Annonce
Esbjerg

Retten i Esbjerg varetægtsfængsler hjemvendt Syrien-kvinde i en måned: Trist over at skulle adskilles fra sine børn

En af de tre evakuerede kvinder bliver fremsat i grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg. Avisen er tilstede i Retten og følger sagen.

Retssag: Den hjemvendte kvinde fra Syrien, som torsdag middag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg, er blevet varetægtsfængslet i en måned frem til den 4. november. Den kendelse er netop blevet afsagt, og kvindens forsvarsadvokat har meddelt, at den tages til efterretning.

Efter kendelsen var afsagt, vinkede den hjemvendte kvinde til en af sine pårørende i retslokalet, og den pårørende svarede igen ved at forme sine fingre som et hjerte.

Mette Grith Stage er forsvarsadvokat for kvinden, og hun fortalte efterfølgende pressen, at kvinden er ked af det.

Annonce

- Hun er knust og dybt ulykkelig over, at skulle være adskilt fra børnene. Hun er fortvivlet og bedrøvet. Hun piber ikke over, at hun skal varetægtsfængslet, men hun vil gerne være der for sine børn, sagde Mette Grith Stage.

- Jeg er ikke overrasket over kendelsen, men jeg er ærgerligt og skuffet, for jeg synes, det er en trist situation, sagde hun.

Inden grundlovsforhøret nægtede kvinden sig "for nuværende" skyldig i sigtelserne mod hende. Hun havde håbet på, at hun kunne varetægtsfængsles i surrogat, så hun kunne være sammen med sine børn. Men denne løsning valgte dommeren altså ikke.

Advokat Mette Grith Stage, der repræsenterer en af de hjembragte kvinder fra Syrien, interviewes ved ankomsten til Retten i Esbjerg torsdag den 7. oktober. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Dørene til retsmødet blev lukket, efter sigtelsen var blev læst op, og pressen og pårørende var derfor kun med indledningsvist, og da kendelsen blev afsagt. Der blev også nedlagt navneforbud.

Forud for retsmødet sagde Mette Grith Stage, at hun ønskede åbne døre, men det blev altså ikke imødekommet.

Den varetægtsfængslede kvinde vendte sammen med to andre kvinder hjem til Danmark natten til torsdag, efter kvinderne onsdag morgen var blevet evakueret fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien.

Inden dørene til grundlovsforhøret blev lukket, blev den sigtede kvinde ført ind i det lille retslokale, hvor forhøret blev afholdt præcis klokken 12 af sin forsvarsadvokat. Kvinden var iført tørklæde, så kun hendes ansigt var frit, og hun kiggede ned i jorden, mens hun fandt sin plads. Kort efter sendte forsvarsadvokaten sin klient et lille smil og et nik, før dommeren trådte ind i lokalet. Kvinden bekræftede sin identitet på dansk og meget lavmælt.

Herefter læste anklagemyndigheden sigtelsen op. Kvinden er sigtet for i perioden fra november 2014 og frem at tilslutte sig Islamisk Stat og fremme organisationens virksomhed i området. I efteråret 2016 blev det fra dansk side gjort ulovligt at rejse ind i Syrien, og kvinden er derfor også sigtet for i perioden fra september 2016 og frem som dansk statsborger uden tilladelse at være indrejst og have opholdt sig i en række konfliktområder kontrolleret af Islamisk Stat.

Inden grundlovsforhøret mødte forsvarsadvokat Mette Grith Stage pressen foran retten, hvor hun fortalte, at hun mener, at kvinden ikke skal adskilles fra sine børn, såfremt hun bliver varetægtsfængslet. Kvinden og de fem børn var adskilt, da forsvarsadvokaten ankom til retten, men Mette Grith Stage argumenterede for, at sådan skulle det ikke fortsætte, blandt andet fordi kvinden har været børnenes eneste forsørger.

- De har boet i fangelejr under frygtelige forhold. Min klient er meget lettet over at være kommet til Danmark, men hun er dybt ulykkelig og trist over måske at blive adskilt fra sine børn, sagde forsvarsadvokaten inden grundlovsforhøret.

Anklagemyndigheden argumenterede for lukning af dørene, men dette protesterede forsvareren imod, blandt andet fordi, der allerede har været rigtig mange oplysninger fremme i pressen. De fremmødte fra pressen protesterede også samlet mod dørlukningen, men dommeren fulgte altså alligevel anklagerens påstand.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Købmand tvunget til lukning: Så inviterede han de lokale til gratis orgie

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Kultur

Gammel kærlighed til metal ruster ikke: Jacob drømmer om at gøre Esbjerg til hovedstad for metalmusik igen

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce