Annonce
Esbjerg

Maddiker, bananfluer og stank: Ny madspand får hård medfart

Den nye beholder er koksgrå og har et brunt låg, og den tofarvede model er kommet for at blive. På sigt skal alle de nuværende blå og grønne beholdere skiftes ud til fordel for koksgrå spande med farvede låg. Arkivfoto: Henrik Reintoft
På sociale medier raser flere esbjergensere over den nye affaldssortering. Madaffaldet lugter, og køkkenerne invaderes af bananfluer, lyder kritikken blandt andet. Udvalgsformand fastholder, at man er kommet godt fra start, men har også selv haft problemer i privaten.
Annonce

Esbjerg Kommune: En invasion af bananfluer har ramt flere esbjergensiske køkkener, efter kommunen i august rullede den nye affaldsordning ud. Som noget nyt skal alle husstande i kommunen nu sortere kaffegrums, kartoffelskræller og andre madrester fra i en særskilt beholder.

Den koksgrå beholder til dagrenovation har derfor fået følgeskab af en koksgrå spand med brunt låg, ligesom der er blevet uddelt grønne køkkenspande til indendørs brug. Og det er netop sidstnævnte madspande og de tilhørende plastikposer, der er årsag til kritik fra flere kanter.

På sociale medier har der gennem de seneste to måneder floreret adskillige opslag fra vrede borgere, der døjer med maddiker, dårlig luft, utætte poser eller bananfluer. Især sidstnævnte synes at være årsag til megen frustration, og flere borgere har i protest meddelt, at de nu nægter at bruge den nye ordning.

- Det er forventeligt men hammerærgerligt, at der er nogle, der ikke vil bruge de nye spande. Vi kan ikke tvinge nogen til at bruge dem, og vi gør ikke det her for at genere folk. Vi gør det, fordi vi gerne vil have et mere miljørigtigt affaldssystem, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V).

De nye spande

Alle husstande i Esbjerg Kommune skal i gang med at sortere kaffegrums, kartoffelskræller og andre madrester fra i en særskilt beholder. Derfor får den koksgrå beholder til dagrenovation følgeskab af en koksgrå spand med brunt låg. Foruden den nye beholder skal alle husstande have udleveret plastposer til madaffaldet sammen med en køkkenspand.

Omdelingen af spande begyndte for et par måneder siden, og sker i to etaper. Esbjerg Midtby, Ribe Midtby og Mandø får først beholdere i efteråret 2021.

Den nye beholder er til madaffald uden emballage. Det kan for eksempel være en blanding af madrester, kødvarer, fisk, mejeriprodukter, frugt, grøntsager, brød-, kage- og dejrester, suppe, sovs og grød, æggeskaller og kaffegrums.

Han har også selv døjet med bananfluer.

- De første par uger var der ingen problemer med vores nye køkkenspand, men så skete der en eksplosion af bananfluer fra den ene dag til den anden. Der kunne sidde op mod 50 bananfluer på låget af den lille køkkenspand, fortæller han.

Annonce

Hjælp på vej

Bananfluerne går også under betegnelserne frugtfluer og eddikefluer. Fælles for dem alle er, at de lever af gærceller, som typisk findes i frugt, grønt og andre søde madvarer, og at de formerer sig hurtigt. Fluerne kan lægge op til 25 æg om dagen, og påbegynder allerede æglægningen et døgn efter, at de har forladt puppestadiet.

Fluerne er ikke farlige, men de kan være meget irriterende, og de er svære at slippe af med igen.

Problemets omfang har fået Esbjerg Kommune til i ekspresfart at indsamle en række husmorråd mod det generende lille skadedyr. De vil blive offentliggjort på kommunens Facebookside hurtigst muligt.

- Forvaltningen er sat på sagen, og rådene skulle gerne være klar i næste uge. Hjemme hos mig har vi løst problemet ved at tømme spanden hver dag i stedet for hver anden og ved at bruge en poseklemme, så posen lukker mere tæt, når spanden ikke er i brug, men eddike skulle også gerne kunne afhjælpe, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Kræver tid og tilvænning

Han håber dermed at mane de kritiske røster til ro.

- Jeg er klar over, at der er mange, der er frustrerede og irriterede over den nye madsortering. Det kræver tid og tilvænning, men vi skal nok få det til at fungere, lover han.

Oplever man lugtgener fra køkkenspanden opfordrer udvalgsformanden til, at man bruger flere poser, så man kan tømme spanden oftere. Og maddiker bør man kunne undgå ved at binde dobbeltknuder på madposerne, inden de smides ud, lyder det.

- Poserne er med vilje længere end spanden er høj. Det er for at sikre, at der er plads til at binde knuder på den, og vi arbejder på en løsning, så dem, der ønsker at tømme køkkenspanden hyppigere end hver anden dag og derfor har brug for flere poser, gratis kan hente på dem på kommunens fire genbrugspladser, siger Søren Heide Lambertsen.

Det vil også fortsat være muligt at købe poser via www.webshop.esbjerg.dk, hvor man skal betale 30 kroner for leveringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce