Annonce
Sønderborg

Kommunal chef sendte sin BMW og Mercedes på værksted - lod skatteyderne betale

En 61-årig mand er dømt for mandatsvig og misbrug af sin stilling som leder i Sønderborg Kommune. Foto: Claus Thorsted
En 61-årig mand er dømt for mandatsvig og for at misbruge sin stilling som leder i Sønderborg Kommune. Han sendte sine egne og datterens biler på værksted, bad dem sende regningen til kommunen, hvor han godkendte faktura'erne, så skatteyderne betalte de dyre mekanikerregninger.

Sønderborg: Det går lidt nemmere at køre i luksusbiler, når skatteborgerne betaler for at holde bilerne kørende. Sådan var det for en nu 61-årig mand, der fra 2015 til 2018 har sendt flere private luksusbiler på værksted og lod Sønderborg Kommune betale regningerne. Hvordan kunne det så lade sig gøre? Jo, den 61-årige mand var daglig leder af en kommunal afdeling, der rådede over en flåde af køretøjer. Så når han fik sine private biler - herunder en BMW, en Mercedes sportsvogn, en ældre rallybil og datterens lille VW - serviceret, så fik han Mercedes-værkstedet Bent Pedersen A/S i Glansager ved Sønderborg til at ændre registreringsnummer på faktura'erne.

Hokuspokus var en smart luksusbil blevet til en lidt småkedelig Fiat eller Iveco varevogn, som var ejet af Sønderborg Kommune. Regningen blev sendt til kommunen, og manden selv godkendte som budgetansvarlig for afdelingen faktura'erne, der blev så betalt af Sønderborg Kommune - og i sidste ende skatteyderne.

Mandag blev den 61-årige mand dømt for at have fået skatteyderne til at betale mekaniker-regninger for i alt næsten 82.000 kroner. Syd- & Sønderjyllands Politi har tidligere efterforsket helt tilbage til hans ansættelse i Sønderborg Kommune i 2011 - for et noget større beløb, men har måttet opgive at få den del med i Retten i Sønderborg. Derfor blev anklageskriftet rettet til på selve dagen. Det skal også kunne bevises.

Manden nægtede sig skyldig, men han modtog dommen på fire måneders betinget fængsel - med en prøvetid på to år. Han skal også udføre 100 timers samfundstjeneste og betale Bent Pedersen A/S de 82.000 kroner. Bilfirmaet har nemlig betalt kommunen for tabet. Så skatteyderne har ikke mistet penge. En chef fra Bent Pedersen A/S forklarede, at det ikke var en sag, firmaet var stolte over. Men det var et tip fra en værkfører, der førte til opklaringen.

Efter en intern undersøgelse kontaktede Bent Pedersen A/S Sønderborg Kommune og forklarede om uoverensstemmelserne. Siden blev den daglige leder bortvist fra sin arbejdsplads - og sagen meldt til Syd- & Sønderjyllands Politi.

- Jeg har ligget søvnløs over det her. Min verden brød fuldstændig sammen. Jeg kan stadig ikke forstå, hvordan det er gået til, sagde den 61-årige mand i retten.

Han (tiltalte, red.) er kommet mange gange med mange biler for at få ændret registreringsnummer på regningen.

Tidligere værkfører i retten

Han kom ofte

Men retten kunne godt forstå, hvordan det hele hang sammen. Den holdt sig til de arbejdskort, der var blevet lavet på hans egne biler. Sammenholdt med regningerne, hvor registreringsnumrene blev ændret og regningen stilet til Sønderborg Kommune i stedet for til manden privat. Sammenhold med flere vidneforklaringer - ikke mindst fra tidligere værkførere - der fortalte, at det var en slags kutyme, at hans private biler blev faktureret til kommunen.

- Jeg kan godt huske, det var sådan, sagde en tidligere værkfører.

- Så det var ham (tiltalte, red.), der har bedt jer gøre det? Sagde anklager Rie Johansen.

- Ja - og så gjorde vi det.

En værkfører ringede på et tidspunkt til en overordnet hos Bent Pedersen A/S, fordi han var i tvivl om fremgangsmåden.

- Jeg fik at vide, at det måtte vi gerne gøre, sagde værkføreren.

Værkførerne fortalte, at der var et form for pres og forventning om, at sådan var det bare.

- Han kom jo med mange biler. Det var en stor kunde, så når man ved, der er pres på, så gør man det. Det er jo ikke mit bord, om han har en aftale med sin arbejdsgiver, sagde en af værkførerne.

En fortalte, at han havde på fornemmelsen, det var en kultur helt tilbage fra den tidligere ejer, der kendte tiltalte godt og drak kaffe med ham. Den tidligere ejer nægtede dog i retten ethvert kendskab til det, og han har heller ikke ejet virksomheden i den periode, hvor den 61-årige er dømt for mandatsvig.

- Han (tiltalte, red.) er kommet mange gange med mange biler for at få ændret registreringsnummer på regningen, forklarede en værkfører.

Ingen fra firmaet Bent Pedersen A/S har været sigtet eller er dømt i sagen.

Annonce
Tønder For abonnenter

På størrelse med 750 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce