Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Kvinde, kend din STEM-uddannelse

Prøv at forestille dig en forskere, der står i et laboratorie. Hvordan ser de ud i dit hoved? Hvis du er som de fleste, så har du lige forestillet dig mænd. Danske virksomheder efterspørger i høj grad medarbejdere med en STEM-uddannelse. Så kvinderne skal på banen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Prøv at forestille dig en forsker, der står i et laboratorie. Prøv nu at forestille dig en ingeniør, der er i gang med at planlægge en vindmøllepark. Prøv til sidst at forestille dig en læge i gang med en operation.

Hvordan ser de ud i dit hoved? Hvis du er som de fleste, så har du lige forestillet dig tre mænd. Danske virksomheder efterspørger i høj grad medarbejdere med en STEM-uddannelse.

Det vil sige en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi. Faktisk er rekrutteringsudfordringer inden for STEMbranchen den største barriere for vækst, hvis man spørger de danske virksomhedsejere.

Annonce

Samtidig har vi som samfund brug for, at endnu flere unge vælger en karriere inden for STEM, hvis vi skal nå i mål med at løse nogle af de helt store samfundsmæssige udfordringer, f.eks. på klimaområdet. I 2020 udgjorde kvinder kun en tredjedel af de optagne på STEM-uddannelserne. Så der er et kæmpe potentiale for at få endnu mere talent i spil på det danske arbejdsmarked, hvis vi kan få unge kvinder ind på STEM-uddannelserne.

STEM-fagene tilbyder høj grad af jobsikkerhed, spændende arbejdsopgaver og mulighed for at gøre en forskel for klimaet, udvikle vacciner under pandemier og andre store samfundsudfordringer. Så hvad er det, der gør, at STEM ikke tiltaler unge kvinder, når de skal vælge uddannelse?


Det vrimler med kønsstereotyp tænkning helt fra de tidlige år, og det er med til at forme de billeder, vi har inde i hovedet, når vi tænker på forskere, ingeniører eller astronauter.


Vi tror, det i høj grad handler om gammeldags kønsroller, der spiller ind lige fra barndommen. Når Gurli Gris skal besøge sin ven Pedro på hospitalet, så er lægen – ja godt nok en bjørn, men en mandlig bjørn.

Fiktive opfindere og videnskabsfolk i film, TV og bøger til børn og unge er i overvejende grad mænd – lige fra Georg Gearløs over Tony Stark til Doktor Pjuskebusk.

Børnelegetøj som klodser, biler, byggesæt, der stimulerer tekniske færdigheder, markedsføres typisk til drenge.

Det vrimler med kønsstereotyp tænkning helt fra de tidlige år, og det er med til at forme de billeder, vi har inde i hovedet, når vi tænker på forskere, ingeniører eller astronauter. Den slags stereotyper kan gøre det sværere for en pige at se sig selv som astrofysiker. Som samfund går vi glip af alt for meget talent, hvis vi fastholder, at bestemte typer viden og ideer er mest for mænd eller kvinder.

Hvis vi skal gøre op med det, kræver det, at forældre, pædagoger og lærere er opmærksomme på at møde børn, som dem de er og ikke med en masse kønsforventninger. Og vi skal styrke vores pigers selvtillid, når det kommer til STEM.

Undersøgelser viser nemlig, at STEM-fagene bliver opfattet som svære, og at mange piger ikke har den fornødne tiltro til, at de kan gennemføre en STEMuddannelse.

I bund og grund er der tale om en kulturændring, der skal helt ind på børneværelserne, hvis vi skal lykkes med at motivere og inspirere pigerne – såvel som drengene – til at tro på, at en STEM-uddannelse kan åbne døren til et væld af spændende muligheder. Endda en dør til et rumskib.

Den Europæiske Rumorganisation (ESA) søger astronauter med en STEM-uddannelse lige netop nu, og kvindelige ansøgere står øverst på deres ønskeseddel. Det gør de, fordi ESA ønsker at bidrage til ligestilling og diversitet i rumbranchen.

Men i lige så høj grad, fordi ESA har brug for de dygtigste astronautkandidater. Og det får man ikke, hvis halvdelen af de potentielle ansøgere vælger det fra per automatik, fordi de end ikke overvejer, at det kan være en mulighed for dem. Vores ønske for fremtiden er et uddannelsessystem, hvor ingen fag er karakteriseret som ”mandefag” eller ”kvindefag”.

En fremtid, hvor det billede man får inde i hovedet, når man hører ordet forsker, ingeniør eller læge, ikke nødvendigvis er af en mand. Og hvis vi drømmer rigtig stort, så har vi også den første kvindelige danske ESA-astronaut, som små piger (og drenge) over hele landet, kan se op til.

Det er studievalgstid, så vores opfordring til alle unge kvinder lyder; undersøg mulighederne inden for STEM. Vær nysgerrig og lad jer fascinere. Der venter en helt fantastisk verden af viden og opdagelser. Grib den.

Annonce
Kommentar For abonnenter

Traditionsforening har en pinlig sag: Selvfølgelig skal kvinder have adgang til beslutningerne

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce