Annonce
Esbjerg

Nu svarer kommunen: Derfor ødelægger vi julehygge i villakvarter

Det er denne lysende portal over LV Jensens Allé, som Esbjerg Kommune ikke er vild med. Foto: Lars Nielsen
Beboere på LV Jensens Allé i det østlige Esbjerg er berygtet for at gå all in på julebelysning, men nu har de af Esbjerg Kommune fået at vide, at deres lysportal over vejen er forbudt. Vej & Park blev opmærksom på den julepyntede portal, fordi kommunens fotograf var begejstret for pynten.

Esbjerg: Esbjerg Kommunes tekniske forvaltning har siden onsdag aften været ude i en gigantisk shitstorm.

Årsagen er, at kommunen af beboere på villavejen LV Jensens Allé i det østlige Esbjerg bliver beskyldt for at spolere hele gadens julehygge.

I næsten 300 kommentarer angribes Esbjerg Kommune torsdag morgen af vrede og fortørnede borgere.

Sagen er den, at beboerne på LV Jensen Allé i adskillige år har gjort en ekstraordinær stor indsats med at pynte op til jul og sætte alle i den rette julestemning. Stort set alle huse på villavejen, som tæller godt 30 huse, har opsat lysende og blinkende julepynt.

Især i en klynge midt på vejen er syv husstande gået all in på julepynten, og LV Jensens Allé er for mange børnefamilier i Esbjerg af samme årsag et yndet udflugtsmål i december.

Annonce

Noget pjat

Men nu vil Esbjerg Kommune altså have en lysende portal over vejen fjernet, oplyser husejer Lars Nielsen.

- Portalen har vi stående på fjerde år, men nu vil kommunen have den væk fra næste år. De siger, det er deres matrikel. Men portalen er ikke for lav, fortæller Lars Nielsen og fortsætter:

- På midten er den 5,5 meter i højden, og skraldebiler kan for eksempel godt komme under. Men jeg har så sagt til kommunen, at vi da sagtens kan forhøje portalen, men så siger de, at jeg ikke må grave i græsplænen, som er det offentlige areal mellem fortovet og vejen. Jeg synes, det er noget pjat. De ville sikkert ikke have noget imod, hvis jeg klippede græsset for dem, det er de nemlig ikke for gode til, siger Lars Nielsen.

Han siger, at beboerne har fået at vide, at det først er fra næste år, at de skal rette ind efter kommunen, og at de fremadrettet skal søge om tilladelse til at opsætte portalen og øvrig julebelysning, som står på kommunens matrikel.

- Men så vil vi bare få afslag, konstaterer Lars Nielsen.

Ulykker

JydskeVestkysten har talt med formanden for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Søren Heide Lambertsen (S), som allerede onsdag aften udbad sig en forklaring fra Teknik & Miljø-forvaltningen. Efter dialog med forvaltningen - og efter, at han selv har besigtiget julepyntningen - er han klar til at udtale sig:

- Den korte forklaring er, at kommunen ikke kan tillade private installationer i det offentlige rum, for vi har det sikkerhedsmæssige og juridiske ansvar for det, hvis der går noget galt.

Hvad kunne det være?

- At et barn eller for den sags skyld en voksen fik stød. Eller vi fik en voldsom storm, så portalen letter og rammer ind. Eller at en bil kører ind i opsætningen. Derudover er der hamret spyd i jorden derude, uden at det er undersøgt, om der nedenunder er kabler i jorden. Selv om det er rigtig træls at være julelyse-slukker, så har vi været nødt til at give påbud om, at det skal pilles ned, men det kan blive stående til efter jul, siger udvalgsformanden.

Kommunal fotograf

Hvorfor kan det blive stående, hvis det er ulovligt?

- Det kan det, fordi modtageren af et påbud har en tidsfrist til at svare på påbuddet, og den frist ligger efter den 24. december. Vi har valgt ikke at udstede et strakspåbud, fordi Vej & Park har besigtiget konstruktionen og mener, at det er en relativt solid konstruktion, og der er ingen overhængende fare. Men vi kan ikke give lov til det, fordi det så vil danne præcedens andre steder i kommunen.

Husejer Lars Nielsen fortæller, at det er fjerde år, portalen står der - hvorfor har forvaltningen ikke gjort noget ved det før?

- Vi har ikke været opmærksomme på det før. Det blev vi i år via et foto derudefra, hvor Vej & Park umiddelbart måtte konstatere, at konstruktionen ikke er lovlig. Så blev der sendt en mand ud for at undersøge det.

Hvor har I det foto fra?

- Det er faktisk en fotograf fra kommunen, der har taget billedet, fordi den pågældende syntes, at julepyntningen var så flot. Og det er den jo også. Men ligegyldigt, hvor lidt vi har lyst til at ødelægge nogens julestemning, så går det desværre ikke i forhold til, at kommunen pådrager sig et ansvar ved at vende det blinde øje til. Nu opfordrer jeg bare til, at man bruger resten af december på at nyde det flotte syn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce