Annonce
Aabenraa

Landet rundt i kajak: Erik måtte overnatte på isen

På sin tur rundt om Danmark har Erik Jørgensen blandt andet sovet to nætter på isen sammen med fuglene.

Slut: 1.100 kilometer i en kajak var overstået, da Erik Jørgensen søndag eftermiddag tog de sidste tag med pagajen og gik i land ved Kruså.

En tur hvor han ud over at sejle, blandt andet har slæbt kajakken kilometer efter kilometer og sovet sammen med fuglene på isen langt fra land.

Den seje fynbo har siden nytår trodset sne, is og kulde og padlet sig hele Danmark rundt. Men i eftermiddag var anstrengelserne overstået, da han nåede målet ved grænsepælen ved Kobbermøllen ved Flensborg Fjord.

- Vejret har både været det værste og det bedste ved turen. Jeg måtte hele tiden været klar til at bruge op til flere timer på at svømme gennem pakisen for at komme i land. Men det også været helt unikt at se Danmark på den måde og især at opleve fuglelivet, fortæller Erik Jørgensen.

Den første om vinteren
Den 28. december satte Erik Jørgensen pagajen i vandet ved Vidåslusen ved Højer for sejle rundt om Danmark.

Han er den første, som har gennemført turen om vinteren. Undervejs har han gjort brug af sine erfaringer fra ti år som jægersoldat og to år i siriuspatruljen.

- Isen var rigtig slem fra Frederikshavn til Mariager Fjord, så jeg var usikker på, om turen kunne gennemføres. Men jeg overvejede aldrig at give op – det ligger ikke til mig, fastslår han.

Han havde afsat 45 dage til projektet, men endte med at bruge syv døgn længere, fordi vejret nogle gange var for dårligt til at sejle.

Undervejs har han boet i sit lille grønne telt. Men mere end 20 gange har fremmede også inviteret ham ind for natten.

- Det har været helt utroligt. På Sjælland nåede jeg ikke at sove en eneste nat i teltet, fortæller Erik Jørgensen.

Nu venter arbejdet med at skrive en bog om turen og holde foredrag om projektet.

- Så jeg slipper det ikke helt. Jeg vil gerne inspirere folk til at tage på eventyr og få nogle oplevelser i livet, siger han om årsagen til anstrengelserne.

Han tager sig ikke af, at nogle debattører i havkajak-kredse mener, han har trukket kajakken så meget over isen, at turen kan godkendes som sejlads.

- Jeg er ligeglad med om turen bliver godkendt. Jeg har fået mit eventyr.

Læs mere om Erik Jørgensens tur klik her

Eriks rute

28. december satte Erik Jørgensen ud fra Vidåslusen ved Højer. Siden har han padlet sig op langs vestkysten, rundt om Grenen og igen ned langs den østjyske kyst.

Han har været omkring Samsø, gennem Øresund, forbi Lolland-Falster og over det sydfynske øhav, inden han i går sluttede i Flensborg Fjord.

Syv andre havkajakroere har tidligere taget turen om sommeren. Flere har forgæves forsøgt at nå rundt om vinteren, men Erik Jørgensen er den første, som har gennemført ruten på den kolde årstid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce