Annonce
Haderslev

Kritikken handler i virkeligheden om et mistet forsørgelsesgrundlag

Bo Morthorst Rasmussen mener, at de kritiske forældre, der pt. krititiserer børnehandicapområdet, skulle fokuserer på deres børn i stedet for på forvaltningen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce

Læserbrev: At være forældre til et barn med handicap er ofte hårdt, sårbart og tidskrævende. I dagens Danmark har vi den holdning af børn uanset de udfordringer, de måtte have, har det bedst ved være mest muligt sammen med deres nærmeste omsorgspersoner - forældrene, som jo er dem der kender dem bedst. Den tid, der går til den støtte og omsorg, barnet har brug for samt de mange møder med læger, skolen, rådgivere osv. kan gøre det vanskeligt for forældre at arbejde. Derfor kan de få tabt arbejdsfortjeneste (TAF). Det er en god og nødvendig mulighed og deres forsørgelsesgrundlag. Det skal løbende vurderes om man er berettiget ud fra en konkret vurdering af barnet behov og familiens samlede situation.

Bevillingen skal løbende tages op vurdering med udgangspunkt i barnets behov og familiens samlede situation. Når den nedreguleres eller helt bortfalder så mister familien en del af deres forsørgelsesgrundlag. At de reagerer på det er helt forståeligt. Og det er bl.a. det, jeg har talt med journalisten i JV om. Hun kunne have valgt en overskrift, som ikke yderligere pustede til ilden - optrappede konflikten. Eks. "Familier med handicappede børn kommer i klemme, når de mister muligheden for af få tabt arbejdsfortjeneste eller at kritikken af børnehandicap meget handler om et mistet forsørgelsesgrundlag", hvor der jo har været gennemgang af alle sager i Haderslev.

Så kritikken af kommunens praksis handler i høj grad om det dilemma, at forældrene og familierådgivningen har forskellige vurderingen af hvorvidt en forældre/familie er berettiget til at få tabt arbejdes fortjeneste.

Jeg vil give jer to eksempler. Vi har en pige, der udvikler angst og kommer mindre og mindre i skole. Forældrene og skolen gør hvad de kan, men hun får det dårlige og dårligere. Der kommer psykolog på, familierådgivning, mentor og hun bliver udredt på børnepsyk osv. I dette lange og smertefulde forløb får mor bevilliget TAF. Pigen får det bedre og kommer i skole igen. Hele familien og de professionelle er lettede og glade! Og mor er så heldig, at hun kan få sit gamle job igen.

Et andet eksempel er en dreng der fra fødslen har varige både fysiske og mentale handicaps. Der er et massivt støtte- og omsorgsbehov. Drengen går i skole, men der dage, hvor han ikke kan komme i skole og der er mange møder med læge, fysioterapeut, rådgivere, skolen, osv. Mor bevilliges TAF over mange år. Barnet får det dårlige og dårlige og derfor vurderes det at barnet har brug for en større indsats end forældrene kan tilbyde. Barnet kommer på en døgninstitution, med mulighed for professionel støtte døgnet rundt. Bevillingen af TAB vil ophøre helt eller delvist, med den konsekvens at forældrene mister deres forsørgelsesgrundlag. Det reagerer de selvfølgelig på. Og efter at have stået uden for arbejdsmarkedet i mange år, ved alle, hvor vanskeligt det kan være at få et arbejde igen.

I den gode helhedsorienterede sagsbehandling samarbejdes der. Familien er inddraget og forberedt på ændringer, så der også kan laves en plan for at mor kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Sådan er det desværre ikke altid. Men det har arbejdet for, samt at de beslutninger som skal tages – altid må være med udgangspunkt i barnets perspektiv - at barnet for de mest optimale muligheder for at udvikle sig.


Svar fra redaktionen: Kære Bo Morthorst, Der er naturligvis dokumentation for alle citater i artiklen, som du henviser til, og overskriften er derfor dækkende. Du er til hver en tid velkommen til at komme forbi redaktionen og lytte til citaterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce