Annonce
Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten: Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Ældremaden til de hjemmeboende borgere har været under diskussion mange gange. For tre år siden var Socialdemokratiets Anne Catherine Hoxcer Nielsen selv med i det panel af politikere, der fik mad leveret hjem og prøvesmagte kvaliteten. Arkivfoto: Morten Nielsen
Produktionen af ældremad i Varde Kommune har netop været i udbud igen. Det Danske Madhus vandt og har nu varslet, at den del af madlavningen, der angår hjemmeboende borgere, kan blive flyttet til Vejle.

Varde Kommune: Selvom det var et klart krav, at maden skal produceres i Varde Kommune, da kommunen sendte produktionen af ældremad fra 2022 og fire år frem i udbud, ender det nok med, at en del af maden fremover kommer fra Vejle.

Det Danske Madhus Varde A/S, som vandt udbuddet, og som i øvrigt for 40 procents vedkommende er ejet af Varde Kommune, har nemlig haft jurister til at krydstjekke med udbudsloven. Konklusionen er, at kravet om produktion i Varde Kommune er konkurrenceforvridende ifølge Udbudslovens paragraf 2, for den mad, der er til borgere i eget hjem.

Derfor har Det Danske Madhus nu varslet, at maden til borgere i eget hjem bliver flyttet til Vejle. Det blev politikerne i social- og sundhedsudvalget orienteret om på det seneste møde - og det har fået Socialdemokratiets Anne Catherine Hoxcer Nielsen op i det røde felt:

Annonce

- Jeg synes, vi har et ansvar for at fortælle borgerne, hvordan sådan nogle kontrakter kan blive forvandlet undervejs. Det er så bekymrende for mig, at vi politikere stiller nogle kriterier – og så forandrer det sig undervejs, uden at vi reelt kan gøre noget ved det, siger Socialdemokratiets Anne Catherine Hoxcer Nielsen.

Niels Haahr Larsen (V) var også en af de fire politikere, der prøvesmagte ældremaden fra Det Danske Madhus for tre år siden. Han sidder her med maden i den emballage, som madhuset nu vil ændre på - og som er hele årsagen til, at Det Danske Madhus vil flytte produktion af mad til ældre i eget hjem til Vejle. Arkivfoto John Randeris

Hun ville have sagen i byrådet, netop fordi det var et krav fra politisk side, at maden skal produceres i Varde Kommune – men det kan hun ikke få, fordi det bare var en orientering, social- og sundhedsudvalget fik.

- De kriterier, vi opstillede, er jo politisk behandlet. Nu bliver vi så orienteret om, at Det Danske Madhus vurderer, kriterierne ikke er lovlige, og at det så ender med, at man overvejer at flytte en del af produktionen og to-tre stillinger til Vejle, siger hun og fortsætter:

- Selv hvis de pågældende medarbejdere bliver tilbudt job i Vejle, så er det jo ikke job med en  kæmpe løn, så, som jeg ser det, har de ingen reel chance for at beholde jobbet i Vejle.

Vi skal holde loven

Den Konservative Niels Christiansen fik, ligesom Anne Catherine Hoxcer Nielsen, ført til referat, at han ikke kan tage forvaltningens orientering til efterretning.

Han savner simpelthen at se den juridiske vurdering, som fik overbevist forvaltningen i Varde Kommune om, at kommunen ikke kan kræve produktion af mad til hjemmeboende borgere i Varde Kommune.

Udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (V), der også er bestyrelsesmedlem i Det Danske Madhus Varde, og resten af udvalget tog orienteringen om udflytning af en del af madproduktionen til Vejle til efterretning.

- Jeg så da helst, at hele produktionen var her i Varde, men jeg går også meget ind for, at vi overholder gældende lovgivning, og derfor går forvaltningen ind i en dialog, siger hun og fortsætter:

- For mig er det bare vigtigt, at vi har det meste i Varde. Det gode, ved at de trækker produktionen af mad til hjemmeboende borgere til Vejle, er, at ønsket skyldes en ny emballage, Det Danske Madhus er i gang med at udvikle.

- I de evalueringer, der har været af ældremaden, har der været tilbagemeldinger om, at emballagen ikke er hensigtsmæssig, miljørigtig og appetitlig – derfor vil Det Danske Madhus skifte til en ny maskine, og derfor kan den produktion ende i Vejle, siger hun.

Direktør i Det Danske Madhus, Søren Vilmand, siger:

- Vi arbejder på et projekt med en mere brugervenlig emballage med mindre CO2-aftryk. Det kræver en ny pakkemaskine, der både er større og dyrere, og derfor er det vores plan at samle ældremaden til borgere i eget hjem i Vejle. Men hvis vi flytter stillinger til Vejle, vil vi tilbyde medarbejderne i Varde at flytte med til Vejle.

Hvordan kan CO2-belastningen blive mindre, når maden så skal køres fra Vejle til Varde?

- Det er muligt, for det er det samlede billede i hele Det Danske Madhus-koncernen, vi kigger på, siger Søren Vilmand.

Sagen Kort

Det Danske Madhus vandt første gang kontrakt på kommunens ældremad i 2016. 

Det Danske Madhus er et selskab med flere datterselskaber. Datterselskabet i Varde er 40 procent ejet af Varde Kommune.

Det Danske Madhus har gjort indsigelse mod Varde Kommunes krav om, at ældremad til borgere i eget hjem skal produceres i Varde Kommune, og Varde Kommunes forvaltning har vurderet, at juraen er på madhusets side.

Derfor blev politikerne i Social- og Sundhedsudvalget orienteret om at to-tre stillinger formodentlig blive flyttet til Vejle, sammen med produktionen af mad til hjemmeboende borgere.

Da der kun er tale om en orientering, kan Anne Catherine Hoxcer Nielsen (A) og Niels Christiansen (C) ikke kræve sagen i byrådet.

Det Danske Madhus leverer mad til 225 visiterede borgere i Varde kommune, der får cirka fem hovedretter om ugen. Herudover leverer Det Danske Madhus til alle plejehjem i Varde kommune. Denne mad vil fortsat, i tæt samarbejde med Varde kommune, blive tilberedt og leveret fra køkkenet i Carolineparken. I alt producerer Det Danske Madhus i Varde cirka 3.000 måltider pr. uge.

Sidste år solgte Det Danske Madhus mad til borgere i eget hjem i Varde Kommune for 2.893.612 kroner og til borgere på plejecentre for 10.078.188 kroner.

Annonce
Varde For abonnenter

Varde vil have del i nabokommunens vindmøllemillioner – og får det

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Trivslen styrtdykker blandt ansatte på kaosramt sygehusafdeling: Bliver mobbet i arbejdstiden og stoler ikke på ledelsen

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Esbjerg

Borgmester og byrådsmedlem vil have ringvejsbro op til fornyet overvejelse i 11. time: Vi ønsker renoveringen sat i bero

Billund

Ballade i Hejnsvig: Fire har forladt menighedsrådet i protest

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Varde For abonnenter

Se om du er ramt: Mange går en kold tid og høje varmeregninger i møde – flere slipper med skrækken

Tønder

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Erhverv

Det står tidligst parat i 2023: Nu er planen, at endnu flere kan få adresse i Koldings ikoniske vandtårn

Haderslev For abonnenter

Kaptajn Haddock fra Haderslev: – Usandheder, smålig, skruppelløs, sjusk og slendrian!

Esbjerg

Efter fald fra skrænt: Ung mand kørt på hospitalet med ambulance

Annonce