Annonce
Esbjerg

Lokal virksomhed leverer verdens første landstrømsanlæg på grøn brint til Esbjerg Havn

Esbjerg Havn har indgået en aftale med den lokale teknologivirksomhed CS electric A/S om at levere verdens første brintløsning til skibsfarten. Foto: PR
Esbjerg Havn har i forvejen et højt tempo i den grønne omstilling og er langt i bestræbelser på at blive CO2-neutrale med landstrømsanlæg til skibsfarten. Nu får havnen også et anlæg, som med overskudsenergi fra vindmøller skal konvertere strøm til brint. Der er tale om det første af sin slags i verden, oplyser parterne.

Esbjerg: Den esbjergensiske teknologivirksomhed CS electric A/S i Kjersing har indgået en aftale med Esbjerg Havn om levering af verdens første landstrømsanlæg, som med overskudsenergi fra vindmøller skal konvertere strøm til brint (Power-to-X), som skibene i havnen kan modtage.

Dermed er havnen med til at sætte ikke kun Esbjerg, som energimetropol, men hele Danmark på verdenskortet, hedder det i en pressemeddelelse.

- Hydrogen (brint, red.) som fremtidens brændstof må nødvendigvis igennem en praktisk fase, og det er netop at kunne levere landstrøm til skibene med brændselscelleteknologi. Derfor er CS electric og Esbjerg Havn i gang med verdens første system, udtaler Dennis Jul Pedersen, der er havnedirektør, i pressemeddelelsen.

Annonce

Landstrømsanlægget bygges med blandt andet brændselsceller leveret af det canadisk ejede selskab Ballard. En brændselscelle er en maskine, der ved en elektro-kemisk proces omdanner et brændstof, i dette tilfælde brint til elektrisk energi, som skibene, der lægger til i Esbjerg Havn, kan bruge.

Betydning i fremtiden

Det er planen, at CS electric på selskabets adresse på Lillebæltsvej i det nordlige Esbjerg laver en fuld funktionstest af anlægget, og herefter vil det blive installeret på havnen. Dette forventes at ske i tredje kvartal i 2022.

er vi også stolte over at være med til at skrive historie sammen med Esbjerg Havn.

Søren Mathiasen, adm. direktør, CS electric A/S

Hos CS electric siger administrerende direktør Søren Mathiasen, at han med installationen er stolt over at være med til noget historisk, som kan bidrage til at udvikle bæredygtige, fremtidssikrede og CO2 neutrale løsninger:

- Vi har fokus på at udvikle effektive og bæredygtige løsninger, og særligt indenfor den maritime branche, hvor tempoet skal sættes op i forhold til den grønne omstilling, er vi klar med mange gode og CO2-reducerende løsninger. Derfor er vi også stolte over at være med til at skrive historie sammen med Esbjerg Havn, siger Søren Mathiasen.

Og hans kollega Gert Andersen, der har titel af Senior Sales Manager, og som har været i tæt dialog med Esbjerg Havn om projektet, siger desuden, at han også ser løsningen anvendt i andre brancher end den maritime. For eksempel kan det være en del af en fremtidig energiforsyning til eksempelvis datacentre.

Power to X

  • Power to X – ofte forkortet P2X – er en teknologi, hvor man ved hjælp af kemiske processer omdanner overskydende elektricitet fra eksempelvis vindmøller til andre former for energi, brændstof eller kemikalier, der kan lagres.
  • Teknologien har stort potentiale flere steder i Syd- og Sønderjylland.
  • Eksempelvis er der et anlæg på vej på havnen i Aabenraa, ligesom Esbjerg bliver nævnt som et vigtigt hotspot.

- Det betyder, at anlægget kan flyttes derhen, hvor der måtte være et behov. Det vil komme til at have en stor betydning i fremtiden – også på den korte bane, udtaler han i meddelelsen.

Konkret består det kommende landstrømsanlæg af to eller tre containere, som placeres på kajkanten.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce