Annonce
Esbjerg

Millionregning truede: Trolden på Fanø skal flyttes

Så er det farvel til trolden - på lossepladsen. Den skal pilles ned af kommunens folk og sættes op et nyt, lovligt sted på Fanø. Privatfoto
En lokalplan for trolden på den gamle losseplads på Fanø kunne komme til at udløse millionudgift til undersøgelse, oprensning og afdækning af giftigt havneslam og andet affald. Noget som den utilfredse nabo med dyr advokathjælp har afsløret for et halvt år siden.

Fanø: Trolden skal flyttes fra den gamle losseplads på Fanø. Det har et enigt ENT-udvalg besluttet mandag.

Dermed får naboen Jens Kr. Madsen igen ro på sine marker og ved familiens ejendom, som i perioder har været plaget af op til 500 besøgende dagligt.

- Jeg er glad for, at et års kamp for at få trolden væk er lykkedes. Vi har været ude i tovene og været rigtig trætte af det. Vi har været oppe mod mange mennesker, men har hele tiden vidst, at placeringen var ulovlig, siger Jens Kr. Madsen.

Annonce

Han er glad for beslutningen, men berørt af sagen og kræver nu de 40.000 kroner, han har brugt på advokatundersøgelser, betalt af Fanø Kommune. Han mener, at disse undersøgelser skulle være lavet af kommunens folk, før trolden blev sat op på den gamle forurenede losseplads.

- Vi ser frem til, at folk ikke længere skal gå på kryds og tværs af vores grund, fortsætter han og fremhæver De Konservative og SF, som hele tiden har holdt på, at troldesagen kom skævt fra start, og at partiet hele tiden har  bakket ham op. Han håber, at trolden fjernes hurtigst muligt.

Forvaltningen på peget på senest 15. oktober.

Trolden sad ulovligt

Trolden flyttes, fordi Fanøs skatteborgere ellers risikerer en millionregning for miljøundersøgelser og oprensning og afdækning af lossepladsen. En ny lokalplan kan ikke laves uden disse undersøgelser, og trolden ikke få lov til at blive siddende uden den nye lokalplan.

Beregninger viste, at en undersøgelse af forurening og eventuelt oprensning og afdækning af f.eks. giftigt havneslam og affald kan løbe op i 250.000 kroner, før man kan lave en lokalplan for området, der ifølge den nuværende lokalplan skal ligge ubenyttet hen.

- Vi ville ikke risikerer at bruge et ukendt stort beløb på miljøgodkendelse og oprensning af den gamle losseplads. Oprensning af eventpladsen ved havnen skulle koste 650.000, men løb op i to millioner kroner. Belært af disse erfaringer stillede vi et ændringsforslag, som blev enstemmigt vedtaget, fortæller Erik Nørreby (V).

Oprindelig var Venstre  parat til at flytte trolden, senere ville partiet lovliggøre troldens placering på lossepladsen, fordi partiet syntes, at placeringen var i orden.

Men nu dropper Venstre den idé af frygt for at påføre skatteyderne en millionregning.

Forvaltningen skal nu udpege 3-5 lovlige placeringer af trolden - og derefter skal disse i offentlig høring. Trækker dette arbejde ud, kan trolden nedtages og senere stilles op igen lyder det fra Erik Nørreby.

- Man kan vel sige, at retten nu endelig sker fyldest, siger formanden for ENT-udvalget, Christian Lorenzen (K) om beslutningen.

Han stemte for Venstres forlag om at flytte trolden "af den simple årsag, at det er fuldstændig identisk med det forslag, jeg stillede på udvalgsmødet helt tilbage i december."

- Det tilsluttede Venstre sig dengang, men ombestemte sig så som bekendt et par måneder senere. Nu er vi så tilbage ved udgangspunktet: Trolden skal ikke stå på den gamle losseplads. Man kan måske undre sig lidt over alt det her "frem og tilbage" fra Venstres side - men man har altid ret til at blive klogere, også af flere omgange. Nu ender vi på den rigtige beslutning, og det er jeg glad for, siger Christian Lorenzen.

Fanø Kommunes folk kan selv pille trolden ned, fordi trolden ikke er fredet eller sikret ved f.eks. et gavebrev fra kunstneren.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Esbjerg

Superforskeren Julie får børn til at sige nej til alkohol gennem virtuelt festspil

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce