Annonce
Sydjylland

Kroer uden overnatning halter: - Mere stabilt når man har værelser

Ifølge Horesta er det de mindre kroer og hoteller som har det sværest. De har ikke muligheden for stordriftsfordele, så omsætningen per medarbejder er lavere. Foto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Kroer i Danmark oplever en mere ustabil indtjening, når de ikke kan tilbyde sine gæster overnatningsmuligheder. Ifølge Small Danish Hotels er det værelserne, man tjener pengene på.

Krolivet: Har kroen ikke overnatningsmuligheder, er der større sandsynlighed for, at den har det svært. Tal fra Horesta viser, at gæster i dag søger efter kroer med værelser, når de begiver sig ud i det danske landsskab. Cheføkonom fra Horesta, Jonas Kjær, er overbevist om, at kroer uden værelser kæmper mere for deres penge.

- Man kan sammenligne kroer med mindre restauranter. Det er oftest par, der har dem, og de løber stærkt - nogen klarer det lige, og andre har det svært, siger Jonas Kjær.

I Sydjylland kan det for de lokale kroer betale sig at investere i værelser. I 2018 lå belægningsprocenten, altså hvor mange af værelserne der gennemsnitligt er besat over et år, på 57 procent - landets højeste efter Region Hovedstaden.

Kroerne uden værelser oplever en mere ustabil indtjening, der presser kroernes økonomi.

- Det er kun, når de har selskaber, at der er indtjening. For de dage, hvor der er få mennesker i restauranten, skal de jo stadigvæk betale husleje, siger John Christensen.

Annonce

Værelserne er ikke ligeså løntunge. Man skal måske kun have en i receptionen til at bestyre 50 værelser.

Jørgen Christensen, direktør hos Small Danish Hotels.

Værelser tjener pengene

Værelserne spiller en stor rolle hos de kroer, som kan tilbyde sine gæster det. Ifølge John Christensen er det der, man tjener pengene.

- Fordelen ved at have overnatningsmuligheder er, at minus nogle få variable udgifter såsom maling til væggene, lidt morgenmad og nye linned, så øger det på bundlinjen, siger John Christensen.

Hos den frivillige forening, Small Danish Hotels, ser direktør Jørgen Christensen, at det er altafgørende for en kros overlevelse, om der er muligheder for at overnatte.

- Kroer uden værelser er mere løntunge. Restaurantdelen går tit kun lige op. Har man en restaurant med to gæster, så skal man stadig betale for tjener, kok og varekøb, forklarer Jørgen Christensen og uddyber:

- Værelserne er ikke ligeså løntunge. Man skal måske kun have en i receptionen til at bestyre 50 værelser.

John Christensen fortæller at der generelt er kommet flere gæster, som vil overnatte. Siden 2008 er antallet af overnatninger steget med omkring 50 procent. Dog er i samme periode også kommet knap 11.000 flere værelser. Så konkurrencen er stadig hård for de kroer, der har overnatningsmuligheder. Dog giver de ro i økonomien.

- Hvis man har værelser, så laver man en fast omsætning. Der er næsten altid overnatninger, hvis ellers man er dygtig til at markedsføre sig, siger Jørgen Christensen.

Kroer finder nye tiltag

En anden udfordring på kroområdet er virksomhederne, der i højere grad flytter ind mod de større byer, hvor trafikken er større. Ifølge John Christensen betyder det, at det er svære for kroerne at få personale, men endnu sværere at være aktiv på kursus- og konferencemarkedet, som selskabslokalerne ellers længes efter.

- Tit og ofte er det sådan, at konferencer holdes der, hvor erhvervslivet er at finde. Hvis virksomhederne flytter ind til de større byer, så er det også en udfordring for de kroer, der ligger ude på landet, siger John Christensen.

For Jonas Kjær gælder det for kroerne om at være skarpe på ens koncept, og hvilke kunder, man vil tiltrække. Det er heller ikke unormalt at forpagtere i dag søger kunder udenfor krostuerne.

- Det er meget udbredt, at kroer leverer til offentlige institutioner og ældre. På denne måde har de flere virksomheder inde i den samme kro. Det er de nødt til for at overleve, siger John Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce