Annonce
Esbjerg

Ledere græd efter fornem hæder: Vadehavscentret kåret til Europas mest bæredygtige museum

Solceller på taget og en 96 pct- økologisk café er blandt de ting, der har medvirket til at gøre Vadehavscentret til Europas mest bæredygtige museum. Foto: Simon Melbye Andersen
Vadehavscentret i Vester Vedsted vandt prisen for bæredygtighed ved European Museum Award 2020-2021, og blev blandt meget andet kaldet et mesterværk af et museum. Centret tog prisen foran 87 store museer fra hele Europa, og det fik tårene frem hos centrets ledere.

Vester Vedsted: - Vi er så vanvittigt glade og rørte. Det er en stor ære og anerkendelse af vores center, og at få sådan en pris passer med alt det vi står for, og alt det vi gerne vil være.

Ordene kommer fra leder af Vadehavscentret i Vester Vedsted, Klaus Melbye, efter at han sammen med souschef og hustru Susanne Andersen onsdag aften havde modtaget den overraskende kåring som Europas mest bæredygtige museum ved en stor online-uddeling blandt 88 europæiske museer.

På aftenen blev der i alt uddelt otte priser. Museer fra hele Europa var indstillet til disse meget prestigefyldte priser, og for første gang skulle man uddele prisen for bæredygtighed kaldet The Meyvaert Museum Prize for Sustainability. Som følge af corona skulle der uddeles priser for både 2020 og 2021, og Vadehavscentret modtog 2020-prisen, og Klaus Melbye forklarer, hvordan han sad derhjemme sammen med Susanne Andersen uden at forvente noget som helst.

Annonce

- Jeg kunne godt høre, at det egentlig passede godt med Vadehavscentret, da de indledte beskrivelsen af, hvem der havde fået prisen. Men jeg anede ikke det var os, og jeg havde intet forberedt i forhold til at skulle holde en to minutter lang takketale, siger Klaus Melbye og forklarer, hvordan de begge græd efter at have modtaget prisen.

- Det er en meget flot pris i konkurrence med vanvittigt flotte museer fra hele Europa, siger Klaus Melbye.

Et mesterværk

Bæredygtighedsprisen går til et museum, der demonstrerer en ekstraordinær forpligtelse til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Før 2020, før den blev præsenteret som en pris, blev denne pris givet som en særlig ros for bæredygtighed, og i indstillingen lyder det blandt andet at:

"Synergien mellem historiefortælling, natur, videnskab og kunst på dette museum skaber en uforglemmelig oplevelse, der er informativ og reflekterende, spektakulær og intelligent. Det er en bemærkelsesværdig bedrift at etablere et nyt globalt benchmark for naturbesøgscentre.", inden det slutter med ordene:

"Vadehavscentret er et mesterværk"

Annonce

96. pct. økologisk

Som yderligere baggrund for prisen lyder det, at forpligtelse til bæredygtighed er mere end et blot ord på Vadehavscentret. Der er store solenergipaneler skjult på taget, belysning er energieffektivt, og de fleste produkter i cafeteriet er økologiske. Den er 96 pct. økologisk, og igennem centrets naturvejledning formidler man Vadehavets natur gennem en Code of Conduct, hvor vi er gæster i Vadehavets globale natur og sætter kun vores fodaftryk.

I 2021 har Vadehavscentret desuden sammen med Aarhus Universitet, Fiskeri- og søfartsmuseet samt Nationalpark Vadehavet opstartet et 3-årigt forsknings- projekt om bæredygtigt sælturisme, og Klaus Melbye forklarer, hvordan Meyvaert Museum Prize for Sustainability for alvor styrker Vadehavscentrets fortsatte arbejde for en bæredygtig fremtid.

Annonce
Kultur For abonnenter

Uden sidestykke: Peder har ringmærket 13.000 stære og 8.000 svaler

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Usædvanligt tilbud: Køb en hel gade for under en million

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

Sønderborg

Det er langt fra kun aggressive måger, som er en plage: Flere fugle kaldes for frygtelige

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Danmarks ældste golfbane ligger på Fanø: Nu skal den shines op

Tønder

Udsatte borgere fik sig en oplevelse for livet: Stegt sild og skrædderduelse mod kedsomheden

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE køber islandsk igen: 22-årig angriber på treårig kontrakt

Kultur For abonnenter

Sommerserie: Knud Erik Langhoff vender altid tilbage til Alsace - og nyder gerne vin derfra til sommermaden

Billund

Pas på dit hjem: Indbrudstyvene har afsluttet coronapausen

Annonce