Annonce
Sønderborg

Lokale kræfter skaber liv på Cathrinesminde Teglværk

Storm Lyngholm Lei på 5 år leger med små teglsten ligesom børnene af teglværksarbejderne gjorde for 100 år siden. Foto: Claus Thorsted
Fra den 18.-21. juli får Cathrinesminde Teglværk hjælp til at fortælle om livet på teglværket for 100 år siden. 50 frivillige fra lokalområdet er nemlig skuespillere i gamle klæder og med en masse viden fra tiden.

Broager: Teglproduktionen ved Flensborg Fjord var på sit højeste omkring 1900-tallet, og de kronede dage lever videre på Cathrinesminde til og med søndag.

Her kan gæsterne hver dag opleve op til 50 "skuespillere" fra, der er iført gamle klæder, mens de viser 100 år gamle aktiviteter frem.

- Med det her arrangement prøver vi at give en fornemmelse af, hvordan livet var på et teglværk fra 1900-tallet. Det var jo et lille bysamfund, fortæller historiker Mariann Kristensen fra Museum Sønderjylland.

Bag teglværksmuseet er den gamle teglproduktion i fuld gang. Her står 3-4 herrer og viser, hvordan man med håndkraft stopper ler i forme, og får dem ud igen, så de efterfølgende kan tørre i solen.

- De gamle teglværksarbejdere på Cathrinesminde fik akkordløn, så det gjaldt om at være hurtig, fortæller formidlingsinspektør for Museum Sønderjylland, Stefanie Robl.

Jo flere sten, de producerede, des større løn kunne de se frem til. De nutidige arbejdere tager den dog med ro, for de er nemlig frivillige aktører fra lokalområdet.

Annonce

Cathrinesminde Teglværk

Cathrinesminde Teglværk var ét af otte teglværk, som lå ved Iller Strand inden for 1,2 kilometer.

I alt lå omkring 76 teglværker ved Flensborg Fjord. Her er lerkoncentrationen høj på grund af den sidste istid.

Produktionen af tegl var på sit højeste omkring 1900-tallet, hvor ringovnen blev en fast del af produktionen.

Leret blev formet vådt ved håndkraft og skulle efterfølgende tørres.

Herefter blev det tørre ler muret inde i ringovnen og blev brændt ved 1050 graders varme.

De nyskabte teglsten kunne herefter fragtes ned til fjorden på skinner, og eksporteres ud i verden.

Lokale kræfter

Mens mændene producerer teglsten og underviser børn i at lave deres egne sten, så brillerer kvinderne med håndarbejde og kogekunst.

Den sønderjyske lokalafdeling af Spindeforeningen forvandler uld til en striktrøje i løbet af de fire dage, hvor Det Levende Teglværk huser Cathrinesminde. De får hjælp af 9-årige Maja Hadberg, der er godt i gang med at strikke.

- Jeg har først lige lært det. Det er hyggeligt, synes jeg, siger Maja Hadberg.

I køkkenet står der Skrædderduels på menuen, og bliver lavet på en gammel ringovn, fyret op med træpiller.

- Det er sjovt at komme ind i en anden tid og leve sig ind i rollen, fortæller den 15-årige køkkendreng Mikkel Klinge Vankær Thomsen.

Han står for at lave fattigmandsretten til teglværkets gæster med kogekonen Lone Westermann-Rasmussen.

Udover de lokale håndværksforeninger, så er mange af de frivillige aktører fra de omkringliggende landsbylaug, der går op i lokalhistorien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];