Annonce
Danmark

Efter 30 år og 10.000 lig: Ondskaben er kommet for at blive

Retsmediciner Hans Petter Hougen har i mere end 30 år været vidne til menneskelig ondskab som udsendt til områder i hele verden, for at hjælpe med at dokumentere dødsårsager efter massedrab, terror og naturkatastrofer. Foto: Thomas Howalt Andersen
Retsmediciner Hans Petter Hougen har tre årtier og cirka 10.000 obduktioner af lig med i bagagen i sit arbejde som udsendt for blandt andre FN, Rigspolitiet og Amnesty til alverdens katastrofeområder. Og selvom naturkatastrofernes ubarmhjertige rasen er hård kost, er det dér, hvor den menneskelige ondskab har skabt katastrofen, at det er sværest at slippe igen - selv for en erfaren herre.

Retsmedicin: Hans Petter Hougen er en nydelig mand med lysebrun tweedjakke, tynde stålbriller og et velplejet, gråt overskæg, der matcher hårfarven. Han tager høfligt imod, da jeg ringer på dørklokken i en ældre villa i Gentofte nord for København for at tale om bogen "Med døden på arbejde", som han har skrevet sammen med sin mangeårige norske kollega og ven retsmedicineren Sidsel Rogde.

Jeg har set frem til mødet, da det ikke er hverdagskost at være sammen med et menneske, der i mere end tre årtier har obduceret omkring 10.000 lig tilsammen for at kunne dokumentere dødsårsager. En stor del af 71-årige Hans Petter Hougens arbejdsliv har været som udsendt for blandt andre FN, Rigspolitiet og Amnesty til katastrofeområder i hele verden.

To af stederne optræder med særlig vægt i bogen, da det er begivenheder, som også har skrevet sig ind i hukommelsen hos de fleste danskere; tsunamibølgen, der hævede sig i det Det Indiske Ocean i 2004 og krævede hundredtusindvis af ofre, heriblandt 46 danskere, og krigshandlingerne på Balkan i 1990`erne, hvor Kosovo blev hårdt ramt med mere end 10.000 dræbte kosovoalbanere.

Annonce

- Jeg har været i områder, hvor et menneskeliv ikke betyder så meget. Hvor ligene ligger i vejkanten eller ude på markerne, i skovene, i floderne. Eller i brønde som er blevet fyldt med lig. Jeg har set resultaterne af den mest udtalte ondskab på nært hold. Men jeg har også oplevet effekterne af den store vilde natur, over for det lille menneske, som har svært ved at beskytte sig, fortæller Hans Petter Hougen og forklarer videre, hvordan der for en retsmediciner er en tydelig forskel på, om ødelæggelserne er menneskeskabte eller skyldes naturens ubarmhjertige hærgen.

- For de pårørende er det jo ubærligt i begge situationer, men for os, som arbejder med at skulle identificere de afdøde og afgøre dødsårsagen, er bevidstheden om at denne enorme mængde af døde mennesker skyldes ondskab hårdt at deale med. Og det bliver hårdere, for hver dag man er i det. Hvis det på den anden side er resultat af naturens rasen, så kan man få en form for indre fred ved at blive bekræftet i, hvor små og forsvarsløse vi mennesker i realiteten er.

To scener har printet sig fast på nethinden

Da Hans Petter Hougen var i Thailand efter tsunamikatastrofen, foregik det i et felthospital bestående af en række sammensatte containere, hvor et hold af kriminalteknikere, tandlæger og retsmedicinere arbejdede ved hver deres post med at identificere omkomne, der enkeltvis blev transporteret på en båre fra de omkring 50 frysecontainere, der stod uden for obduktions-området. Det massive opbud af lig, hvis organer blev taget ud af kroppen og analyseret af Hans Petter Hougen, er imidlertid ikke de scener, der har brændt sig stærkest fast på retsmedicinerens nethinde, når han tænker tilbage på Thailand i 2004.


For de pårørende er det jo ubærligt i begge situationer, men for os, som arbejder med at skulle identificere de afdøde og afgøre dødsårsagen, er bevidstheden om at denne enorme mængde af døde mennesker skyldes ondskab hårdt at deale med. Og det bliver hårdere, for hver dag man er i det.

Hans Petter Hougen, retsmediciner


- Da jeg kom til Thailand, var det første jeg så i hotellets reception en meget stor opslagstavle overklistret med billeder af voksne og rigtig mange børn, der var savnede. Jeg tænkte, "jeg ved godt, hvorfor de er savnede, og hvor lille sandsynligheden er, for at de bliver fundet igen i live." At se alle disse smilende mennesker og glade børn, og så vide, at de altså var druknede. Det gjorde et stærkt indtryk, siger Hans Petter Hougen.

Jeg beder ham på samme måde beskrive en scene fra Kosovo, hvor han arbejdede ad flere omgange. Første gang i 1999, hvor han og et par kolleger selv skulle grave lig op og desuden obducere i det fri, da der ikke var etableret obduktionsfaciliteter de forskellige steder i landet, som de kørte rundt til.

- Vi kom til en landsby, hvor vi mødte et ældre ægtepar, som var ved at grave i jorden. De havde begravet deres søn, som var blevet skudt af serberne, og nu gravede de ham op igen for at jeg kunne dokumentere dødsårsagen, som senere skulle bruges ved den Internationale Krigsforbrydertribunal i Haag. Jeg måtte ikke hjælpe dem med at grave, men vi fik lov til at hjælpe med at løfte sønnen op på et bord. Derefter stillede de sig langt væk, men var i nærheden, mens jeg obducerede deres søn. Da jeg var færdig, fortalte jeg via tolk, at deres søn var død efter et nakkeskud. Ægteparret bukkede alvorligt, som en form for tak, og gik så i gang med at lægge ham ned i graven igen. Jeg pakkede sammen, og kørte væk. Den scene ser jeg så klart, som hvis det havde været i går.

Vi tyede til alkohol og fornægtelse

Beskrivelserne fra Kosovo og Thailand er stærke brudstykker taget ud af et langt liv som vidne til krig, katastrofer, terror og tortur i det meste af verden, hvor Hans Petter Hougen har mødtes med erfarne kollegaer. En barsk branche som tidligere ofte dulmede sig selv efter dagens oplevelser i felten.


Da jeg var færdig, fortalte jeg via tolk, at deres søn var død efter et nakkeskud. Ægteparret bukkede alvorligt, som en form for tak, og gik så i gang med at lægge ham ned i graven igen. Den scene ser jeg så klart, som hvis det havde været i går.

Hans Petter Hougen, retsmediciner


- I Kosovo tog vi ud at spise om aftenen efter endt arbejde, og så var det ikke noget med at få én enkelt øl til maden. Den ene tog den femte, og den tiende øl røg også ned. For dengang, for 20 år siden, var der ikke nogen psykologer der tog sig af os. Ingen former for debriefing. Og så har der altid været en machokultur inden for retsmedicinere, hvor vi alle sammen var en blanding af Tarzan og Fantomet. Sådan er virkeligheden heldigvis ikke, og i dag er det en pligt at tale sammen om det, som har været særlig barskt. Men dengang fornægtede vi, for vi så ikke hinanden dybt i øjnene og gav udtryk for det forfærdelige barske, vi stod midt i, siger Hans Petter Hougen, der med egne ord aldrig har belmeret familien med detaljer fra sit arbejde for ikke at ødelægge stemningen ved middagsbordet og desuden for at overholde sin tavshedspligt. Flere steder i bogen henviser han til, at det kun er retsmedicine-kollegaerne, der ved "skoen trykker", når det kommer til de psykiske eftervirkninger af de barske oplevelser.

Hvor trykker skoen?

- Den trykker ikke der, hvor man tænker over, hvor forfærdeligt det ser ud med blod, tarme og hjernemasse. Men den trykker, når man tænker på, hvad den omkomne har været udsat for. Og hvad med ondskaben? Ondskaben kan man lægge til side, når der er en naturkatastrofe. Men når der er drab eller massedrab og folkedrab, så er det rendyrket ondskab, som står bag. Det rører ved noget fundamentalt i mig. Hvordan kan mennesker være så onde, og påføre andre mennesker så megen lidelse? Det er det spørgsmål, der kommer tilbage til mig gang på gang, siger han og bliver stille et øjeblik, da jeg beder ham komme med et bud på hvad kuren mod menneskelig ondskab kunne være.

- Jeg har, som mange andre indenfor mit område, valgt at bruge vores viden til at dokumentere og bringe resultaterne af ondskaben frem i lyset. Om man kan gå en anden vej og mindske ondskaben via mere åbenhed og lighed i samfundet, kan godt tænkes. Men at komme af med ondskaben, det tror jeg ikke vi nogensinde kan, desværre.

Hans Petter Hougens overbevisning om vedvarende ondskab, har så megen tyngde bag sig, at jeg uden nogen tvivl, tager hans svar til mig. "Med døden på arbejde" er et vidnesbyrd på verdens uhyrligheder men også en følsom beskrivelse af retsmedicineren, der bag det fagprofessionelle filter er menneske med et fuldt følelsesregister som de fleste andre.

Bogen og forfatteren

"Med døden på arbejde" udkom18. marts på forlaget Lindhardt og Ringhof. Bogen er en brevudveksling mellem retsmedicinerne Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde, der i mere end 30 år har været fortrolige i forbindelse med deres arbejde i katastrofeområder i hele verden og de barske oplevelser, som de har været vidne til undervejs.

Hans Petter Hougen er professor i retsmedicin ved Københavns Univiersitet, og har deltaget i udenlandsopgaver for FN, OAS, Rigspolitiet, Amnesty International og flere andre internationale NGO'er.

Annonce
Annonce
Vejen

Sag om mobning i forsvaret får ikke politiske konsekvenser for udvalgsformand: - Det her ændrer ikke ved, at jeg stiller op for Venstre

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Varde For abonnenter

Bilforhandler død efter kort tids sygdom: Pers hjerte bankede for familien - og for at sælge Ford

Aabenraa

Mændene svigter mudderløb: Kvinderne redder økonomien

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Regionalt

Coronasmitten fortsætter bølgedans i landsdelen: Det seneste døgn er fire danskere døde med virussen

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Annonce