Annonce
Kolding

Ny måling: Se hvem Koldings borgere foretrækker som borgmester

Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen scorer nøjagtig lige mange stemmer i megafonmålingen om Koldings kommende borgmester.  Foto: Søren Gylling
SF's Villy Søvndal og Venstres Eva Kjer Hansen får hver 18 procent af stemmerne i meningsmåling om, hvem der skal være Koldings næste borgmester. Nu sætter de turbo på i valgkampens sidste dage for at få fingre i de 25 procent, som endnu ikke har besluttet, hvor de vil sætte deres kryds.

Kolding: Løbet er lige nu helt dødt mellem de to landskendte kandidater til borgmesterposten i Kolding - og det er tilsyneladende ikke automatisk en fordel for Eva Kjer Hansen, at hun repræsenterer Venstre, som fik 13 af 25 mandater og dermed absolut flertal i Kolding Byråd ved valget i 2017 med afgående borgmester Jørn Pedersen i spidsen.

Det viser en meningsmåling, som Megafon har lavet for JydskeVestkysten og TV Syd.

Af de 368 adspurgte borgere i Kolding Kommune, som har deltaget i målingen, svarer nøjagtig lige mange - nemlig 18 procent i hver lejr -  at de foretrækker Venstres Eva Kjer Hansen eller SF's Villy Søvndal som ny borgmester.

Annonce

Socialdemokratiets politisk hidtil helt ubeskrevne blad og borgmesterkandidat, Birgitte Munk Grunnet, scorer 11 procent og dermed tredjeflest stemmer, hvorefter Dansk Folkepartis byrådsveteran Søren Rasmussen følger med syv procent, konservative Knud Erik Langhoff med fem procent og til sidst radikale Merete Due Paarup med fire procent.

11 procent tilkendegiver, at de foretrækker en helt anden borgmester end en af de seks, og 25 svarer, at de ikke har taget stilling endnu.

Borgmesterstemmer

Eva Kjer Hansens forholdsvist lave score i betragtning af, at hun repræsenterer "det regerende parti" i Kolding, kan blandt andet skyldes, at hun har været i modvind på grund af, at hun først er flyttet til Kolding i forbindelse med sit kandidatur til borgmesterposten.

Desuden er det en kendsgerning, at hun ikke - indtil videre i hvert fald - har formået at trække de mange tusinde såkaldte "borgmester-stemmer", som Jørn Pedersen fik i 2017, over til sig - og de stemmer går formentlig til både den ene og den anden side ved valget i næste uge, for sådan er det som regel med borgmesterstemmer.

Annonce

Stærkt hold

Selv siger Eva Kjer Hansen, at "det, der tæller, er resultatet på valgdagen".

- Og den her undersøgelse viser jo, at valgkampen kører helt frem til valgdagen. 25 procent har ikke taget stilling endnu, men jeg er da sikker på, at vi denne gang kommer til at se en bredere fordeling af stemmerne end ved sidste valg.

Jeg er sikker på, at vi i Venstre har et stærkt kandidathold, som nok skal samle mange af Jørns personlige stemmer op.

Eva Kjer Hansen, (V), borgmesterkandidat

Er du overrasket over, at du og Villy Søvndal står helt lige i målingen?

- Nej, egentlig ikke, for I har jo kun spurgt til borgmesterkandidaterne. Jeg er sikker på, at vi i Venstre har et stærkt kandidathold, som nok skal samle mange af Jørns personlige stemmer op, og dertil har 25 procent ikke taget stilling endnu. Så vi skal simpelthen bare blive ved helt frem til den 16. november, og vi klør på, siger Eva Kjer Hansen.

Hvilken betydning tror du, det har for resultatet af målingen, at du kritiseres for at være blevet fløjet ind udefra?  

- Jeg er forundret over, at der kan være så langvarig en diskussion om min bopæl. Det er lidt trist. Jeg har altid sagt, at hvis jeg nogensinde skulle deltage i kommunalpolitik, så skal det være i Kolding, hvor jeg blev opstillet som folketingskandidat første gang i 1989. Men heldigvis er det ikke en kritik, jeg møder ude i det virkelig liv. Det er kun på Facebook, og det er meget bagudskuende. For mig handler valget jo om, hvad der fremadrettet skal ske i Kolding.

Annonce

Alliancerne

Villy Søvndal synes, at 18-18-resultatet af Megafon-målingen er "opløftende".

- Jeg er meget ydmyg over, at næsten hver femte i min kommune vil stemme personligt på mig, og resultatet betyder, at det her bliver rigtig, rigtig, rigtig spændende for os to.

-  Men man skal huske på, at det er alliancens samlede antal af stemmer, som kommer til at afgøre, hvem der bliver borgmester, og 18-18-resultatet siger også noget om, hvilke partier folk vil stemme på. Så vi går markant frem, og Venstre får det svært, forudser Villy Søvndal, der peger på, at Enhedslisten ikke er med i målingen, fordi Benny Dall ikke stiller op som borgmesterkandidat.

- Så der vil der komme nogle flere stemmer til vores alliance, siger Villy Søvndal fra SF, som vil forsøge at vriste magten fra Venstre i alliance med S og Enhedslisten.

Målingen

  • Borgmestermålingen i Kolding Kommune er udført af meningsmålingsinstituttet Megafon for TV Syd og JydskeVestkysten.
  • Spørgsmålet lød: Hvem af følgende borgmesterkandidater foretrækker du bliver borgmester i Kolding efter kommunalvalget?
  • Den er foretaget mellem 28. oktober og 3. november blandt et repræsentativt udsnit af borgerne i kommunen.
  • Der deltager 368 vælgere i målingen.
  • Det er ifølge Megafon statistisk set en tilstrækkelig stor stikprøve.
Annonce
Kolding For abonnenter

Stort boligbyggeri løber ind i politisk modstand hos nyvalgte politikere

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Niels Christian var på øen, da vandet pludselig stod ind og tvang alle op i klitterne: Nu er det hans opgave at bekymre sig om næste digebrud

Varde For abonnenter

Kedelig Danmarksrekord: Giftige PFAS-stoffer fundet i tre grundvandsboringer i Varde Kommune

Haderslev For abonnenter

Anette husker at blive stemplet som dum af lærere i klassen: Hun droppede ud, da hun fik at vide, at hun "burde behandles som en luder"

Sydjylland For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Haderslev For abonnenter

Spillefugl misbrugte tre af firmaets MasterCards: Ludomanen blev bortvist efter at have spillet 43.000 kroner op på online casinoer

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Billund

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Esbjerg

Vold, arbejdsskader og sygemeldinger: Stort svigt af glemte specialbørn rammer lærere og pædagoger som en hammer – nu forlanger fagbosser handling

Sønderborg For abonnenter

Verdens stærkeste pige: Teaterdrømme bliver udlevet og nye venskaber opstår med Pippi på de skrå brædder

Billund

Ditte og Lise har startet populære legegrupper for hjemmepassere - og de har et fælles ønske til politikerne: Ny formand er lydhør

Annonce