Annonce
Danmark

Læge forventede at coronaen ville toppe nu: - Jeg har aldrig set så patienttomt et sygehus

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen beretter løbende i avisen Danmark om kampen mod coronavirus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Axel Schütt
Gitte Anna Madsen troede for en måned siden, at hun ville få enormt travlt i påsken, fordi coronaepidemien så ud til at være på vej mod at toppe. Men vagterne i påsken har været alt andet end travle. Snart bliver børnene lukket ud i samfundet, og om nogle uger kan det se helt anderledes ud, siger hun.

Coronavirus: Hun havde for en måned siden forestillet sig, at påskedagene skulle blive de mest travle, hun havde oplevet i sine knap 11 år som læge. Men virkeligheden har været en helt anden for Gitte Anna Madsen, der er lungelæge på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg har aldrig nogensinde oplevet et så patienttomt sygehus som nu. Normalt er der lidt færre patienter på sygehusene, når vejret er godt, men det her er helt exceptionelt, siger hun.

I tidligere prognoser forventede myndighederne, at det var i tiden omkring og lige efter påske, at slaget skulle stå. Sundhedsvæsenet havde travlt med at skaffe respiratorer og ekstra personale, aflyse ikke-akutte operationer og med at uddanne sundhedspersonale til at tage sig af de mange covid-19-patienter, man ventede ville vælte ind på sygehusene for at få hjælp til at trække vejret af en respirator.

Men det store rykind i påsken udeblev.

I stedet falder antallet af indlagte covid-19-patienter, og de mange patienter, som normalt ville være indlagt på sygehusene for andre sygdomme, udebliver også.

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Journalister, fotografer og andre besøgende er forment adgang på sygehusene af hensyn til smitterisikoen, og derfor bliver Gitte Anna Madsens læsernes øjne og ører i sundhedsvæsenet.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme bliver hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje, når antallet af coronapatienter når sit højdepunkt. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, når epidemien for alvor raser.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og i andre uger måske en enkelt om afdelingslægens kamp mod presset fra Covid-19.

Travheste

På den ellers altid fyldte lungeafdeling på Aarhus Universitetshospital er kun halvdelen af sengene fyldt op, og sygehuset har kun taget et ud af fire covid-afsnit i brug. Gitte skulle have været en del af et af de uåbnede afsnit, men tvivler nu på, at det nogensinde åbnes.

Personale har fået fri i påsken, og flere af kollegerne udnytter tiden til at få afspadseret.

Men ikke Gitte, der har arbejdet hele påsken og i påskedagene har haft en vagt på sygehusets akutmodtagelse, hvor man blandt andet tager imod nogle af de covid-mistænkte patienter i mest kritisk tilstand. Normalt ligger der op til 20 patienter på det ene akut-afsnit, som Gitte havde ansvar for. Fredag var der kun fire-fem patienter.

- Det er meget, meget specielt at gå rundt på sygehuset. Vi har brugt meget af tiden på at øve, tale om behandlingen og på at opdatere os på viden om covid-19. Men det er lidt, som om vi er travheste, der har stået lidt for lang tid i boks. Og vi er jo ikke sluppet fri endnu. Så jeg er lidt bange for, at gassen går lidt af ballonen, inden det går løs, siger Gitte.

Hun er først og fremmest lykkelig for, at forventningerne om et sundhedsvæsen presset til det yderste i påskedagene ikke holdt stik. Men hun frygter nu, at kampen mod coronaepidemien bliver så lang, at det bliver en udfordring at sikre, at sundhedspersonalet ikke brænder ud i den langvarige kamp mod virusset.

- Alle har virkelig arbejdet på at blive klar til det her. Og nu står vi så klar. Det føles, som om vi på sygehuset står som en velkomstkomité, og så kommer der lejlighedsvis en enkelt patient ind, og vi kan se, at antallet af indlagte fortsætter med at falde.

- Det er en underlig følelse at stå med lige nu, fordi vi virkelig er klar og er bemandet til at tage imod en masse patienter. Og vi ser jo stadig, at sygehuse i udlandet blive rendt over ende, og sundhedspersonalet er ved at falde om af arbejdspresset.

Annonce

Genåbning bekymrer

Men sådan fortsætter hverdagen sandsynligvis ikke på sygehusene.

Efter påske åbner daginstitutioner og skoler, og i den forbindelse vil der blive indlagt flere coronapatienter, forudser Gitte. Samtidig kan hun ikke lade være med at tænke på, om alle de hjerte-, lunge- eller kræftpatienter, som måske af frygt for covid-smitte ikke dukker op på sygehusene, vil vælte ind, samtidig med at samfundet begynder sin genåbning.

Ifølge Statens Seruminstituts beregninger får sundhedsvæsenet ikke problemer med at følge med, når skoler og daginstitutioner genåbner.

Alligevel er genåbningen ledsaget af en smule uro hos Gitte:

- Nu kan vi ikke undgå, at der kommer en stigning i covid-19-smittede. Spørgsmålet er så, om der også kommer en stigning i vores vanlige patienter. Og kommer de til at vælte det hele? Jeg kan mærke, at jeg er lidt urolig for, hvor vi står om fire uger.

Hvordan det kommer til at påvirke presset på sygehusene, når daginstitutioner og skoler åbner igen, kan du læse mere om, når vi i løbet af de kommende uger vender tilbage til Gitte, der løbende fortæller om coronakampen på Aarhus Universitetshospital.

Fem korte om Gitte Anna Madsen

1. Gitte Anna Madsen er 42 år. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 8 og 12 år.

2. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.

3. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.

4. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

5. Gitte Anna Madsens tre børn bor under coronaepidemien mest hos deres far, så Gitte Anna Madsen kan koncentrere sig fuldt ud om sit arbejde på Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Danmark

Hun så sin konto gå i nul mens hun talte i telefon med svindleren

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce