Annonce
Aabenraa

Kommune har brugt 700.000 kroner på privat bro: Det var en fejl

Brødrene Egon Rasmussen og Gerhart Rasmussen driver landbrug sammen, og de ejer blandt andet et stort område omkring Gammelå mellem Saksborg og Rens. Fra Burkal Kirkevej og ind til Åbølvej går der sydfra en markvej med en bro, som de ejer. Det er den, Aabenraa Kommune ved en fejl har betalt for at rive ned og genopføre. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I Aabenraa Kommunes register stod bro opført som kommunal ejendom, og der blev derfor brugt 700.000 skattekroner på at opføre en ny. Det viser sig nu, den er privat og har været det i mere end ti år.
Annonce

Rens: - De er da godt nok flinke, de der folk fra Aabenraa Kommune.

Sådan tænkte brødrene Egon og Gerhart Rasmussen, der sammen driver et større landbrug i Søvang lige inde på Tønder-siden af kommunegrænsen mellem Aabenraa og Tønder.

De ejer imidlertid jord i begge kommuner, og midt mellem landsbyerne Saksborg og Rens hører en markvej med en bro over Gammelå med til matriklerne. En bro, de ikke bruger til andet end lidt kørsel frem og tilbage mellem deres marker.

Derfor undrede de sig da også lidt, da de for godt et års tid siden så, at kommunens folk gik i gang med at brække broen ned og opføre en ny.

- Men vi holdt os i ro. Lad dem da bare lave den, hvis de vil det. Det var da dejligt at få en ny bro, som Egon Rasmussen siger.

Fra kommunalt til privat

  • Markvejen og broen var ifølge Egon Rasmussen oprindeligt kommunalt ejet, men brødrenes onkel, der dengang ejede de marker, de nu driver, var ikke tilfreds med kommunens vedligeholdelse, og han overtog derfor både vej og bro.
  • En handel, der foregik inden kommunesammenlægningen i 2007, og det er formentlig dér, der er et eller andet, der er gået galt i det kommunale registreringssystem, mener direktøren for kultur, miljø og erhverv, Stig Werner Isaksen.
Annonce

Medarbejder undrede sig

Siden er der på gården jævnligt joket med, at det vel nok var pænt af kommunen sådan at forære en ny bro væk.

Og det kom op at vende igen, da JydskeVestkysten i søndags kunne fortælle, at Vejen Kommune har brugt 400.000 kroner på at sætte en lignende bro i stand, der viste sig at være privat ejet.

Det fik en af gårdens medarbejdere, Torben Poczkaj, til mandag at ringe til avisens redaktion i Aabenraa.

- Jeg tror altså, vi har en lignede sag her i kommunen, indledte han.

Torben Poczkaj, der bor på Aabenraa-siden af kommunegrænsen, forklarede videre, at han, da broen var ved at være færdig, på rådhuset i Aabenraa havde afleveret en anmodning om aktindsigt i sagen.

- Men jeg hørte aldrig noget og gjorde så ikke mere ved det dengang. Nu kom vi så lige til at snakke om det igen, da vi så historien fra Vejen. Jeg synes jo nok, de penge kunne have været brugt til noget andet.

Annonce

En beklagelig fejl

Denne gang skal Aabenraa Kommune ikke bruge mere end to dage, før direktøren for kultur, miljø og erhverv, Stig Werner Isaksen, vender tilbage på en skriftlig henvendelse fra JydskeVestkysten om sagen.

- Vi har lavet en fejl. En beklagelig fejl, siger han og uddyber:

- I det register, vi har over broer, som vi ejer og skal holde vedlige, står den. Så da det blev vurderet, at den var i så dårlig stand, at den skulle fornys, var vores driftsenhed ude og sætte en ny bro op. Det er der brugt 700.000 kroner på.

Det er mange penge, erkender direktøren, men der er ikke så meget at gøre ved det.

- Den konkrete medarbejder har handlet i god tro. Helt konkret kommer vi nu til at gå hele registeret igennem, så vi kan være sikre på, at vi ikke kommer til at bruge flere af den slags penge, siger Stig Werner Isaksen.

Egon Rasmussen (t.v.) og hans bror så ingen grund til at kontakte kommunen, da den gik i gang med at rive den gamle bro ned og opføre en ny. Af tinglysningspapirerne, som de lige tjekkede en ekstra gang, fremgår det dog tydeligt, at de ejer både markvej og bro. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Vejen kørt i stykker

For at sende en regning til brødrene Rasmussen, der jo egentlig har vedligeholdelsespligten, kan ikke komme på tale nu.

- Nej, det er os, der har sat det i gang, så vi betaler. Den bliver vi nødt til selv at hænge på, slår direktøren fast og håber så bare, at de to landmænd i det mindste er glade for broen.

Det er de. Og dog.

- Efter den nye bro er bygget, kan vi se, at der er tankbiler, der er begyndt at bruge den. Det skal vi have stoppet, for det ødelægger jo vejen, siger Egon Rasmussen, og han har faktisk tænkt, at han skulle have fat i kommunen:

- Ja, for da de lavede broen, kørte de vejen i stykker. Så den burde de faktisk reparere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

12.000 husstande mistede strøm og varme i nat: Problem med midlertidigt el-anlæg var skyld i brand

Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce