Annonce
Sønderborg

Stor industrivirksomhed hårdt ramt af pandemien: Omsætning og overskud falder

Ejer og administrerende direktør Bent Jensen. Arkivfoto: Timo Battefeld
Regnskabsåret 2020/21 var væsentligt påvirket af covid-19. I første halvdel af året oplevede Linak stærkt faldende omsætning på de fleste markeder.

Nordals: Linak med hovedsæde i Guderup fik i 2020/2021 et fald i omsætningen på 4,3 procent til 4,0 milliarder kroner. Resultatet før skat ender på 544 millioner kroner, hvilket er en tilbagegang på 167 millioner kroner i forhold til sidste år.

Regnskabsåret var væsentligt påvirket af covid-19. I første halvdel var der stærkt faldende omsætning på de fleste markeder, ligesom der hele året var modvind på valutamarkederne. I løbet af foråret rettede omsætningen sig igen, men endte alligevel med et fald.

- Foråret var præget af hurtigt stigende ordreindgang. Sammen med den globale komponentmangel, der fulgte i kølvandet på covid-19, gav det store logistiske problemer, som igen medførte stor travlhed i hele organisationen, lyder det fra koncernen med ejer og administrerende direktør Bent Jensen i spidsen.

Annonce

Linak producerer lineære aktuatorer til for eksempel hæve-sænke borde og hospitalssenge og er global markedsleder. Den har omkring 2.400 ansatte heraf omkring halvdelen på Nordals.

Logistiske problemer

Foråret var præget af hurtigt stigende ordreindgang. Sammen med den globale komponentmangel, der fulgte i kølvandet på covid-19, gav det store logistiske problemer, som igen medførte stor travlhed i hele organisationen.

Samtidig med komponentmangel blev vi også mødt af massive prisstigninger på råvarer. Selvom salgspriser hen over foråret ligeledes blev øget, kunne det slet ikke kompensere for råvareprisstigningen

Linak

Som kompensation for den ekstra arbejdsindsats, blev der derfor udbetalt over 50 millioner kroner i bonus til medarbejderne.

- Samtidig med komponentmangel blev vi også mødt af massive prisstigninger på råvarer. Selvom salgspriser hen over foråret ligeledes blev øget, kunne det slet ikke kompensere for råvareprisstigningen.

Givet den nuværende markedssituation betragtes resultatet som tilfredsstillende, lyder det fra Linak.

Annonce

Også ramt sidste år

Også i regnskabsåret 2019/2020 kunne Linak mærke coronaen. Man var på vej mod stor vækst, men covid-19 tog luften ud af stigningen, så omsætningen endte med kun at vokse to procent.

Ordreindgangen på produkter til hospitalssenge eksploderede ellers umiddelbart efter covid-19 udbruddet. Det var i begyndelsen faktisk vanskeligt for Linak at følge med efterspørgslen.

Flere leverandører blev lukket ned af myndighederne, og fik kun lov at åbne igen, fordi Linak kunne hjælpe dem med at dokumentere, at deres produkter indgik i medicinsk udstyr.

Til gengæld var det stor tilbageholdenhed på de fleste andre områder. Mange af kunderne var tvunget til at lukke fuldstændigt i lange perioder.

Andre havde ikke mulighed for at levere til slutkunderne, da de ikke kunne få adgang til for eksempel plejehjem eller kontormiljøer på grund af covid-19 restriktioner.

Annonce

Forventning til fremtiden

I de første måneder af regnskabsåret er efterspørgslen hos Linak på alle markeder fortsat steget voldsomt, og ordreindgangen er rekordhøj.

- Samtidig er der ingen bedring i muligheden for at skaffe specifikke komponenter, og der er meget lange leveringstider, hvilket utvivlsomt vil begrænse væksten. På trods heraf forventes det, at omsætningen vil stige omkring 10 procent, lyder det fra Linak.

Koncernen melder desuden om fortsat store prisstigninger fra leverandører. Selvom prisstigningerne forsøges viderefaktureret til kunderne, kan det ikke kompensere for de reelle prisstigninger på råvarerne, skriver koncernen i en pressemeddelelse.

På trods af væsentlig øget omsætning, forventes det, at årsresultat i procent af omsætningen, vil falde igen i 2021/22.

Massive investeringer

Byggeriet af endnu en rund fabriksbygning i Guderup (Runde III) på cirka 13.000 kvadratmeter er netop afsluttet i november i år.

Byggeriet af 11.000 kvadratmeter fabrik i Thailand blev afsluttet i 2019/20, men det er allerede besluttet, at påbegynde en udvidelse heraf i år.

Derudover investerer Linak løbende i automatisering for at fastholde arbejdspladser i Danmark, og der søges på nuværende tidspunkt 30 nye medarbejdere.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Lykken for Mohamed er at betale til statskassen: Fik en ny chance i livet efter at være stemplet som et udskud

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Danmarks bedste yver: Læs historien om, hvor meget dyr kan give til dit køleskab, hvis de har det godt

Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

Varde

Bomberyddere tilkaldt til stranden: Strandgæsts fund gav ingen sure miner

Esbjerg

Siemens og Facebook svigtede: Nu vil kommunen købe hårdtprøvede husejere

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Tønder

Bruger ikke vagter: Tønder Kommune har fravalgt sikkerhedsfolk til beskyttelse mod demente plejehjemsbeboere

Erhverv For abonnenter

Corona ramte salget af professionelt lyd- og lysudstyr hårdt: - I stedet for at fyre folk investerede vi i fremtiden

Kolding

Plejecenter får hård kritik efter tilsynsbesøg: Nu skal 17 krav opfyldes

Annonce