Annonce
Sønderborg

Kommunaldirektør ville skjule oplysninger i forureningssag: Det får ingen konsekvenser

Kommunaldirektør Tim Hansen (i midten) er pakket godt ind af politikerne i Sønderborg Byråd som Venstres Peter Hansen (til venstre) og borgmester Erik Lauritzen (S). Arkivfoto: Claus Thorsted
Det får ingen konsekvenser for kommunaldirektør Tim Hansen fra Sønderborg Kommune, at han forsøgte at skjule oplysninger om et forurenet område på Nordals og et kommende stort ferieresort. Borgmesteren beklager dog forløbet.
Annonce

Mørklægning: Sønderborg Kommune fulgte ikke loven, da kommunaldirektør Tim Hansen sidste år på et møde fastslog, at JydskeVestkysten under ingen omstændigheder skulle have indsigt i et referat om forureningen ved Himmark Strand. Nu beklager borgmester Erik Lauritzen (S) kommunens ageren.

Det sker, efter at avisen mandag fortalte, at Tim Hansens håndtering ifølge flere eksperter i offentlig forvaltning og jura var langt over grænsen for, hvad en embedsmand kan forsøge at holde skjult for offentligheden.

- I bagklogskabens klare lys skulle vi nok have håndteret det anderledes. Det vil jeg da også gerne beklage. I forhold til sagen, så mener jeg, det var rigtigt i første omgang lige at holde lidt igen og tage luft ind, før vi meldte noget ud. Der skulle jo også først være et referat, vi kunne udlevere. Men i anden omgang er det ikke godt nok. Der må vi erkende, at vi ikke har fulgt reglerne helt, og det skal vi naturligvis gøre bedre, siger Erik Lauritzen og tilføjer, at sagen ikke får konsekvenser for kommunaldirektøren.

- Jeg tror ikke, det har været hans intention at holde det skjult. Vi kan alle lave en fejl, og det var noget andet, hvis han gentagne gange havde gjort det samme.

Politisk ordfører og byrådsmedlem Peter Hansen (V) er enig.

- Jeg føler mig overbevist om, at Tim Hansen ikke ønskede at holde noget skjult for borgerne, men at han ønskede at have styr på detaljer, at få orienteret alle først og få godkendt referatet af alle parter.

Det får bestemt ingen konsekvenser for kommunaldirektøren. Jeg tror ikke, det har været hans intention at holde det skjult. Vi kan alle lave en fejl.

Erik Lauritzen (S), borgmester

Annonce

Resortplaner

I JydskeVestkysten mandag blev det afsløret, hvordan Tim Hansen forsøgte at hemmeligholde et referat fra et møde i efteråret 2018 om det stærkt forurenede område ved Himmark på Nordals, hvor der er planer om et stort ferieresort. Tidligere i år er der fundet meget store mængder af det kræftfremkaldende stof vinylklorid, præcis i det område, hvor Sønderborg Kommune har stærke interesser og besluttet at bruge 100 millioner af skatteborgernes penge på infrastruktur i området for Nordals Resort. Her forventes om få år at være 500.000-600.000 gæster årligt, og at det vil skabe henved 500 arbejdspladser.

Tim Hansen sagde - ifølge et referat fra mødet, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i - at "JV ikke skal have udleveret referatet - det er er internt notat". Han sagde også, at der "slet ikke skal udleveres noget, før der er løsninger på problemet" og heller ikke udleveres navne på deltagerne i mødet. En række eksperter kritiserer det som i strid med offentlighedsloven.

På det samme møde deltog borgmester Erik Lauritzen (S) og Aase Nyegaard fra Fælleslisten. Tim Hansen har selv i JydskeVestkysten mandag afvist, at han havde til hensigt at skjule noget som helst.

Annonce

DF: Det kræver en samtale

Peter Hansen tror også på kommunaldirektøren.

- Hvis du spørger mig, om jeg har mistillid til kommunaldirektøren, fordi der har stået en historie i JydskeVestkysten, så må jeg sige nej, siger Peter Hansen.

- Det har jeg nu ikke spurgt om, men jeg kan da spørge, om du mener, at det bør have nogen konsekvenser for kommunaldirektøren?

- Nej. På det foreliggende grundlag har jeg fuld tillid til kommunaldirektøren, siger han.

Peter Hansen forventer, at sagen vil blive drøftet på økonomiudvalgets møde i denne uge.

- Det ville da være naturligt, vi lige drøfter det, siger han.

Dansk Folkepartis gruppeformand i byrådet, Stefan Lydal, kender også kun til sagen fra pressen.

- Jeg tænker, at borgmesteren må have en snak med kommunaldirektøren om at forvalte efter offentlighedsloven. Men det er måske noget, vi kan drøfte i økonomiudvalget på onsdag, siger han.

Det er her ved Himmark Strand på Nordals, tæt på et kommende stort ferieresort, der er fundet en stor forurening. Arkivfoto: Morten Thun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce