Annonce
Kolding

Mens konflikt om videoovervågning holder hjemmehjælperne væk:  Lille privat specialstyrke passer og plejer lammet kvinde

Nu får den 71-årige kvinde, som bor bag denne dør i et lille lokalsamfund i det nordlige Kolding, hjælp af en lille håndfuld privatansatte hjemmehjælpere, som kun har den opgave at passe og pleje hende. Foto: Søren Gylling
Nu skulle der gerne være ro og stabilitet i plejen af den 71-årige kvinde, som er blevet gidsel i en konflikt mellem Kolding Kommune og FOA, hvis medlemmer nægter at gå ind i et videoovervåget hjem.

Kolding: Mens en faglig konflikt mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune får kommunens hjemmehjælpere til at nægte at gå ind i et videovervåget hjem til en stærkt plejekrævende 71-årig lammet kvinde, har Kolding Kommune nu på anden vis sikret kvinden den omfattende hjælp, hun har krav.

Seniordirektør Annette Lund oplyser, at "der er fundet en løsning, så vi ikke hver dag skal spørge vores medarbejdere, om der er nogle, der vil tage ud og hjælpe kvinden".

- Nu har vi fundet et vikarbureau, som er vant til at komme i hjem, hvor samarbejdsklimaet er vanskeligt og kræver noget særligt. Et lille fast team på et håndfuld er blevet oplært, og nu er det kun dem, der kommer i hjemmet, fortæller Annette Lund.

Annonce

Denne gang frygter hun ikke, at den 71-årige kvinde igen pludselig ikke får de otte daglige besøg af hjemmeplejen, som hun har fået, siden hun for fem år siden blev ramt af en blodprop i hjernen.

- Nej, for det her lille team er blevet spurgt, om de har lyst til at påtage sig opgaven. Det har de, og de har særlige erfaringer fra blandt andet socialområdet, som er nyttige, siger Annette Lund, der i øvrigt tilføjer, at hun er blevet ringet op af medarbejdere fra andre kommuner, som har tilbudt deres assistance.

Modeller på vej

Konflikten brød ud, efter at kvindens 65-årige ægtemand satte videokameraer op, fordi han er meget utilfreds med hjemmehjælpernes indsats, og fordi han ikke mener, at det hjælper, at han siger det.

Kameraerne har medført, at hjemmehjælperne siden midt i april har nægtet at gå ind i hjemmet - og det bliver de ved med i hvert fald indtil 18. juni, når Arbejdsretten har talt i sagen.


Medarbejderne skal have lov til at sige, at de i særlige situationer ikke ønsker at gå ind i et hjem. Det sker heldigvis meget sjældent, men vi skal vide, hvad vi kan gøre i den slags situationer.

Søren Rasmussen (DF), formand for seniorudvalget


Her forlanger FOA dom for, at hjemmehjælpere skal kunne nægte at gøre tjeneste i hjem, hvor de videoovervåges mod deres vilje. I den konkrete sag er det ifølge FOA dråben, der har fået bægeret til at flyde over i et arbejdsmiljø, som i forvejen er så psykisk belastende på grund af den 65-årige ægtemand, at flere er blevet syge af det.

Politikerne i Kolding Byråds seniorudvalg drøftede på udvalgsformand Søren Rasmussens initiativ sagen på et møde torsdag. Her bad de forvaltningen om præcist at beskrive forskellige modeller, der kan tages i brug, når plejepersonalet ikke ønsker at arbejde i hjem, hvor der er videoovervågning, eller hvor arbejdsmiljøet i længere perioder er stærkt belastet.

- Medarbejderne skal have lov til at sige, at de i særlige situationer ikke ønsker at gå ind i et hjem. Det sker heldigvis meget sjældent, men vi skal vide, hvad vi kan gøre i den slags situationer, siger Søren Rasmussen (DF).

Embedsmændene skal være klar med en række modeller til politikerne i juni.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Coronatal holder den gode kurs: Nu er tre kommuner helt smittefrie

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce