Annonce
Kultur

Lokal spillefilm får snigpræmiere: Alle kan se med hjemme fra stuen

Tønder Kommunes kommende borgmester, Jørgen Popp Petersen, folder sit skuespillergen ud i en humoristisk kriminalfilm, der udspiller sig umiddelbart syd for grænsen. Optagelserne til filmen foregik sidste efterår. Foto: Bund Deutscher Nordschleswiger
Den 31. december klokken 16.00 kommer der en eksklusiv visning af spillefilmen "Kroen ved Vidåen". Filmen er en humoristisk kriminalfilm om grænselandet.

TØNDER: Ikke et, ikke to, ikke tre men hele fem forskellige sprog er der med i filmen "Kroen ved Vidåen", og nytårsaftensdag har alle mulighed for at se spillefilmen, der beskrives som en humoristisk kriminalfilm med lokale skuespillere både nord og syd for grænsen.

Bag filmen står det tyske mindretals paraplyorganisation Bund Deutscher Nordschleswiger og Et Nordfriisk Teooter. Omdrejningspunktet for filmen er den gamle kro i Rosenkrentz lige syd for Rudbøl. Filmteamet blev hovedsageligt rekrutteret fra den vestlige del af det dansk-tyske grænseland for at opnå størst mulig autenticitet. Størstedelen af skuespillerne består af amatørskuespillere fra de lokale teatre.

Filmen på knapt halvanden times varighed er indtil nu kun blevet vist to gange for et lukket publikum i henholdsvis Tyskland og Tønder, men nu får alle altså mulighed for at se med nytårsaftensdag klokken 16.00 via YouTube.

Annonce

- Det er live, og det er kun på det tidspunkt, man kan se den. Men det er også fint, for så er man klar til Dronnings Nytårstale klokken 18.00 bagefter, siger Uffe Iwersen, der er kulturkonsulent hos Bund Deutscher Nordschleswiger.

Hvis du ikke er helt flydende i alle de fem sprog - dansk, sønderjysk, frisisk, plattysk og tysk - der indgår i filmen, er der hjælp at hente. Den kan nemlig både ses med danske og tyske undertekster.

- Til de to første visninger var publikum meget begejstret. Vi var lidt i tvivl, om de fem sprog kan forenes i en film, men det er lykkedes rigtig fint med de undertekster vi har på både dansk og tysk. Reaktioner var overraskende positive. Dem jeg snakkede med i Tønder var begejstret både fra flertal- og mindretalsbefolkningen, siger Uffe Iwersen.

Tønder Kommunes borgmester fra 1. januar 2021, Jørgen Popp Petersen, er også med på rollelisten i filmen "Kroen ved Vidåen". Han har en mindre birolle som en lokalpolitiker, der er den person, som sidst har set mordofret i live. Arkivfoto: Tim Riediger.

Tilbydes på landsplan

I øjeblikket er folkene bag filmen ved at tilbyde filmen til både biografer, kulturaktører og foreninger, og går alt efter planen vil filmen være klar til visning her fra slut februar.

- Vi er både nord og syd for grænsen og ikke kun i regionen, men sådan set i hele Danmark og det nordlige Tyskland. Så må vi se, hvem der vil vise den, for vi kan jo ikke tvinge nogen til den. Men vi går da ud fra, at i hvert fald de lokale og regionale biografer gerne vil vise den, siger Uffe Iwersen.

Grunden til at man nu har valgt at lægge filmen ud til en visning, som folk kan se hjemme fra stuerne er for at lave lidt reklame for filmen frem mod de kommende visninger. Derfor håber Uffe Iwersen, at der er mange, der finder tid til at se med.

- Jeg tror, det er rigtig god underholdning nytårsaftensdag, når man er blevet færdig med forberedelserne om dagen til nytårsaften, så er det måske en meget god ide at falde lidt til ro foran skærmen, inden det hele går i gang.

Filmen kan ses via dette link fredag den 31. december klokken 16.00: https://youtu.be/BaCKDrEZz54

Om filmen

  • Filmen blev indspillet i oktober 2020.
  • Filmen omdrejningspunkt er den fiktive kro ved Vidå, hvor stamgæsterne næsten eller helt taler alle fem sprog, hvilket til tider skaber en del sprogforvirring. To fremmede kriminalbetjente - fra henholdsvis Esbjerg og Kiel - kommer til området, da en mand findes myrdet.
  • Spilletiden er på 1 time og 25 minutter.
  • Tønder Kommune har bidraget med 10.000 kroner til projektet.
Annonce
Kultur For abonnenter

Her er nørdernes paradis: Da universitetet manglede plads, endte tusindvis af bøger i en af apotekerens huse - nu gennemtrawler frivillige både flidspræmier, latinske perler og gamle bibler

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Varde For abonnenter

196 år gammel: Én af Blåvands ældste klitgårde står foran forfald og nedrivning

Annonce