Sønderborg: Kostbare smykker med diamanter og smaragder samt genstande tilbage til år 400 bliver i disse dage pakket ud på Sønderborg Slot. Med hvide handsker bliver genstandene og smykkerne placeret i sikrede montrer i udstillingsrummene under titlen "Makabre Mesterværker".
Udstillingen sætter fokus på menneskets iscenesættelse og kunstneriske bearbejdning af døden. Udstillingen er unik, da den viser smykker skabt af danske og udenlandske guld- og sølvsmede samt smykkedesignere. Smykkerne er lavet specifikt til udstillingen.
- Sølv- og guldsmede har brugt de sidste to år på at skabe mesterværker til udstillingen. Smykkerne kommer til at stå i samspil med forhistoriske genstande, siger Birgitte Hjort, der er formidlingsinspektør hos Museum Sønderjylland og projektleder på udstillingen.
Det første, publikum møder, er kunstneren Marco Evaristtis værk "Five2Twelve", som er en menneskehånd.
Hånden tilhørte den dødsdømte Gene Hathorn, som slog tre familiemedlemmer ihjel i 1984. I 24 år sad han på dødsgangen, og han testamenterede sin krop til Marco Evaristti. Hånden er blevet konserveret, og kunstneren har lavet en armring/håndjern med 21 diamanter til hånden.
Alle de nye værker/smykker bliver sat overfor historiske genstande. Hånden ses sammen med håndjern fra år 1700 fra Tønder Arrest.
Med døden til følge
Udstillingen er delt op i fem temaer. Hånden kan opleves i rummet "Med døden til følge".
- Her sætter vi fokus på død i forbindelse med vold, krig og forgiftning, siger Birgitte Hjort.
I rummet kan man ud over hånden og håndjernet blandt andet se bogen "Heksehammeren", som blev brugt til identifikation af hekse og en armring lavet i skyttegravene under første verdenskrig.
De andre temaer er "Af det organiske", "Ved Graven", "Til Minde" og "For Evigt".
Til smykkerne er der blandt andet brugt guldtandkroner fra afdøde, aske fra en afdød presset sammen til en diamant og perler lavet af knogler.
- Guld- og sølvsmedene har arbejdet med at transformere materiale fra en form til en anden form. Ligesom livet og døden er en rejse fra en organisk form til en åndelig form, siger Birgitte Hjort.
Publikum får mulighed for at dykke ned i et væld af genstande ud over smykkerne samt genstande med tråde til den sønderjyske kulturhistorie som en ueksploderet håndgranat fra første verdenskrig.
Udstillingen er et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, smykkeskribent Nina Hald, der har kurateret udstillingen, og guldsmed Bodil Binner.
Makabre Mesterværker
Makabre Mesterværker kan opleves fra den 8. april til den 23. oktober på Sønderborg Slot. Prinsesse Benedikte åbner udstillingen den 7. april ved et lukket arrangement. Hvis man vil se prinsessen, kan man stille sig op på p-pladsen ved slottet, hvor hun ankommer klokken 14.50.
Birgitte Hjort, projektlederGuld- og sølvsmedene har arbejdet med at transformere materiale fra en form til en anden form. Ligesom livet og døden er en rejse fra en organisk form til en åndelig form.