Annonce
Sydjylland

Kvinders stemmer bliver til leverpostej i onlinemøder - opfattes som mindre kompetente

Oliver Niebuhr, lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg, fortæller, at udviklerne af videomødeprogrammer har fokuseret på, i hvor høj grad brugerne har kunnet forstå ordene, som bliver sagt. Altså, hvor klart og tydeligt ordene transmitteres - og det har ikke været en fordel for kvinderne.
Forskere fra SDU og universitetet i Magdeburg har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket går ud over især kvinder, som opfattes mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mænds stemmer

Brugen af videomøder er eksploderet under coronakrisen.

Skoleelever, undervisere og stort set alle virksomheder bruger enten Zoom, Teams eller Skype. Det er nemt, effektivt og gnidningsfrit, men en undersøgelse udarbejdet af SDU og Universität Magdeburg viser, at det det er en ulempe for kvinder, da deres stemmer kan opfattes mindre udtryksfulde, kompetente og karismatiske end mænds stemmer.

Det skyldes, at på trods af den enorme datamængde, der overføres i forbindelse med et videomøde, så er der tale om komprimeret lyd, som ikke formår at transmittere alle frekvenser og detaljer i det talende sprog. Og det rammer altså i højere grad kvinder end mænd, viser undersøgelsen.  Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Annonce

Bag undersøgelsen står lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg, Oliver Niebuhr, og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg.

- Du kan sammenligne det med smørrebrød. Når du komprimerer lyd, så fjerner du noget. Hvis vi tager Dyrlægens natmad, så forsvinder der i mændenes tilfælde måske lidt sky, fordi deres stemmeleje ligger i et bestemt frekvensområde. Fordi kvinders stemmer ligger på en anden frekvens, så forsvinder der mere; måske smør, saltkød, sky og løgringe, så der til sidst kun er en leverpostejsmad tilbage, fortæller Oliver Niebuhr.

Vigtigt i forhandlingssituation
Og leverpostej kan være kedeligt, hvilke bestemt ikke er godt i et vigtigt møde eller en eventuel forhandlingssituation.

- Hvis du skal overbevise en person om noget, så er det essentielt, at du fremstår karismatisk. Du skal have vedkommendes fulde opmærksomhed. Vores stemme er uhyre vigtig i den sammenhæng - specielt i en sammenhæng, hvor kropssprog er taget ud ad ligningen, som tilfældet er i et videomøde, fortæller Oliver Niebuhr.

Jo dårligere internet, jo værre
I en tid, da ikke blot undervisning, handler, forretningsaftaler, men også politiske dagsordener håndteres via digitale kommunikationsmedier, så er der brug for at teknologien forbedres. For det nytter ikke noget, at eksempelvis Mette Frederiksen er bagud på point allerede inden hun går ind til en forhandling.

- Nu er det sådan, at jo dårligere internet du sidder på, jo mere komprimeret bliver lyden. Jeg antager, at den danske statsminister sidder på en god internetforbindelse, så jeg vil ikke være bekymret for, at meget går tabt i denne sammenhæng. Men med den viden vi har fået med denne undersøgelse, åbner op for, at vi kan foretage justeringer, siger Oliver Niebuhr.

Karisma på formel

De to forskere, lektor Oliver Niebuhr fra SDU og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg, spurgte testlyttere om deres indtryk af optagede stemmer. Professionelle højttalere gav lydeksempler, der skulle klassificeres på en skala fra en til ti. Kvindernes stemmer klarede sig markant dårligere. De kvindelige talere manglede den følelsesmæssige komponent, der giver sproget et karismatisk udtryk.

Oliver Niebuhr forsker i alle aspekter i forbindelse med afvikling af taler, foredrag og oplæg foran store forsamlinger. I over 15 år har han forsket, testet og analyseret de non-verbale signaler og lingvistiske karakteristika, der kendetegner nogle af verdens bedste talere, såsom Steve Jobs, Barack Obama, Nelson Mandela og Martin Luther King. Via optagelser og sindrige computerprogrammer har han kortlagt nogle af de akustiske strukturer, som kendetegner dem alle. Populært sagt, har kan sat karisma på formel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce