Annonce
Indland

Millionbeløb skal lokke flere frivillige til de syddanske sygehuse: Sygeplejeråd er skeptisk

På Sygehus Sønderjylland gør man allerede stor brug af frivillige. Og det er med afsæt i det sønderjyske sygehus' erfaringer med at have tilknyttet friviiligkoordinator, der nu får regionen til at ansætte hele fem af slagsen på regionens sygehuse.Arkivfoto: Timo Battefeld
Region Syddanmark vil bruge tre millioner kroner årligt på at sikre flere frivillige på de syddanske sygehuse ved at ansætte koordinatorer på de syddanske sygehuse. De frivillige holder i hånd, læser højt og går ærinder for patienter med dårlige netværk og erstatter på ingen måder sygeplejersker, forklarer regionen. Sygeplejersker er skeptiske.
Annonce

Flere fynboer og syd- og sønderjyder skal uden betaling hjælpe til med at snakke, klare ærinder og spille kort med de syddanske patienter. Det mener de folkevalgte i regionsrådet, der mandag besluttede at afsætte tre millioner kroner årligt til at sikre flere frivillige på de syddanske sygehuse, der kan hjælpe patienterne og holde dem ved selskab, når de er indlagt.

De tre millioner kroner skal bruges på i begyndelsen af 2020 at ansætte fem frivilligkoordinatorer, der bliver placeret på hver af regionens fem sygehusenheder - Odense Universitetshospital, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrisygehuset. Derudover bliver der ansat en sjette koordinator på socialområdet.

Regionen har ikke tal for, hvor mange frivillige der i dag arbejder på de syddanske sygehuse. Men håber er, at ansættelsen de fem nye koordinatorer kan sætte skub i rekrutteringen af flere frivillige.

- De frivillige bidrager med noget særligt, som både vi og de borgere, som nyder godt af indsatsen, er meget taknemmelige for. De frivillige hænder gør en klar forskel og kan blandt andet bidrage til større lighed i sundhed ved at være en støtte for borgere, som er i en sårbar situation. Derfor er vi meget opsatte på at styrke og udvikle samarbejdet, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en pressemeddelelse.

Frivillighed i Syddanmark

Region Syddanmarks politik for frivillighed og medborgerskab rummer overordnede 5 principper:

  • Det er attraktivt at være frivillig i Region Syddanmark
  • Frivillige indgår som en naturlig del af hverdagen
  • Frivillighed har mange former
  • Frivillige bevæger sig frit på tværs af region og kommuner
  • Frivillighed bidrager til lighed i sundhed
Annonce

Afløser ikke sygeplejersker

Specialkonsulent Christine Lund Momme, som har været tovholder på udarbejdelsen af regionens nye frivilligpolitik, fortæller, at de frivillige ikke må foretage sig nogen former for fagligt relateret arbejde. Det handler derfor blandt andet om at deltage i fællesspisning på jule- og nytårsaften, arrangere cafeer for indlagte børn og unge, vise omsorg og hjælpe patienter med praktiske gøremål.

- Det handler eksempelvis om at snakke med patienterne. Holde dem lidt i hånden og spørge, hvordan det går. Vande blomsterne, skifte vandet i blomstervaserne og i det hele taget hygge om patienterne. Det meste, de må, er at hente en kop kaffe. De må ikke gå over de fagkategoriserede grænser, siger Christine Lund Momme, der fortæller, at mange patienter ikke har pårørende til at hjælpe med de mere praktiske gøremål.

Netop fordi de frivillige på ingen måder må påtage sig arbejde, som sygeplejersker normalt påtager sig, understreger hun, at de frivillige aldrig vil erstatte sygeplejersker på sygehusene.

- Men det er for at lette sygeplejerskernes arbejde. Hvis man er sygeplejerske, er man rigtig dygtig til at være sygeplejerske, men man har ikke altid tid til eller mulighed for at putte vand i vaser. Det handler om at få brugt kompetencerne på de rigtige måder, siger hun.

Også regionsrådsformanden afviser, at de frivillige på nogen måder kan afløse fagprofessionelle.

- Det er selvfølgelig vigtigt at slå fast, at den frivillige indsats aldrig kan eller skal erstatte medarbejdernes professionelle pleje, behandling og omsorg, men at den tilfører ekstra værdi til glæde for både borgerne, medarbejderne og de frivillige selv, siger Stephanie Lose.

Annonce

Skeptiske sygeplejersker

Mens regionen mener, at de frivillige kun vil lette presset på sygeplejersken, er de i Dansk Sygeplejeråd ikke ubetinget glade for nyheden om, at der kommer flere frivillige på sygehuset.

- Jeg er selvfølgelig lidt bekymret for, om frivillighedsstrategien også er et udtryk for mangel på fagprofessionel arbejdskraft, siger John Christiansen, formand for Dansk Sygeplejeråd Syddanmark.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om det udelukkende er godt, at de frivillige overtager opgaver som at vande blomster eller vise omsorg for patienterne.

- Noget af kernearbejdet for en sygeplejerske er også at være nærværende og have tid til dialog og samvær. Og noget af det, sker jo idet, man udfører opgaver, som andre sagtens kan udføre. Eksempelvis når man henter et glas vand. Der ligger også observationer og noget professionelt i det møde, siger han.

Men er det ikke en god nyhed, at frivillige vander blomsterne, så sygeplejersker kan fokusere på det, der er deres kerneopgaver?

- Jo, og det er al respekt værd. Og tak, fordi man også har fokus på vores arbejdsvilkår. Det er rigtigt, at vi gerne vil lette vores arbejdsbyrde. Men dilemmaet er, at nogle af de opgaver også er en mulighed for at møde patienten. Der bliver også mindre tid til at have de rum, der ikke er effektive, siger han.

John Christiansen, formand for Dansk Sygeplejeråd Syddanmark, er skeptisk over for regionens planer om at tiltrække flere frivillige på de syddanske sygehuse. Arkivfoto: Soffi C. Larsen
Annonce

Mere samarbejde

De i alt 3,3 millioner kroner, som de seks koordinatorer årligt koster, er vedtaget som led i en ny politik for frivillighed og medborgerskab, som skal sikre et større samarbejde mellem blandt andet regionen og kommunerne. Dermed skal en patient og en frivillig have mulighed for at følges ad, uanset om patienten er tilknyttet sin praktiserende læge, indlagt på et af regionens sygehuse eller er i et kommunalt sundhedstilbud.

De seks nye koordinatorer skal blandt andet gennem Facebook og foreninger forsøge at få flere frivillige til at engagere sig på sygehusene, ligesom de skal kigge mod udlandet for at undersøge, hvordan man kan forbedre samarbejdet med frivillige – også på tværs af sektorer. Derudover håber regionen, at ansættelserne kan sikre, at der sker en større vidensdeling mellem sygehusene om, hvordan man bedst muligt udnytter muligheden for frivillig hjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Ung mand får dagbøder for uagtsomt manddrab på cyklist

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce