Annonce
Esbjerg

Kommune overvejer at droppe afgift: - Det er selvfølgelig en dråbe i havet 

Økonomiudvalget overvejer at droppe udeserveringsafgifterne for de restauratører, der lejer kommunale arealer. Arkivfoto: Orla Lund.
Økonomiudvalget skal mandag se på flere muligheder for at give erhvervslivet en hjælpende hånd for at bevare arbejdspladser. En af mulighederne er at droppe afgiften for café- og restaurationsbranchens udeservering, og det får ros fra ejeren af Dronning Louise.

Esbjerg Kommune: Indtil videre er regningerne fra Esbjerg Kommune til visse restauranter og caféer i Esbjerg og Ribe, der årligt betaler afgift for arealer til udeservering, ikke blevet sendt ud.

Og måske bliver de det heller ikke i indeværende år, der står i coronavirusens tegn.

Regningerne skulle normalt gå ud ved denne tid på året, men borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har bedt forvaltningen vente, og på mandag skal politikerne i økonomiudvalget tage stilling til, om man helt dropper opkrævningerne i år.

I forhold til afgiften på udeservering findes der i Esbjergs bymidte en afgift, der kan opdeles i to kategorier: Dels på arealer langs ejendommens/forretningers facade, og selv om der normalt ikke opkræves afgift for at benytte de arealer, har Dronning Louise dog på det areal en træterrasse til brug i sommerhalvåret, og Den IX har en permanent terrasse med overdækning til helårsbrug. I 2017-tal var den årlige leje herfor godt 37.000 kroner.

Men derudover er der lejeafgift på andre udeserveringsarealer på Torvet i Esbjerg samt Heerups Have. Ifølge en sagsfremstilling, der blev udarbejdet til den daværende kommunale budgetlægning for få år siden, er Torvet inddelt i felter af cirka 56 kvadratmeter, og der opkrævedes - i 2017-tal - en årlig leje på cirka 28.000 kroner per felt.

I Heerups Have var dengang et areal på cirka 85 kvadratmeter udlejet til udeservering, og her var den årlige opkrævning på cirka 18.000 kroner.

Annonce

Betalt før tid

  • I sidste uge meddelte Esbjerg Kommune, at man ville give alle tilknyttede leverandører en hjælpende hånd ved at fremrykke betalingen af fakturaer.
  • Det drejede sig om regninger til et samlet beløb på cirka 90-100 millioner kroner, og det er regninger, der først skulle have været betalt den 31. marts. Borgmesteren konstaterede i den forbindelse, at han håbede, at det i det mindste kunne forbedre leverandørernes likviditet på den korte bane.

Håndsrækning

Der er forholdsvis få restauratører og caféer, der betaler udeserveringsafgifter - det er primært restauratører på Torvet i Esbjerg, Heerups Have og Torvet i Ribe - og der er således ikke tale om voldsomt mange penge for kommunen.

- Det drejer sig om nogle få hundredetusinde kroner, vi i givet fald skal give afkald på. Det er selvfølgelig en dråbe i havet for et erhverv, der er i krise, ligesom det selvfølgelig også kun vil hjælpe de forholdsvis få, der råder over kommunale arealer til udeservering. Men det hele handler om at forsøge at gøre, hvad vi kan i den helt usædvanlige situation, landet og verden står i, så vi kan yde et bidrag til at holde hjulene i gang, siger Jesper Frost Rasmussen.

Ifølge borgmesteren er annullering af udeserveringsafgiften blot en af de mulige tiltag, økonomiudvalget får forelagt til drøftelse mandag, når politikerne holder telefonmøde.

Roser

Jacob Rand og hans familie har i omkring 20 år drevet Dronning Louise på Torvet. Onsdag havde han sin første lukkedag nogensinde, og han siger om økonomiudvalgets overvejelser:

- Det er en meget fin lille økonomisk håndsrækning, synes jeg. Det kan være summen af mange forskellige tiltag, der gør, at vi kan komme på fode igen. Derudover synes jeg også, at der ligger en positiv signalværdi i det, siger Jacob Rand.

Han vurderer, at en sløjfning af udeserveringsafgiften vil spare Dronning Louise for godt og vel 10.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce