Annonce
Sønderborg

Lægehuse ramt af coranakrisen: Langt færre patienter

Line Bruun, Kerstin Wolf Höflich og Johan Christian Homann hos Lægekompagniet Nordals har noget mindre at se til. Arkivfoto: Timo Battefeld
Virusudbruddet har fået mange danskere til at holde sig væk fra de praktiserende læger. Flere steder er aktiviteten faldet med op imod 40 procent.
Annonce

Sønderborg: Mens store dele af sundhedsvæsenet har masser at se til, er billedet et helt andet hos de praktiserende læger. Her har coronakrisen medført, at man har markant færre patienter.

- Der er både dem, der tænker det ikke er så vigtigt, så det kan vente. Og så er der dem, der tænker, det simpelthen er for farligt at komme ud og herned i lægehuset, siger Tina Hermann, der en af tre læger bag Familielægerne i Gråsten.

I lægehuset er aktiviteten siden coronakrisen for alvor satte ind faldet med 30-40 procent. Den samme oplever man hos Lægekompagniet Nordals, der har til huse i det gamle rådhus i Nordborg.

- Den er droslet ret voldsomt ned. Vi har derfor sendt alt personalet på afspadsering, ligesom vi læger er gået ned i tid og arbejder på skift, siger Kerstin Wolf Höflich, der er en af de tre læger.

- Vi er gået noget ned i kadence, forklarer Niels Kristian Kjær, der er en af fire læger hos Lægehuset Vester Sottrup, hvor aktiviteten er faldet med 20-30 procent.

Den er droslet ret voldsomt ned. Vi har derfor sendt alt personalet på afspadsering, ligesom vi læger er gået ned i tid og arbejder på skift

Kerstin W. Höflich, praktiserende læge

Annonce

Minimal fysisk kontakt

Der findes ingen præcis statistik for antallet af besøg hos de 3.350 praktiserende læger i Danmark, men ifølge de praktiserende lægers organisation PLO er omsætningen generelt faldet med 40 procent.

Hidtil har hele den praktiserende læges hverdag været bygget op omkring det at møde patienterne fysisk. Nu vurderer brancheforeningen, at antallet af fremmødte patienter er faldet med 90-95 procent.

- Vi har haft en del dage, hvor vi ikke haft patienter mellem hænderne, forklarer Tina Hermann fra Familielægerne i Gråsten.

På grund af coronaen er driften af lægernes klinikker vendt rundt og den fysiske kontakt reduceret. Hvor patienten tidligere ringede til lægen, talte med en sekretær og fik en tid, så klarer lægen det i dag over telefonene, email eller video.

- Vi kan faktisk ordne en hel del med videokonsultation, men selvfølgelig ikke trykke patienterne på maven, siger Nordborg-læge Kerstin Wolf Höflich, som samtidig også er formand for PLO-Sønderborg.

Annonce

Bekymring over nedgang

Det store fald i aktiviteten giver dybe panderynker hos de tre praktiserende læger, hvorvidt nogle syge patienter holder sig helt væk fra lægen.

- Jeg kan godt være bekymret. Folk der er syge skal selvfølgelig stadig henvende sig, lyder det fra Kerstin Wolf Höflich.

- Man skal bare ringe om alt det, man ellers vil have ringet om. Så skal vi nok sortere i det, siger Tina Hermann.

- Vi er der stadigvæk for alle de syge. Hvis man har ondt i brystet, blod i afføringen eller noget andet, så skal man sørme henvende sig, siger Niels Kristian Kjær.

Lægehusene har i øvrigt taget særlige forholdsregler, hvis patienterne skal møde fysisk op. Legetøj, magasiner og planter er fjernet, ligesom der er længere mellem stolene.

I eksempelvis Vester Sottrup tilstræbes det, at der kun er en patient ad gangen i venteværelset. I Nordborg skal der være 30 minutter mellem patienterne.

Lægehuset i Gråsten har udvidet telefontiden, samt tager ud og foretager blodprøver. Det samme gør man i Vester Sottrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce