Annonce
Danmark

Analyse: Messerschmidt ligner en, der vil være formand

Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Han giver interview som om, han var formand, og det får unægtelig Morten Messerschmidt til at ligne en, der positionerer sig til at blive det. Stemningen i Dansk Folkeparti er anspændt, folk lurer på hinanden, og alt bliver motivfortolket. Er der et formandsopgør på vej?

Mandag mødes toppen af Dansk Folkeparti til sommergruppemøde, og det ser ikke ud til at blive et rart et af slagsen.

På overfladen er DF’erne godt nok ih så gode venner, og var det ikke for corona, ville der med garanti være både kram og kindkys, når de mødes på Sandbjerg Kursuscenter udenfor Sønderborg. I Dansk Folkeparti er man nemlig en familie.

Men familierelationerne er blevet forlorne. Eller i hvert fald nogle af dem. Stemningen er lige nu giftig som aldrig før, og folk er anspændte. Under den pæne overflade diskuteres der på livet løs, om partiet er på vej mod sit første formandsopgør i historien.

Annonce

Og spekulationerne er ikke blevet mindre i denne uge. I to store interview rullede partiets uofficielle kronprins Morten Messerschmidt sig nemlig ud med betragtninger om, hvad der bør være Dansk Folkepartis projekt.

Først argumenterede han i dagbladet Politiken for, at DF skal stille sig i spidsen for en kristen værdikamp, og lørdag problematiserede han så her i avisen Danmark sit partis politiske linje i den forgangne valgperiode og kaldte DF til en ny værdikamp på udlændingeområdet mellem ”dem og os”.

Flere kilder beretter, at interviewene ikke var sanktioneret af partiets ledelse, men at det er Morten Messerschmidt, der handler på egen hånd. Det er værd at bemærke, da det at udbrede sig om de store linjer normalvis er forbeholdt formanden.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Jeg vil gerne have en åben diskussion af, hvad vi kan gøre for at forhindre, at vi lukker helt ned igen. Hvis smitten stiger, hvor meget skal den så stige, før vi tager et skridt tilbage, og hvad skal det skridt være.

Radikale Venstres sundhedsordfører Stinus Lindgren efterlyste overfor Berlingske, hvad regeringens plan er, hvis antallet af covid-19 smittede stiger.

- Der skal være et kryds mellem tidlig pension og udlændinge.

Kristian Thulesen Dahl slog i Jyllands-Posten fast, at Dansk Folkeparti kun vil lægge stemmer til en ret til tidligere pension, hvis tiltaget finansieres ved besparelser på udlændingeområdet.

- Vi skulle være gået hårdere til Lars Løkke Rasmussen på den værdipolitiske dagsorden i den seneste periode.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt fortalte lørdag til avisen Danmark, at han mener, at hans partis problem også handler om politikken. Han opfordrede i den sammenhæng til en ny værdikamp.

- Når forråelsen kommer ind, så begynder det faglige og sundhedsfaglige også at forsvinde. Dem, der taler grimt, har også hængt deres egen selvrespekt i garderoben, mener jeg.

Ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke varsler en "revolution" af ældresektoren. Det sker efter TV 2's dokumentar "Plejehjemmene bag facaden".

Messerschmidt overskrider altså klart sine beføjelser, og at det sker lige op til partiets sommergruppemøde, gør det kun mere lakrids. Kristian Thulesen Dahl har således den seneste måned selv af to omgange forsøgt at sætte en politisk ramme om mødet.

Det gjorde han med et interview i avisen Danmark i sommerferien, hvor han blæste til kamp mod det, han kalder islamifiseringen af Danmark – noget DF lørdag forsøgte at følge op på med en helsidesannonce her i avisen.

Og i denne uge udtalte DF-formanden i Jyllands-Posten, at hans parti kun vil være med til at give den socialdemokratiske posterboy Arne ret til tidlig pension, hvis pengene bliver taget fra udlændingeområdet.

Men nu er det arbejde efter alt at dømme røget i toilettet. I stedet kommer pressens dækning af sommergruppemødet med stor sandsynlighed til at gå på de mulige interne stridigheder i partiet. Hvad siger Kristian Thulesen Dahl til Morten Messerschmidts bud på et nyt politisk projekt?

Man kan selvfølgelig kun gisne om det, men mon dog ikke, at Kristian Thulesen Dahl mest af alt har lyst til at pande sin ordfører i jorden alene af den grund, at han går ham i bedene.

Men den går ikke. Efter at Dansk Folkeparti har brugt omkring 20 år på at brokke sig over, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Folketingets talerstol kundgjorde, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene, så er det i dag en rød tråd i baglandets kritik af Kristian Thulesen Dahl, at de mener, partiet er blevet for stuerene. De vil have mere kant – de vil have værdipolitikken tilbage.

DF-formanden har derfor svært ved at gøre andet end at omfavne i hvert fald indholdet af Morten Messerschmidts politiske projekt. Han kan simpelthen ikke risikere at blive set som en modsætning til værdikampen. Det er givetvis også en del af årsagen til, at han har forsøgt at få partiets sommergruppemøde til at handle om netop kampen mod den føromtalte islamifisering.

Men det er ikke omkostningsfrit for Thulesen Dahl at forsøge at kramme Messerschmidts interview til døde. Anerkender han, at det er politikken, den har været galt med, og dermed at han har underprioriteret værdikampen, vil det uvægerligt føre frem til spørgsmålet, om han er den rette formand.

Danmarks Radios Knud Brix gæstede med sin podcast Genstart for nogle måneder siden det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Kim Christiansen, og af flere omgange spurgte han ham, hvad den detroniserede trafikpolitiker huskede som den mest markante politiske udtalelse fra Kristian Thulesen Dahl. Christiansen vred sig i stolen og formåede aldrig rigtig at svare.

Og det er meget symptomatisk. Kristian Thulesen Dahl står ikke i folks bevidsthed som nogen værdikriger. Det gælder også i dele af DF-baglandet. Morten Messerschmidts bud på et politisk projekt leder altså debatten et sted hen, hvor Thulesen Dahl kommer til at repræsentere problemet, og Messerschmidt står sjovt nok selv tilbage som manden med løsningen.


Morten Messerschmidts bud på et politisk projekt leder altså debatten et sted hen, hvor Thulesen Dahl kommer til at repræsentere problemet, og Messerschmidt står sjovt nok selv tilbage som manden med løsningen.

Thomas Funding


Motivfortolkningen i Dansk Folkeparti har derfor også fået frit spil de seneste dage. Bredt er der efterhånden en opfattelse af, at Morten Messerschmidt er i gang med at positionere sig til at kunne udfordre Kristian Thulesen Dahl. Selv afviser han, når han bliver spurgt, men vi er i kategorien af spørgsmål, hvor politikere kan sige et og kort efter gøre noget andet.

Det er dog tvivlsomt, om vi på den korte bane finder ud af, hvad der egentlig foregår i Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt er stadig ved at blive undersøgt af bagmandspolitiet i forbindelse med sagen om Meld og Feld, og det sætter ham offside.

Men når den sag er færdig - og hvis vi antager, at det ikke ender i en straffesag - er banen fri, og så må man antage, offentligheden ret hurtigt finder ud af, om der rent faktisk er et formandsopgør under opbygning i Dansk Folkeparti.

Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Speedway

Speedwaybossen har talt: Vores liga skal stå meget skarpere i fremtiden

Aabenraa

Efter klager om hasarderet kørsel: Tre bump og 50 markeringsbjælker skal løse problemerne ved lystbådehavnen

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Danmark

Tysk gyservalg: Liberale Dirk er klar til igen at sætte sine taktiske krydser

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Annonce