red.), der har bedt jer gøre det? Sagde anklager Rie Johansen.

- Ja - og så gjorde vi det.

En værkfører ringede på et tidspunkt til en overordnet hos Bent Pedersen A/S, fordi han var i tvivl om fremgangsmåden.

- Jeg fik at vide, at det måtte vi gerne gøre, sagde værkføreren.

Værkførerne fortalte, at der var et form for pres og forventning om, at sådan var det bare.

- Han kom jo med mange biler. Det var en stor kunde, så når man ved, der er pres på, så gør man det. Det er jo ikke mit bord, om han har en aftale med sin arbejdsgiver, sagde en af værkførerne.

En fortalte, at han havde på fornemmelsen, det var en kultur helt tilbage fra den tidligere ejer, der kendte tiltalte godt og drak kaffe med ham. Den tidligere ejer nægtede dog i retten ethvert kendskab til det, og han har heller ikke ejet virksomheden i den periode, hvor den 61-årige er dømt for mandatsvig.

- Han (tiltalte, red.) er kommet mange gange med mange biler for at få ændret registreringsnummer på regningen, forklarede en værkfører.

Ingen fra firmaet Bent Pedersen A/S har været sigtet eller er dømt i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce