Annonce
Tønder

Landsby på prøve: Tilflyttere kan se landsbyer an

En succes: På Ærø har man ventelister helt ind i 2023 på kommunens tilflytterhus, som ses på billedet. I fremtiden kan Sæd-Ubjerg måske tilbyde det samme. Foto: Joan Lykke Ammersbøl
Måske bliver det snart muligt at flytte til Sæd eller en af de andre mindre byer i Tønder kommune på prøve og helt uden bindinger. Det er Sæd-Ubjerg lokalråd, der sammen med de tilsvarende råd i Højer og på Rømø, vil købe et hus, og stille det til rådighed for folk, der overvejer at hive teltpælene op, og flytte til en af byerne.

SÆD: Var det noget at flytte til Sæd lidt uden for Tønder og tæt ved grænsen uden nogen form for forpligtelser?

Det kan blive muligt inden længe, hvis planerne om at etablere et såkaldt tilflytterhus i Sæd-Ubjerg bliver til virkelighed.

Det er lokalrådet for Sæd-Ubjerg, der har fostret ideen efter inspiration fra flere tilsvarende tilflytterhuse andre steder i landet. Her kan man leje sig ind i et hus i en kortere periode for at lære et lokalområdet bedre at kende, men uden at hive alle teltpæle op i første omgang.

Næstformand for lokalrådet, Lars Thomsen, bekræfter, at man er i gang med planen, men at man forinden skal have etableret et anpartsselskab, som skal stå for ejerskabet.

- Hvis vi har oprettet et aps, så er næste fase, at vi går i gang med at afsøge området Sæd-Ubjerg, om der er et interessant boligudspil, som vi kunne tænke os at kaste os over, siger Lars Thomsen, som ellers holder kortene tæt til kroppen, fordi det formelle først skal falde på plads i forbindelse med en generalforsamling på næste søndag.

Til gengæld bakker formand Landdistrikts- og bosætningsudvalget i Tønder kommune, Leif Høeg Jensen (V), 100 procent op om initiativet.

- Det bliver til noget, det er jeg helt sikker på. Vi håber at lokalområderne kan skrue noget sammen, så man kan lave et hus, som man så kan leje i hele eller halve år. Vi kan jo ikke gå ind på det kommercielle område, men hvis det bliver oprettet som et anpartsselskab, så må vi gå ind i det, siger Leif Høeg Jensen, og påpeger, at kommunen kan understøtte ideen i opstartsfasen, men at initiativet og driften skal komme fra lokalsamfundene.

- Vi håber på, at det engagement som de kan byde ind med på forskellig vis, bliver det, der skal sælge netop deres område. Der er jo evidens for, at det er tilknytningen til et område og det sociale netværk, der gør, at man vil bosætte sig et sted, siger Leif Høeg Jensen.

Kæmpesucces på Ærø

En række småbyer i de såkaldte yderområder rundt om i landet har haft succes med tilflytterhuse, hvor man kan "prøve" et lokalsamfund i en kortere eller længere periode, men altså uden at flytte familie og adresse permanent i første omgang.

En af de kommuner, der har haft en tilflytterhus i en længere årrække, er Ærø i i det sydfynske øhav.

Her etablerede man et tilflytterhus, som siden 2014 har været udlejet uafbrudt. Huset lejes i en periode på tre måneder ad gangen til en husleje på godt 3200 om måneden plus forbrug.

- De sidste fem år har huset været lejet ud i ialt 21 perioder. Af dem, der har lejet huset, er der kun fem, der ikke er blevet på øen. Så vi har altså fået 16 nye husstande til øen, fortæller Joan Lykke Ammesbøl, der er bosætningsmedarbejder i Ærø kommune.

- Alle perioder frem til 2023 er optaget, og vi har folk stående på venteliste, så det er en stor succes, fortæller Joan Lykke Ammesbøl, som understreger, at der ikke kun er tale om pensionister, som gerne vil nyde deres otium.

-Det har været et blandet publikum, vi har haft. Og det har ikke kun været danskere. I år har der været en dansk og en tysk familie, og i øjeblikket er det en engelsk familie. Flere af dem har været beskæftiget i eget firma, så de har kunnet tage deres arbejde med, siger Joan Lykke Ammesbøl.

I forbindelse med etableringen af et tilflytterhus i Sæd-Ubjerg, vil der blive afholdt en borgermøde, hvor interesserede borgere kan blive orienteret og vælge at gå med i anpartsselskabet.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Jebsen-arvinger holder hånden under passion: Nyt naturcenter består

Aabenraa

Har været forsvundet siden lørdag eftermiddag: Politiet beder borgere om hjælp med at finde savnet 68-årig kvinde

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Udsatte borgere fik sig en oplevelse for livet: Stegt sild og skrædderduelse mod kedsomheden

EfB

Mads Larsen glæder sig over klar strategi og central rolle på holdet: Ny EfB-anfører er i sit livs form

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Sydjylland

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Varde For abonnenter

Hun søgte aktiv dødshjælp, før en kostomlægning befriede hende fra et liv i smerter

Erhverv

Det handler om at kunne lade børnene løbe ned og købe en is: Landsbysamfund kæmper for at få købmand til byen igen

Annonce