Annonce
Sønderborg

Krig og corona: Faldne soldater fik begrænset fremmøde

Formand for De Danske Forsvarsbrødre i Sønderborg, Verner Callesen, var den eneste til at holde en kort tale ved mindestenen for de to faldne. Til venstre er det Flemming Pallesen fra de Jydske Landsoldater. Foto: Henrik Rath
Normalt er der over et halvt hundrede, der møder op, når to faldne danske soldater fra krigen i 1864 mindes ved Bøffelkobbelhuset. Men coronaen fik i år indflydelse på den ellers så velbesøgte mindehøjtidelighed. Sol og forårstegn lod sig dog ikke slå hjem.
Annonce

Sønderborg: Normalt begynder dagen med fælles morgenkaffe for de mange deltagere i den årlige mindehøjtidelighed for to faldne danske soldater ved Bøffelkobbelhuset på Amtsvejen 4. Og selv i regn og rusk, som tilfældet var for et år siden, møder tilskuere talstærkt frem.

I år var der så sol fra en næsten skyfri himmel og forårsagtige temperaturer at sole sig i, men fremmødet måtte holde sig til forsamlingsforbuddets regler, for coronaen har desværre endnu et lidt for stærkt tag i vores liv.

- Klokken er nu 11, og jeg byder velkommen til denne meget afkortede mindehøjtidelighed for de to faldne soldater og familien Fink, som tog sig af dem, lød det blandt andet fra formanden for De Danske Forsvarsbrødre i Sønderborg, Verner Callesen.

Der blev lagt tre kranse fra soldaterforeninger og kommunen, gjort honnør og så var seancen ellers overstået på knap fem minutter. Uden for det lille nyrestaurerede hus var opstillet et bord med kaffe og en lille skarp til at gå hjem på.

Corona har endnu overtaget. Det havde prøjserne også den gang for nu 157 år siden.

Annonce

Drama og død en vinterdag

22. april 1864 stod infanteristen Hans Hansen og dragonen Jens Christensen som en del af en dansk forpost ved Bøffelkobbel. Dannevirke-stillingen var forladt, og på deres vej til tilbage blev soldaterne beordret i gårde og huse langs ruten for at raste inden vejs ende i Dybbøls senere så blodige skanser.


Klokken er nu 11, og jeg byder velkommen til denne meget afkortede mindehøjtidelighed for de to faldne soldater og familien Fink, som tog sig af dem.

Verner Callesen, Formand for De Danske Forsvarsbrødre i Sønderborg


Det sneede kraftigt den dag i februar, og det benyttede de fremad rykkende prøjsere sig af. En ret stor styrke gemte sig i skoven på den anden side af vejen. Stille og ubemærket fik de omringet den danske feltstyrke på omkring 100 personer anført af løjtnant Helms. Da prøjserne angreb faldt både Hans Hansen og Jens Christensen. Langt fra deres hjemegn i henholdsvis Kyse nær Næstved og Spjellerup ved Stevns.

De var blot to blandt mange, men var blevet trukket ind i Katrine og Jørgen Finks husmandssted på Amtsvejen 6, der lå nabo til det nuværende Bøffelkobbelhuset. På grundstykket begravede parret de to soldater uden kiste, men dækket af deres blå dragonkapper, inden jorden blev fyldt på.

Et par dage efter krævede en prøjsisk befalingsmand graven åbnet, men da han så de blå dragonkapper, var han klar over, at det virkelig var tale om et gravsted.

Bøffelkobbelhuset og krigen

Hvert år den 22. februar møder repræsentanter fra Jydske Landsoldater, flere fanebærere, folk fra Bøffelkobbelhusets Venner og andre borgere op i den lille have på Amtsvejen 4 mellem Dybbøl og Nybøl. Her ved det kun 85 kvadratmeter store hus er et gravsted med et stort kors, hvor deltagerne mindes de danske soldater - infanteristen Hans Hansen og dragonen Jens Christensen, som faldt den 22. februar 1864.

Det var ægteparret Kathrine og Jørgen Fink, som begravede de to soldater i 1864. På det tidspunkt boede parret på en gård ved siden af. Det lille, simple hus, som parret flyttede over i senere, blev opført i 1888. Parret passede graven indtil 1905, hvor de begge døde.

I 1960'erne købte organisationen De Danske Forsvarsbrødre huset, og i 2009 overdrog de huset til den selvejende institution Dybbøl Mølle. Her har man forgæves søgt fonde til en renovering.

Foreningen Jydske Landsoldater/Bøffelkobbelhusets Venner overtog i 2017 huset for at samle penge og selv lægge kræfter i en istandsættelse. Det er nu lykkedes, så det er et samlingssted for Jydske Landsoldater. Foreningens videre planer et at omdanne det til et fortællerhus med aktiviteter i og omkring huset.

Bøffelkobbelhuset er en del af en landskabsfredning, som den daværende ejer frivilligt indgik i 1988.

Vejret var solrigt og forårsagtigt denne 22. februar 2021. For 107 år siden var der koldt og krig på stedet. Coronakrisen gav dog begrænsninger i forhold til et normalt stort fremmøde på over et halvt hundrede personer her ved Bøffelkobbelhuset. Foto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce