Annonce
Aabenraa

Landmand om flere solceller: Det er en langt bedre løsning end biogas

Det er området inden for de hvide prikker, der skal udlægges til et nyt solcelleanlæg. Der er blandt andet nogle vandhuller i området, der er omfattet af Naturbeskyttelsesloven, men det vil der blive taget højde for, når solcellerne sættes op. Kort: Aabenraa Kommune
Gårdejer Hans Loff har søgt om lov til at opføre et 36 hektar stort solcelleanlæg på sin nyerhvervede ejendom lige vest for Torp. Lokalplan er på vej i første høring, og der er inviteret til borgermøde 31. august.

Torp: Der er taget hensyn til naboerne. Der bliver mindst 200 meter til nærmeste beboelse. Samtidig omkranses området af træer og buske, ligesom der holdes afstand til både en å og to vandhuller.

Et 36 hektar stort solcelleanlæg er på tegnebrættet, og Aabenraa Kommunes planafdeling er klar til at sende en ny lokalplan ud i den første høringsperiode, ligesom der er indkaldt til borgermøde.

Det nye anlæg kommer til at ligge lige nordvest for landsbyen Torp, og det er gårdejer Hans Loff, der sammen med en kompagnon i selskabet Clean Energy Advisors ApS står bag planerne. Hans Loff driver landbrug i Hostrupskov, men han har netop erhvervet det økologiske kvægbrug "Katrinegaard" på Tinglevvej, og det er på en del af jorden, der hører hertil, at solcelleanlægget skal opføres.

Annonce

- Vi bruger 30 af de 88 hektar til det, og så kommer en nabo med de sidste seks hektar, forklarer Hans Loff, der dog understreger, at opførelsen af anlægget jo forudsætter, at den krævede lokalplan bliver godkendt.

Ejendommens potentiale

Det er fortsat mælkeproduktionen, der er den primære på ejendommen, men som den nye ejer siger, så er det at drive landbrug i dag en bred vifte - og han ser energiproduktion som en af mulighederne:

- Man kigger på, hvad der er ejendommens potentiale, og her var der et vindue i forhold til solceller, der for mig at se er en langsigtet og bedre løsning end biogas.

Af lokalplanoplægget, der sendes i høring fra 24. august frem til 14. september, fremgår det, det kommende solenergianlæg vil få en effekt, der svarer til cirka 9000 husstandes årlige forbrug. Det er undervejs i processen blevet skåret til, så det ikke kolliderer med Region Sydjyllands råstofplaner, da der er rødler i området. Derudover er de 36 hektar kategoriseret som "særligt værdifuldt landbrugsområde", hvilket betyder, at der vil blive stillet krav om, at området skal føres tilbage til landbrugsdrift, hvis solcelleanlægget engang tages ud af drift.

Annonce

Strømmen skal væk

Fra det øjeblik, Hans Loff står med en godkendt lokalplan i hånden, til den første strøm kan sendes på nettet, kommer der til at gå mindst 12 måneder. Og det er nok mest sandsynligt, at det bliver 18.

- Der er pres på materialerne, så leveringstiderne er lange, og så er der også noget strømlogistik, der skal gå op, siger han og henviser til, at der ikke er nogen transformatorstation lige i nærheden, så kablerne skal føres til enten Bolderslev, Stubbæk eller Styrtom.

Clean Energy  Advisors ApS har i mange år ejet en del af en solcellepark i Sydtyskland, ligesom de to tidligere soldaterkammerater fra henholdsvis Hostrupskov og Aarhus er langt med et anlæg på Sydals.

Borgermøde om nyt solcelleanlæg

Aabenraa Byråds vækstudvalg for land og by besluttede på sit møde 12. august at sende planerne om et nyt solcelleanlæg ved Torp ud i det, der kalder en foroffentlighedshøring. Her indkaldes der idéer og forslag til lokalplanen. Det sker i perioden 24. august til 14. september.

For så tidligt som muligt at komme i dialog med borgere om projektet, inviteres der samtidig til borgermøde. Det sker 31. august kl. 17-18.30 på rådhuset på Skelbækvej 2.

På mødet vil forvaltningen kort præsentere projektet, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til udvalgsmedlemmer samt projektudvikleren. På grund af de gældende covid-19 restriktioner er det nødvendigt at tilmelde sig mødet og have et gyldigt corona-pas. Tilmelding kan ske på: aabenraa.nemtilmeld.dk/537/


Vi prøver på at passe det ind i naturen, som vi bedst kan. Vi har jo kun naturen til låns.

Hans Loff, gårdejer og projektudvikler


Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce